Quadrado va criticar la construcciˇ dels dos cossos laterals que surten als costat del portal principal. La construcciˇ del portal major va comenšar l'any 1919.

rosetˇ de santa EulÓlia  

SANTA EUL└LIA

Personatges enterrats a santa EulÓlia.

Josep BauzÓ, Joan Campamar, Mateu Coll, Pere Joan Descatlar, Nadal FerrÓ, Gabriel Mascarˇ "Faruix", Catalina Sancho, Pere Tortosa,
b˛veda de santa EulÓlia


carrer de l'esglÚsia de santa EulÓlia

Portal del carrer de l'esglÚsia de santa EulÓlia (Oest)

L’esglÚsia
de Santa EulÓlia va ser la parroquia mÚs important de ciutat a l’edat
mitjana. Aquesta importÓncia es manifesta en les seves tres naus que li
donen una gran solemnitat. Les naus laterals son la meitat mÚs amples que la
nau central. L’actual fašana principal es la construcciˇ mÚs recent,
per˛ son d’interÚs els seus portals laterals de construcciˇ g˛tica. Les
capelles tenen voltes d’ogives: Sis branques per a les Caselles
poligonals i quatre per a les altres.
En el cor els pilars fan feixos de prismes i de columnetes. Els capitells estÓn
adornats de fullatjes i d’animals que s’enfronten.
Les columnas
de la nau sˇn octogonals com les de la Seu. La capella de Sant Pere data
de l’any 1309, la de Sant Eloi de l’any 1313, la porta lateral de l’est
es de l’any 1312, la porta de l’oest que mira cap a l’actual carrer
colom es de l’any 1330. La capella dels Sants LLorenš i Vicens sˇn de
l’any 1340. La capella dels cuatre MÓrtirs coronats Ús de l’any 1364 i
la de Sant Antoni i Sant Iu es de l’any 1365. Aix˛ significa que l’˙s
dels pilars octogonals es va fer abans a Santa EulÓlia que a la Seu. La
capella de Santa Ll˙cia Ús de l’any 1414. Les altres capelles sˇn del
segle XVI i per tant no corresponen al g˛tic.

Guillem Mesquida va pintar per a santa EulÓlia  la figura de la santa en  el retaule de l'altar major i el retaule de sant Bartomeu. El seu mestre Carles Maratta, va ser l'autor del cŔlebre quadre de la "Verge del Gonfalˇ"

8 d'agost de 1256- Jaume I disposa que es juri fidelitat i es faci homenatge al seu fill Jaume II. El mateix dia confirma les franquÝcies a l'esglÚsia de Santa EulÓlia.

12 de setembre de 1276- Jaume II, als 33 anys, Ús coronat rei de Mallorca a l'esglÚsia de Santa EulÓlia.

1 de juny de 1289- Testament de Pere Tortosa que vol ser enterrat a santa EulÓlia.

El 13 de gener de 1364 Andreu Massot i Guillem Axeloni, sobreposats dels picapedrers, obtenen autoritzaciˇ per a la construcciˇ de la capella dels Quatre Sants Coronats al costat de la de Sant Vicenš a l'esglÚsia de Santa EulÓlia.

4 de maig de 1365 Es concedeix autoritzaciˇ al gremi de fusters per a bastir la seva capella a Santa EulÓlia dedicada a Sant Antoni de Viana i Sant Iu.

El Salvador de l'esglÚsia de Santa EulÓlia Ús una obra de Francesc Comes realitzada en aquests anys.

4 de novembre de 1404- El vicari general Jaume de Muro concedeix la capella dels sants Joan Baptista i sant Joan Evangelista  a santa EulÓlia al gremi de corredors de Coll. (Llibre d'instruments del notari Guillem SalvÓ de 1404 a 1406).

Pinacles de la capella dels Olesa

De la capella dels Olesa (Mestre de santa EulÓlia)

santes ApolĚl˛nia,BÓrbara,Ll˙cia i sant Blai

santes ApolĚl˛nia,BÓrbara, Ll˙cia i sant Blai (1414). Obra de Gabriel M˛ger I

16 de setembre de 1416 - S'ordena a BÓrbara, esposa de Nicolau Llorenš de Robines l'apor

taciˇ de 12 quartans d'oli que cada any ha de destinar a la llÓntia que crema en la capella dels Quatre Sants Coronats, per ser  hereva de Mateu Palet de Bunyola, a la vegada hereu del seu pare ,el picapedrer Ramon Palet. Aquest va disposar aquesta donaciˇ anual que exigeixen els sobreposats dels picapedrers, Miquel Brunet i Jaume Mates.

Dormiciˇ-Mestre de Santa EulÓlia

Dormiciˇ (Mestre de santa EulÓlia)

Any 1438-Gabriel M˛ger pinta un retaule de la Passiˇ per a la parr˛quia de Santa EulÓlia.

23 de juny de 1517-El ColĚlegi de la Mercaderia concedeix 10 lliures per a les obres de santa EulÓlia i per a l'eixamplament de la plaša que hi ha davant la fašana.

26 de juny de 1545- Francesc de Vilalonga, donzell de Mallorca, Joanot Garcia, ciutadÓ, Jeroni MiliÓ, doctor en ambdˇs drets, Bartomeu Saguals, mercader, i Pere Riera, apotecari de Mallorca, obrers de l'esglÚsia de Santa EulÓlia, i Gaspar Roig, organer de la Ciutat de Mallorca, arriben a conc˛rdia sobre la reparaciˇ dels orgues de la sobredita esglÚsia. (ARM-Prot-M-862 f. 115).

14 de novembre de 1547- EncÓrrec a TomÓs Armengual per a la construcciˇ d'un retaule per a la capella de sant Josep de santa EulÓliÓ, amb les figures del sant i tambÚ de sant Joan Baptista, sant Pau ermitÓ,sant Antoni i sant Jeroni.

5 de juny de 1572- Boda del pintor Mateu Lˇpez jove amb Nicolasa Beltran (Alc˙dia) a santa EulÓlia.

4 de desembre de 1596 - Bateig a santa EulÓlia de Clara Andreu Malferit.

Any 1598 - Els corredors de coll financen la figura de sant Joan Baptista per a l'esglÚsia de santa EulÓlia. (aquesta figura va estar a la capella de sant LluÝs Gonšaga i va ser reformada l'any 1812) (Bsal de 1918).

22 de desembre de 1605- Jo Hieroni Amer argenter, tinch rabut del honorable Jaume Mas. obrer
de Santa Eulalia, deu lliures, dich X ll. y son a compliment dehun ansenser de argent tinch fet per dita ysglesia coni lo denles aya rabut ah tant argent, šo es lo ensenser vell y dos lanties de argent. (llibre de la obra (1605.1607))

22 de desembre de 1608-Mor Pere Joan Descatlar i l'enterren a Santa EulÓlia. Era membre de la partida dels Canamunt.

26 de gener de 1614- MartÝ Morales, fill de MartÝ, morisc de Granada, es casa a Santa EulÓlia amb Francina Sunyer, donzella, filla d'Eloy.

3 de juny de 1625- El ColĚlegi de la Mercaderia aporta 15 lliures per al cost del portal principal de santa EulÓlia i la torre que es construeix.

27 d'abril de 1634-El ColĚlegi de la Mercaderia aporta 15 lliures per a la reforma de la capella del sant Crist de santa EulÓlia.

1 d'octubre de 1649-El carnisser Nadal FerrÓ, bandejat, mor degollat i Ús enterrat al vas situat davant el Sant Crucifici de Santa EulÓlia.

6 de febrer de 1650- Gabriel Mascarˇ "Faruix" Ús assassinat en el porxo de la Peixateria i enterrat a santa EulÓlia.

23 d'abril de 1650-Dissabte. Enterrament a santa EulÓlia de Francesc Femenia, apunyalat davant l'hort de santa Clara.

18 de juliol de 1652-Moren  a causa de la pesta, Jaume Juan Ramis, vicari de santa EulÓlia i └lex Pou, prevere beneficiat de la mateixa parr˛quia.

24 de juny de 1658- L'algutzir reial Josep BauzÓ Ús assassinat de dues arcabussades i enterrat al vas de la Mare de DÚu del Confalˇ de santa EulÓlia.

28 d'abril de 1663-Dissabte- Mateu Coll, doctor, Ús penjat a la forca per haver incendiat el forn de Mateu GarÝ. ╔s enterrat al vas de les Ónimes de santa EulÓlia.

11 de novembre de 1663 - Bateig a santa EulÓlia de Joana Aina NunÝs de Santjoan Quint de VerÝ i Vivot, que serÓ la segona esposa del comte Mal (comtessa de Formiguera). (Arxiu DiocesÓ- Llibre de baptismes de santa EulÓlia, de 1662 a 1675. fol. 41, v )

19 de juny de 1664- Mor el notari Joan Campamar, que Ús enterrat en el vas de la Mare de DÚu de Confalˇ a santa EulÓlia.

10 de maig de 1666- Formaciˇ de la Capella de M˙sica de Santa EulÓlia: Miquel MartÝ Ús el mestre de capella.

5 de juny de 1672- Mor Catalina Sancho i Ús enterrada al vas de Santa Maria del Confalˇ.

