En temps de Franco Déu només s'expressava i escoltava en castellà però a inicis de l'any 1977 va aprendre el català i es començaren a celebrar misses en mallorquí a la parròquia de Crist Rei d'Inca.

14 de gener- Pencho Egea mort d'un tret de bala goma.


16 de gener de 1977 - Un total de 23 militants del PSAN s'escindeixen del partit. Entre ells: Clarís Mateu, Joan J. Armet (després militant d'ICV), Josep María López Llaví (després militant d'ICV) , Oriol Pi de Cabanyes (després director general del govern Pujol) i Miquel Morlà.

 


20 de gener- Jimmy Carter, president dels EUA.

20 de gener de 1977 - Mor el periodista falangista Gabriel Fuster Mayans.


24  de gener-Assassinat dels advocats laboralistes d'Atocha per una banda feixista.

Francesca Bosch, secretària general del PCE a les Illes

 

Aquell dia trist, molts comunistes ens agruparem a la seu del Centre d'Estudis Socials del carrer de Savellà per veure com haviem de donar resposta als crims. La seu era plena de gom a gom i l'espera va ser molt llarga per al final no fer res. Tot el discurs que podia fer el partit en nom de la responsabilitat no anava més enllà de la submissió. La millor resposta havia de ser la sang dels màrtirs per als estrategues del PCE. No podiem caure en provocacions, i si et pegaven havies d'encaixar-ho bé i preparar-te per rebre més agressions.

El PCE instruïa de dalt a baix més que debatia. Es tractava d'un partit bastit en la disciplina acrítica. Els reponsables polítics havien de transmetre i convèncer de la bondat de les idees de la direcció cap a les bases, i si una cèl·lula no assolia aquestes bondats tampoc passava res perquè de cap manera podria contaminar altres cèl·lules des de posicions de debat que no podien arribar a altres cèl·lules o a altres companys de partit per manca de democràcia i per l'aplicació d'un sistema de fals centralisme "democràtic" i de caràcter absolutament  estalinista.

Presentació de la Lliga Comunista

28 de gener de 1977-Militants de la Tendència Obrera de la Lliga Comunista a Catalunya deicideixen integrar-se a LCR

Veure text


30 de gener de 1977 Detenció de X. Maria Monserrat MCG


Febrer de 1977 "Unidad" nº 1 de CC.OO. de les Illes Balears"

Veure article de Pep Bernat, aleshores militant del corrent unitari de CC.OO.

Veure article de les CC.OO. d'Assegurances


Febrer de 1977 la UTTdel vertical signa el conveni del Metall
Febrer de 1977 - Manifest Socialista i Autonomista
Febrer de 1977 Detenció d'Eva Serra, Blanca Serra i Ramon Martínez acusats de col·laborar amb ETA pm

Febrer de 1977 Surt el número 0 de Demà, periòdic català de la LCR que amb el temps es va dirigir al conjunt dels Països Catalans i en el qual vaig col·laborar.

El sindicat del combustible de CC.OO. va ser partidari del corrent unitari de CC.OO. impulsat per el Moviment Comunista. Entre els seus promotors hi havia un militant del MC,  Antoni Monserrat Moll (veure article)

Febrer de 1977 Vaga de Professors no numeraris d'Instituts i Universitats
Febrer de 1977 XIX Conferència Nacional dels Gruppi Comunisti Rivoluzionari
2 de febrer de 1977 Escissió del Partit del Congrés Indi

2 de febrer de 1977 -Detinguts Miguel Llabres Ramis, de 34 anys, mecànic,  Antonio Enseñat Font, de vint-i-tres anys, estudiant, dels Círculos Doctrinales José Antonio, i Francisco Giménez, de vint-i-vuit anys, peixater, de Fuerza Nova. (El País de 3 de Febrer de 1977)

3 de febrer de 1977 Cop d' estat de Mengistu Haile.

6 de febrer de 1977 Mor Héléne Patou, anarquista, i escriptora.

8  de febrer de 1977 Vaga de treballadors d'Induyco contra els 4 acomiadaments del juny passat.

8 de febrer de 1977 - S' aprova la transformacíó i classificació en col·legi estatal d'Educació General Bàsíca i Preescolar condicionat a la realització de les obres necessàries per a la suficient adaptació als mòduls establerts a l'Orde ministerial de 30 de desembre de 1971 al col·legi Santo Tomàs de Aquino - Liceo Santa Teresa d'Inca amb vuit unitats per a 320 alumnes. El titular del col·legi és Alfonso Reina Bono. diputat provincial del franquisme l'any 1963. (BOE 70 de 23 de març de 1977).

13 de febrer de 1977 Formació del Organ Consultiu de la Generalitat
14 de febrer de 1977 La promotora de la legalització de la LCR presenta la documentació.

Veure Servir al Pueblo, periòdic del Moviment Comunista

 


16 de febrer de 1977 Ferits i detencions As Encrobas
18 de febrer de 1977 Reconeixement legal del PSOE,PSP,DC
18 de febrer de 1977 Mor Emilio Suárez electrocutat en penjar una pancarta de solidaritat amb As Encrobas
21 de febrer de1977 As Encrobas:nou intent d'ocupació
21 de febrer de1977 Milers de tractors ocupen les carreteres de la Rioja i León
24 de febrer de 1977 La RAI comença a transmetre la televisió en color
24 de febrer de 1977 Vaga a Galerias Preciados de Bilbao

24 de febrer de 1977-  Modesto Fraile, director general d'activitats turístiques lliura 30 milions de pessetes a fons perdut a la Federació d'Hotelers de Balears, que aquests vol destinar a la millora de la Cooperativa de Consum.
26 de febrer de 1977 Vaga a Galerias Preciados de Vitòria
27 de febrer de 1977 Campanya pro-amnistia a Euskadi
28 de febrer de 1977 Vaga de la construcció a Mallorca.

Març de 1977 Decret Llei sobre la regulacio de l'ocupació
Març de 1977 Mor José Luis Aristizábal abatut per les forces repressives
2 de març de 1977 Muammar al- Gaddafi proclama solemnement la Iamahiria
3 de març de 1977 Vaga de funcionaris a Saragossa
3 de març de 1977 En la commemoració de les morts de Vitòria l'any anterior es fan aturades, assemblees i manifestacions.

3 de març de 1977- La Jefatura Superior de Policía de Barcelona anuncia la detenció de: Joan López Camacho, Lluís Guijarro Guerrero, ambdós per segona vegada, Francesc Romero i Rivera, Jordi Company i Querol, Jordi Delgado i Vives, Marta Bonet i Farran, Joan Contreras i Cruz, Anna Maria Viana i Ondiviela, Elisenda Cubells i Sacristà i Francesc Vàzquez i Morilla.

El 4 de març de 1977 un decret-llei sobre Relacions de Treball retallava una vegada més la Llei de Relacions Laborals, i introduïa com causa objectiva d'acomiadament la falta d'adaptació del treballador a les modificacions tecnològiques i les “necessitats de l'empresa”. Aquest fet  es considerava en els mitjans obrers un producte del programa antiobrer del govern Suárez, hereu del franquisme, en la seva pretensió de carregar la crisi econòmica sobre les esquenes dels treballadors. Per contra, el govern Suárez identificava les seves disposicions, fins i tot la regulació de la vaga pel decret 17/77 de 4 de març, amb la necessària homologació de la legislació espanyola als estàndards del Mercat Comú Europeu.

5 de març de 1977  Constitució del Sindicat de Construcció de CC.OO.

El meu germà Salvador era militant de les Joventuts Comunistes i va ser un dels fundadors del Sindicat de Construcció de CC.OO.perquè, a més d'estudiar, treballava a la construcció, i compartia amistat especialment amb Manolo Reche.

Amb ell i Antonio Palomino, el secretari general de CC.OO.durant anys, vam passar bons moments. Després arribà el desencís i Manolo Reche, que havia trobat companya al mateix sindicat, va deixar de militar. Tenia prou raons per allunyar-se.

Palomino, que era del PCE, va passar de ser anguitista (defensava Anguita a les totes quan jo era membre del Consell Federal ) a rebutjar el sector crític de CC.OO. i fer la farina blana a la dreta de CC.OO. Palomino vivia del sindicat i els equilibris en aquest cas eren indispensables per mantenir-se al càrrec i poder cobrar del sindicat. Avui, com Rafael Pérez o tants altres militants dels primers dies s'han allunyat, i en molts casos més per motius de males relacions personals que per motius polítics.

6 de març de1977 Les dues ales del Sindicat Unitari, impulsades per ORT i PT es divideixen formant el SU i la CSUT.
8 de març de1977 Vaga de la construcció a Lugo
9 de març de1977 Moren Sebastian Goikoetxea i Nicolàs Mendizàbal (Zaldibia), d'ETA P-M, abatuts per la guàrdia civil a Itxaso
11 de març de1977 Ampliació de l'amnistia a l'Estat Espanyol
11 de març de 1977 Assassinat Francesco Lorusso, militant de Lotta Continua per l'oficial de carabinieri Tramontani
12 de març de 1977 Carles Urritz ferit de bala

Servir al Pueblo de la segona quinzena de març (veure)


16 de març de 1977 El PCI juntament amb la Democràcia Cristiana desfilen en una manifestació contra la violència a Bolònia, provocada per la Democràcia Cristiana.
17 de març de1977 .Candidatura conjunta de LCR, Lutte Ouvriere i Organisation Communiste des Travailleurs a França a les eleccions municipals.

