Memòria històrica

 

1975-2005 Trenta anys de lluita sindical al sector de les Assegurances.(Primers apunts)

Llorenç

tornar

  L’any 1975,  poc abans de morir Franco, vaig començar a treballar a Mare Nostrum S.A. la companyia més important d’assegurances de les Illes Balears . La seva seu social era a l’actual clínica Rotger i tenia delegacions a bona part de l’Estat Espanyol. El meu contracte era eventual i la jornada era de les 8 del matí a les 15 hores, una jornada pensada per a que els “funcionaris” poguessin tenir alguna altra feina complementària o fer hores extra o assegurances a comissió a la mateixa companyia. Eren temps del Sindicat Vertical i el director Antonio Lacasa, el cap de personal  Fabián Montojo, de la Guàrdia de Franco i Carbonero, el pare dels germans arquitecte, i  metge, provenien  de l’exèrcit.

 

Em va tocar treballar al departament de Sinistres de vehicles. El cap de departament era Joan Chimelis, un germà del falangista Pau Chimelis.

A l’empresa, els horabaixes hi treballaven guàrdies civils i militars per a guanyar-se un sobresou. Alguns dels seus empleats eren batles del franquisme, com a Bunyola o Sóller, i entre els col·laboradors i havia personatges del règim com Gabriel Sampol Homar que va dirigir la Diputació Provincial. En la llista d’agents hi figuraven noms coneguts del falangisme com Canuto Boloqui. També els Anguera o els Estrades provenien del falangisme.

 

En aquell ambient, no gaire propici, Eduard Baldú i jo, després de superar les oposicions  començarem l’any 1976 fixos,  i juntament amb Joaquím Marcos decidírem posar en marxa les Comissions Obreres.

Eduard era fill d’un presoner de la guerra civil, i  tenia un oncle, dirigent de la UGT del metall afusellat pels feixistes al cementiri de Palma. Joaquím Marcos era fill d’un presoner ugetista que havia estat tancat a Illetes, i també a la meva família paterna i materna hi havia represaliats de la guerra civil.

La lluita sindical era la manera de fer efectiva la nostra militància al PCE a les Illes, on havíem entrat de la mà d’un antic company de feina, Eusebi Riera que era eventual també i que per la seva activitat política va ser discriminat.  En aquesta lluita  però topàvem amb l’inconvenient d’haver de fer a la pròpia empresa una política de denúncia del sindicat vertical més propera a la que feia UGT que a unes Comissions Obreres que participaven de les estructures d’enllaços i jurats d’empresa del sindicalisme franquista.

No havíem participat de les eleccions del sindicalisme verticar i les possibilitats d’actuació legals partien d’una situació molt arriscada. No disposavem  aleshores ni d’hores sindicals, ni  de cap garantia legal contra la possibilitat d’acomiadament, i només teniem possibilitats de de fer una labor sindical  clandestina.

 

Tampoc teniem locals sindicals i ens haviem de reunir al pis de Jaume Vidal, un company de la cèl·lula de Banca que era enllaç dins el sindicat vertical al Banc Central. En aquelles reunions hi venien del Banc de Bilbao, Tomeu Salleres, del Central, Maria Aina Vaquer, de la Banca March, Jaume Fuster, de l’Hispano , Pep Bernat, del Crèdit, Guillem de Sa Cabaneta, Xim Carré, que treballava a una Caixa. També hi havia un company del Banc Condal que va morir en un accident de circulació, i més tard, alguns companys d’oficines i despatxos. Participàvem de la Coordinadora de Comissions Obreres i varem viure intensament tot el procés de transformació del moviment sociopolític en sindicat. Varen ser moments difícils, d’enfrontaments interns entre els corrents que lideraven Francesc Obrador dins l’Hoteleria, amb els del PCE que liderava Manolo Cámara, i amb menor mida amb els sectors del corrent unitari que dirigien Pedro Garcia, Lluís Escuín i Antoni Montserrat,vinculats al Moviment Comunista, o els del PTE que, amb Miquel Tugores i Mato impulsaven el Sindicat Unitari. Més enllà hi havia les Comissions Obreres Anticapitalistes vinculades a l’OEC que també tenien alguna presència a la Banca, i la CNT de Pep Lluís Madico, del Crèdit Balear.

 

A Assegurances no hi havia cap sindicat de classe quan ens decidírem a rebentar una assemblea que amb motiu de la negociació del conveni havia convocat el verticalista Joan Salom a un teatre sindical gairebé ple. Gabriel Vidal, un company del partit i d’empresa que no formava part de les CC.OO. perquè es dedicava a la militància cultural ens va ajudar també a tirar per avall aquella assemblea on molts enllaços renunciaren als seus carnets. Era la fita necessària per l’enfonsament del vertical, però insuficient per a obtenir posicions de reconeixement legal dins l’empresa. Les campanyes de signatures per a la formació d’un consell obrer unitari dins l’empresa mai no varen ser reconegudes per la direcció. Havíem cremat el sindicat vertical però no havíem aconseguit reemplaçar-lo amb el reconeixement  per part de l’empresa. D’altra banda el procés de reforma política avançava molt més ràpid que el sindical que mancat del tot d’un marc legal estava en una fase ascendent . No convenia al capital que aquell moviment agafés volada.