20 de juny de 1673-Jo Michel Abram pintor confÚs aver rebut de Bartomeu Rabassa, bassiner de la capella della paroquial iglasia de Sta. EulÓria de lo altar de nostra Sra. de la Pietat, vint sous, dich 1 lliure, y son a bon conta de sincliuras per lo preu y vallor de un pla de una Saludasio de Nostra Se˝ora an la dita chapella. (A. P. Sta. Eulalia: Llibre de In capella de la Pietat, f░. 5)
 

Setembre de 1673-Miquel Abram, pintor cobra pels encÓrrecs fets a la capella de la Pietat de santa EulÓlia.

18 de juny de 1689- Gregori Alex pintor, confÚs haver rebut del Rd. Juan Sales pre y vicari de Sta. EulÓlia, vuit lliures y sis sous, dich 8ll. 6 s. y les quals son a compliment del concert tania fet en dit Se˝or de 85 lliures per haver pintar la capella del gloriˇs St. Bernadi de Sena de dita parr˛quia. (A. P. Sta EulÓlia. Llibre de la Capella del SSnt. Sagrament. I. 13 v .).

26 de setembre de 1697- Jo debaix firmat Gregori Alex pintor, confÚs haver rebut del Rt. Juan Sales pre. y binificiat en Sta EulÓlia, quinse lliures, dich 15 lliures, les quals son a bon compta del consert tinch fet en dit senyor de pintar la capella del SSm. Sagrament de la parr˛quia de Sta. EulÓlia, que es lo consert de 180 lliures, conforme escritura firmade de la mia ma dels 26 setembre 1697 (A. P. Sta. EulÓlia:'Llibre de la Capella del SSm. Sagrament, f.░ 3, 5 y 12 v.).

29 de maig de 1698-Jo debaix firmat Gregori Alex pintor, confÚs haver rebut del Rt. Juan Sales pre. y binificiat en Sta. EulÓlia, vint lliures, dich 20 lliures, les quals son per reho de un quadro de la Sena del Se˝or he pintat per la capella del SSm. Sagrament de la parr˛quia de Sta. EulÓlia, que es lo quadro del mitx, y te de altaria 14 palms y 10 de Ŕmplaria.

Bartomeu Morey

Visitaciˇ (Bartomeu Morey)

20 de novembre de 1707-Primera pedra del campanar de Santa EulÓlia.
 

18 de setembre de 1712- Jo debaix firmat Jaume Blanquer he rebut del senyor Miguel Matali pre. y capiller de Nostra Senyora del Confalˇ de la parroquial de Sta. EulÓlia desŔt lliures, sis sous, dich 17 ll. 6 s., y son a compliment per haver pintat St. Lloatxim y Sta. Anna a las portes del quadro de dita capella per preu de 11 lliures y lo restant per la bandera. (Llibre del baci de N.¬ Sra. del Confalo 1712-1713 f.░ 22 v.░).

20 de maig de 1732 - La parr˛quia de Santa Eulalia i el convent de Sant Francesc  manifesten el seu desacord sobre la sepultura de Joana Aina Ripoll CerdÓ, filla d'Antoni Ripoll i Ant˛nia CerdÓ,descendent de Gregori Lladˇ que es va construir una sepultura en la capella de Nostra senyora dels └ngels l'any 1711.

Any 1774- El bisbe Juan DÝaz de la Guerra decreta que l'asil eclesiÓstic a Mallorca quedi limitat a l'esglÚsia de Santa EulÓlia, dintre de les muralles, i la de Sant MagÝ, extramurs, les esglÚsies parroquials de les viles, i el Convent de Llorito.


24 de juny de 1784  - Salvador BonnÝn i Nicolau Pomar, soldats de marina, es refugien a santa EulÓlia. El primer per homicidi i el segon, perseguit  per haver participat en una baralla.


Any 1786 - La parr˛quia de santa EulÓlia disposa de 43 sacerdots beneficiats, 5 vicaris,4 beneficiats tonsurats, 3 escolans, 2 beneficiats sotsdiaques,2 sagristans majors  1 ec˛nom, 1 munyidor.


31 de gener de 1791 - Quan Elionor Fuster, esposa de Josep Antoni Mirˇ, argenter passava sobre una tomba enfront de la capella dels Quatre sants coronats de l'esglÚsia de santa EullÓlia han passat per ull dues lloses i sortosament ha caigut dins la tomba amb mals de poca importÓncia. (setmanari palma de Mallorca de 19 de febrer de 1791)


11 de marš de 1823-El rector de santa EulÓlia solĚlicita al bisbe el trasllat de la parr˛quia a l'esglÚsia de sant DomŔnec.

Santa EulÓlia  

12 de febrer de 1903-Inauguraciˇ de la Torre del campanar de santa EulÓlia.

8 d'octubre de 1924 - Fi de la construcciˇ de l'esglÚsia de santa EulÓlia.