17 de març de 1977-S'aprova el Pla Parcial de la zona d´Es Canons (abans Polígon-6), emparat en el Pla General de la finca de Betlem de 1964 i en el Pla General Sectorial de la Colònia de Sant Pere de 1973. Es preveu la construcció de 9.175 places.


18 de març de 1977 Assassinat Marien N´Guabi president de la República Popular del Congo
20 de març de1977 Moren 538 persones a Tenerife en xocar dos avions Boeing 747 de la KLM i la Pan American
24 de març de1977 Els Nuclis Armats per l'Autonomia Popular maten Jean-Antoine Tramoni
25 de març de1977 Alejandro Lanusse, general, designat president de l'Argentina.

Abril de 1977-Dimiteix el ministre franquista d'Obres Públiques Leopoldo Calvo Sotelo y Bustelo. El substitueix Luís Ortíz González.


Abril de1977  Comunicat del corrent unitari de CC.OO.

Abril de 1977- Un total de 18 persones treballadores de la terra promouen la Unió de Pagesos a sant Joan.

1 d'abril de 1977 Dissolució de la Secretaria General del Movimiento.
7 d'abril de 1977 IVª Conferència del POUM a Toulouse
8 d'abril de 1977  Assassinat Carlos Bustos, caputxí argentí
9 d'abril de 1977 Reconeixement legal del Partit Comunista d'Espanya.

11 d'abril de 1977-Dimiteix el ministre franquista de Marina Gabriel Pita da Veiga Sanz. El substitueix Pascual Pery Junquera.

14 d'abril de 1977-Constitució de la Universitat Balear.

Memòria històrica: 1977:  la legalització del PCE (1) (Miquel López Crespí)

 nascut per a matar

Record aquell dia. Feia poc que haviem passat de la seu del carrer de Savellà a la del Triquet. Amb un mocador del partit lligat al coll i amb els exemplars del "Mundo Obrero" a les mans vam trescar pels carrers de Ciutat. A la costa  de l'Inquisició, la que baixa aprop de la Plaça Major cap al Teatre Principal i el Forn del Teatre em vaig trobar amb un empleat de la mateixa empresa on treballava. Era un home major que també era músic. No es va atrevir a dir res. A l'endemà tothom sabria que hi havia comunistes a la feina. Aleshores els comunistes feien por i respecte. Aquell seria un bon pricipi per a guanyar les eleccions sindicals.

Aquell mateix dia vaig fer-me amic d'Antoni Montserrat, que feia poc s'havia afiliat al PCE . Abans era del MC i un dels que donaven vida al corrent unitari, molt especialment al sector de les benzineres.

Antoni Montserrat s'havia separat de la seva companya Fina, militant primer d'OIC, i després del PORE. Tenien un fill. Ell vivia en un petit apartament del carrer Conqueridor. Vivia entre llibres perquè havia montat una cooperativa per als estudiants.

Passava un mal moment i no podia dormir.Allargava les hores a la seu de CC.OO. al carrer de Navarra. Moltes nits amb les estadístiques de l'atur,  amb les finances, o qualsevol cosa..... Després acabava sopant de raviolis a la primera Trattoria, la del carrer que aleshores es deia de Bartomeu Torres, al costat del club Zhivago. Menjava raviolis a matar i estava magre com una canya.Al carrer de Navarra que es deia aleshores, just al costat de la Sala Astòria i també a la cantonada davant el Teatre Principal es van llogar els locals de les CC.OO. després de passar pel carrer de Brossa. El seu pare, que era fuster, va retolar sobre la fusta el nom de cada sindicat. Era una feinada.

Sortiem els vespres dels festius a sopar, gairebé sempre a l'italià, i després compartiem el "cubata" amb les teràpies de grup.


17 d'abril de 1977 Mor Richard Dagobert Brauer, matemàtic, a Belmont, Massachusetts
Maig de 1977  Triomf del Likud:Menahem Beguin.
  4 de maig de 1977 - Presentació del PCE a les Illes a Sant Joan. Parlen Francesca Bosch i Sebastià Bauzà amb una assistència de públic escassa.


7 de maig de1977 Mor Francisco Javier de Borbón Parma
9 de maig de1977 Cas Bultó .L'article que segueix és de l'any 1993.


12 de maig de 1977 Assassinada Giorgiana Masi en el curs de la repressió policial organitzada pel govern Cossiga contra una manifestació a la Plaça Navona
14 de maig de1977 Juan de Borbón y Battenberg abdica a favor de Juan Carlos I

Clicar imatge


24 de maig de1977 Destitució de Podgorny,president de Polònia.
29 de maig de 1977  Mor Manuel Gómez Cantos,tinent coronel de la Guàrdia Civíl,repressor.
31 de maig de1977 En aquell moment feia feina per 17.236 pts.a Mare Nostrum