 

Les lluites obreres ascendents van impossibilitar la reforma del franquisme que proposava Arias Navarro. Aquella era una gran victòria que ens donava coratge per fer front a la nova reforma que impulsava el franquista Adolfo Suárez.  Record que a la cèl·lula de Banca i Assegurances i a les CC.OO. vam fer molta feina per tal de fer front al procés de reforma. En aquella campanya em van detenir quan repartia volants per carrer del Sindicat. Però al front del govern civil hi era Ramiro Pérez Maura i la detenció va ser afortunadament cosa d’hores.

Però en general a Suárez el salvaren les direccions polítiques i sindicals hegemonitzades pel propi partit que treballaven més per la possibilitat d’un pacte amb el sector més aperturista del franquisme que per la ruptura democràtica.

Per tal de trencar les possibilitats de constitució d’una Intersindical com la portuguesa el règim de Suárez va maniobrar per tal d’afavorir la implantació de la UGT,i  les possibilitats de forjar la unitat dels diferents corrents socialistes agrupats al PSOE històric, al PSOE renovat , a la Federació de Partits Socialistes i al Partit Socialista Popular de Tierno. Massa partits per tan poca militància.

També s’impulsava una alternativa sindical sorgida dels sectors cinc-puntistes de l’antiga CNT que havien volgut pactar amb el verticalisme franquista un nou model sindical. Les seves publicacions arribaven als punts de venda, i hi escrivien personatges provinents de la tradició llibertària com Heleno Saña i Eduardo de Guzmán.

Aquella situació va servir aleshores per a generar noves opcions sindicals com les d’UGT que arribaren a l’empresa amb els germans Galceran i Ildefons Simó que, era aleshores també locutor de Ràdio Popular,  i fora de l’empresa, Eugenio Losada que treballava de cap de departament a la Mutua General d’Assegurances va fer tot el possible per implantar la UGT de la mà de Barrero. Paco Leza, Andreu Isern i Massot van ser durant molt temps els homes d’UGT a la Mutua General. I també l’UGT va agafar volada dins Finisterre, amb Dorado i la que seria més tard la seva esposa. També entraren més tard dins IMECO i a la Mutua Balear, però amb problemes perquè els de la Mútua no volien entrar dins el sector d’assegurances, i cotitzaven per a la branca de Sanitat.

La USO es va implantar a la companyia Zurich per la via de López Salom, i l’únic militant de la CNT conegut va ser Xavier Margais, també a Mare Nostrum.

Els verticalistes intentaren sobreviure fundant el SIS, Sindicato Independiente de Seguros, dins la General Espanyola, i també dins Mare Nostrum però sense èxit.

Nosaltres des de CC.OO. ens expandírem a la Mutua Balear de la Rambla, i a empreses com Nortehispana, la Mutua Cyclops, la Cap i més tard a la Unión i el Fénix.

El Conveni que regia les relacions laborals a la branca d’Assegurances era de caire estatal, i la alternativa al vertical es bastia mitjançant el sistema de Coordinadores fonamentades en processos assemblearis que es formaven a cada territori i enviaven els seus delegats a una Coordinadora Central on es discutien les plataformes de negociació i s’intentaven posar en comú per tal de poder negociar amb la patronal UNESPA i fer fora als elements privilegiats del neoverticalisme del SIS que comptaven amb tot el suport i reconeixement patronal. Però dins les Coordinadores també lluitaven els diferents partits i les seves expressions sindicals per a situar-se en les millors posicions.

 

La primera vegada que vaig anar a Madrid per tal de participar a una d’aquestes coordinadores no coneixia Madrid ni qui em vendria a recollir. M’havien dit que contactés amb Julio Setién, un home que amb el temps va ser diputat autonòmic d’Izquierda Unida a la Comunitat de Madrid, però al final vaig anar a parar a la casa d’un extremeny afincat a Madrid que treballava a una empresa petita que es deia Multimar i era Marcial de nom. Aquest home, que jo no coneixia de res m’esperava amb un determinat diari a l’aixella a una hora convinguda. També era del PCE.

 

El debat d’aquells dies es fonamentava  en les distintes tàctiques . Les assemblees eren el mecanisme d’articulació més viu d’aquell moviment i bona part de les opcions sindicals havien posat al seu ideari el caràcter assembleari i la voluntat de bastir la unitat a partir de la pràctica assembleària. Aquell era un fet que donava poder als que havien fet l’opció de participar de les eleccions del vertical, com les Comissions Obreres o USO i que gaudien de la capacitat de convocar assemblees. En qualsevol cas cal dir que es va magnificar la presència d’enllaços i jurats democràtics dins el vertical . En alguns sectors n’hi havia però no a tots els sectors ni molt menys. Així que els de CC.OO. que no haviem participat als processos electorals ho haviem de fer com la UGT, és a dir, convocar assemblees fora de l’empresa.

