Imaginem una societat sense treball humà

 

Imaginem un moment una societat en que el treball humà viu hagi desaparegut del tot, és a dir, en que la producció hagi estat automatitzada un 100%.

El treball humà és totalment eliminat de totes les formes de producció, de totes les formes de servei. Pot subsistir el valor en aquestes condicions?

¿Com acabaria una societat en què ningú no cobrés renda, però en què les mercaderies continuessin tenint un valor i essent venudes?.

És evident que una situació així seria absurda. Hi hauria una massa immensa de productes fabricats, la producció dels qual no crearia cap renda, perquè no hi intervindria cap persona humana. I encara hi hauria a la “venda” uns productes que no tindrien cap possible comprador. És evident que en una societat així la distribució dels productes ja no es faria en forma de venda de mercaderies, venda que d’altra banda l’abundància produïda per l’automatització general faria absurda.

En altres termes, la societat on el treball humà és totalment eliminat de la producció, en el sentit més general del terme, inclosos els serveis, és una societat en què el valor de canvi ha desaparegut. Això demostra ben bé l’exactitud de la teoria basada en el moment en què el treball humà ha desaparegut de la producció: que el valor ha desaparegut igualment.

Ernest Mandel

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior