CRONOLOGIA BREU DE l'ANY 1600 A MALLORCA

portal major de la Seu

Portal Major de la Seu


Any 1600-Jeroni Roca és el prior de la Cartoixa de Valldemossa. Miquel Miralles Armadans és el degà de la Reial Audiència i protector del bandoler Antoni Ferrà " Mala Esquena" del que feia ús contra el bandoler Antoni Campins que havia amenaçat la família de Miralles. El valencià Joaquim Verger és l'escrivà reial de Sineu. Mateu Custurer és el batle de Sóller i Joan Gacies, el de Sineu.

Així és feia la tinta: " Per una quarta de aygua se ha de posar lo siguent: l. una unsa y mitja galas; 2. dos doblés vidriol; 3. dos doblés goma arabica; figuera per remenar-la alguns dias." o també "Agallas 2 libras y media; goma 1 libra; caparrós 2 libras; vino blanco I8 quartas" (Arxiu Feliu)

Any 1600-Joanot Escuder s'estableix al Bordell en unes cases amb estudi i corral.

Any 1600-El patró corsari Nicolau Morell "Bonet" viu al carrer de Sant Llorenç, a la parròquia de Santa Creu i està casat amb Elionor Gallur.

Any 1600- Entre els clergues beneficiats de Santa Creu hi ha Jaume Castanyer, Joan Melis,Miquel Gelabert i Berga, Jaume Cererols, Miquel Berga, Pere Orvay, Macià Mas, Rafel Pons, Guillem Más, Jaume Homar, Bartomeu Miralles,  Llorenç Cerdà  i Jaume Bibiloni, vicari. Jaume Mates és l'escolà. El vicari de Santa Creu Magí Pou és penitenciat per heretgia. Margalida Seguí és penitenciada per blasfema.

Any 1600-Francesc Montaner Amar compra S'Alqueria d'Avall (Bunyola).

Any 1600-Acaba la construcció de la capella de la Llonja de Palma.

Any 1600-Moren un centenar de felanitxers a Càller (Cagliari).

31 de gener de 1600- Mor Fra Vicenç Mas Miralles  de Montuïri, primer dominic i després cartoixà.

14 de febrer de 1600- Caterina Darder, felanitxera, es casa a Càller (Cagliari) amb Miquel Ferrer, que també era de Felanitx.

24 de febrer de 1600 - S'emeten mandats de construcció de les torres de Formentor i del Cap d'en Vaquer.


10 de març de 1600- Albertí Dameto, cavaller de sant Jaume, designa jutge conservador al canonge Antoni Gual. El jutge conservador tenia atribucions per a resoldre les causes penals dels cavellers de les Ordes militars.


11 de març de 1600-El Consell de la Mercaderia acorda que se faci una torre a Portopí.


19 de març de 1600-El Comissari General dels Franciscans dóna permís perquè es pugui explicar la doctrina lul·liana en el convent de sant Francesc.


22 de maig de 1600 - Dilluns- Instal·lació d'un orgue a l'església de sant Jeroni finançat pel bisbe Vich i Manrique a l'orguener Estada. (AMSE. Capbreu Major, f. 4.)

21 de juny de 1600 - Davant la manca d'èxit de la lleva procurada per Francesc Orlandis per a la conquesta d'Alger a canvi de  l'indult dels bandejats, per la deserció de molts i  perquè altres no hi volgueren participar, el virrei Ferran Sanoguera estableix un plaç de 30 dies perquè surtin de l'illa, sota pena de mort , la multa de 200 lliures en favor del fisc reial i l'amenaça contra els seus familiars.


5 de juliol de 1600- Setge d'Ostende. Isabel d'Àustria jura no canviar-se de roba interior fins a la seva presa.


10 de juliol de 1600- Eclipsi solar.


28 d'agost de 1600- Pere Joan Cànaves mor a Santa Eulàlia de Càller (Cagliari).


7 de setembre de 1600- Una pragmàtica autoritza l'increment de la sisa de la carn, de la molitja, del vi, del blat  i de la sal. També disposa que es paguin dels doblers de la Consignació els censals que té carregats, que es prenguin 10.000 lliures per a les despeses corrents i extraordinàries del Regne i altres 12.000 lliures per a les fortificacions, a les que el rei afegirà altres 12.000 lliures del fons de la Creuada. Aquestes despeses reials només podran dedicar-se a les obres defensives i si el rei manca en el pagament, el regne també podrà restar dels fons en igual mesura.


27
de setembre de 1600-Mor Pere de Pacs que era castellà de Bellver. La seva hereva és Margarida de Pacs Burgues, esposa de Joan Miquel Santacília i Togores.

28 de setembre de 1600- El cadàver de Pere de Pacs és dipositat a la capella de Santa Júlia a Sant Francesc, que és la pròpia dels Vivot perquè la dels Pacs està en obres.


16 d'octubre de 1600 -Olivier de Noort arriba a Filipines amb el navili Mauritius i l´Eendracht


22 d'octubre de 1600- Presa de Canisa pels turcs.
15 de novembre de 1600 - Mor Antonina Proensa de Campos que s'havia desplaçat a la possessió de Galatzó per collir oliva.


7 de desembre de 1600- Una pragmàtica autoritza una despesa de 24.000 lliures anuals per a la fortificació.
i no permet emetre nous censals sobre el deute públic.
 

any 1605 a Mallorca ixent