La manca d’inserció en els organismes del sindicat vertical dins el sector assegurador de Mallorca situava aquestes reunions fora de l’empresa i com que els promotors de les diferents opcions sindicals no érem molts, intentàvem arribar a acords per tal de fer assemblees conjuntes, d’empresa o de sector que normalment es feien al Seminari Vell, lloc també habitual de reunió de les Coordinadores de Sectors de les CC.OO.. Però aquesta no era l’opció normal de la UGT que optava per dinamitzar les seccions pròpies i argumentava estar en contra de les assemblees perquè no permetien un debat centrat, i es fonamentaven més en necessitats agitatives. D’aquí que al temps que CC.OO. pretenia la derivació del sindicalisme vertical en un sindicalisme unitari forçat pel marc legal existent, i convertir els jurats d’empresa en consells d’empresa o de fàbrica, la UGT i la CNT optaven per un model fonamentat en les seccions sindicals i la capacitat d’aquestes de negociar directament dins les empreses.

 

És aleshores quan admesa la pluralitat d’opcions sindicals, les CC.OO. que eren un moviment sociopolític es transformen a cop de timó de l’hegemonia del PCE al seu sí en un Sindicat que es proclama de nou tipus, és a dir, que pretenia mantenir-se com moviment sociopolític. I és en aquest moment de transformació, quan es posen en marxa els primers carnets d’adhesió que es produeix el trencament oficial d’aquell moviment sociopolític en diferents opcions sindicals que segueixen els diferents corrents. A Mallorca el PTE (Partit del Treball) de Miquel Tugores impulsa la Confederació de Sindicats Unitaris de Treballadors (C.S.U.T) del que formen part Mato i Rafel Borràs. La ORT (Organització Revolucionària dels Treballadors), inexistent a les Illes impulsa el Sindicat Unitari (S.U.) però la seva operació d’arrelament a les Illes no va prosperar. Les opcions sindicals del Moviment Comunista, el corrent unitari, topen cada vegada més amb l’acusada hegemonia del PCE, i quan l’aparell del partit imposa la direcció de Manolo Cámara a les Balears, per la via del dirigent comunista Ariza, el sector hoteler hegemonitzat per Francesc Obrador, Jesús Pérez, i Pericás trenca amb la Coordinadora i posa en marxa l’ASUDTH, que amb el temps acabaria dins USO, i més tard amb el trencament del sector d’ USO de Zufiaur, acabaria dins la UGT. D’altra banda al món de l’escola el PCE tampoc pot imposar la seva hegemonia i sorgeixen per un costat el STEI de Pere Polo, Paco Amaya, i un sindicat més petit vinculat per Mato a la CSUT.

Les CC.OO.  entraven a la legalitat sindical i com a sindicat amb molt menor pes del que tenia com moviment sociopolític. La fràgil unitat entrava en la descomposició provocada per la necessitat que tenien els partits d’hegemonitzar el moviment i guanyar capacitat de pacte. Ara cadascuna de les forces sindicals anava a intentar estabilitzar-se i l’enfrontament entre les distintes opcions permetia a Suárez maniobrar i imposar una reforma política, i una transició pactada amb un component democràtic molt feble. Felipe González i Santiago Carrillo només aspiraven a situar-se en les millors condicions de pacte amb els franquistes i per arribar a aquesta situació havien de sacrificar el moviment sociopolític generat en la dictadura i refredar-lo per tal d’evitar qualsevol dinàmica que pogués posar entrebancs al procés de reforma política. Això es va aconseguir de fet mitjançant el retall de les possibilitats d’accedir a la legalitat per part de les forces que es situaven a l’esquerra del PCE, i per la desestructuració del propi partit que passaria d’un funcionament fonamentat en cèl·lules que responien a la realitat de la militància quotidiana en agrupacions més amples. La conseqüència era que el pes dels sectors obrers i sindicals quedarien per davall del control dels elements més tècnics i millors situats per a pegar el salt cap a les institucions. Aquest canvi operatiu va ser determinant per a posar en marxa els Pactes de la Moncloa i desactivar el propi partit  per tal de situar-lo només en la perspectiva institucional.

I va ser aquest element cabdal, el de la posada en marxa dels pactes de la Moncloa i la desarticulació de la xarxa de cèl·lules el que va significar l’abandonament  del PCE  per part dels militants del sector assegurador. En el sector de Banca les coses van anar més en un sentit del desencís, més personal i menys crític, que va provocar l’espantada de gairebé tota la militància. La traició estava servida però Carrillo era alabat pels poders fàctics pel seu sentit d’Estat.