La prosperitat de Balears és només per als rics tornar a l'inici

tornar a Balears

Sanitat:

Cada ciutadà balear rep 168 euros a l'any menys per sanitat que la mitjana estatal i si es té en compte la població flotant s'arriba a la conclusió que cada habitant rebria 290 euros menys que el conjunt de l'Estat.

Hi ha 34.874 persones  a la llista d'espera de consultes mèdiques de l' IB-Salut i els pacients per tal de ser atesos han d'esperar una mitjana de 38 dies segons dates oficials.Els pacients de Son Dureta amb necessitat d'operació tarden 80 dies de mitja.

Després de tres anys de funcionament l'hospital Son Llàtzer només manté 310 llits dels 564 que havia de tenir

El 2003 es van diagnosticar 1.357 nous casos de càncer en dones de les Illes.A les Balears s'hi detecten cada any 307 casos nous de càncer de pulmó, 280 dels quals corresponen a homes.Unes 500 persones pateixen esclerosi múltiple.

Les Balears són la comunitat autònoma amb una taxa més alta d'infectats per sida amb una taxa de 71,8 casos per milió.

Mallorca té la incidència més alta del món de càncer de bufeta.

El Govern balear immobilitza algunes granjes per l'ús de cloramfenicol quan ja no queda més remei però amaga informació als consumidors i empara als que fan pràctiques fraudulentes.

Educació:

Educació: Un de cada qüatre alumnes matriculats (el 26'4 per cent) a quart d'ESO a les Balears no va aconseguir el títol de secundària i tan sols quatre de cada deu (un 40'74 per cent) alumnes varen aconseguir acabar ESO amb tot aprovat a les Balears.El 64% dels alumnes de batxiller de Calvià tenen tres o més assignatures suspeses.

Un 45,2% dels alumnes de 15 anys de Balears són repetidors, i Balears és la segona comunitat en el lideratge del fracàs escolar.

A Balears hi ha una biblioteca per cada 15.280 habitants, mentre que a l'Estat la proporció és d'una biblioteca per cada 6.705 habitants.El CIM apuja per primera vegada en 10 anys el pressupost per a biblioteques, que passen de 263.000 a 375.000 euros.

Plantada d'alumnes, mestres i pares de l'escola Llevant d'Inca per exigir millores mentre els diners de l'educació van a l'equip ciclista patrocinat per un banc.Prop de 800 alumnes de l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca es manifesten per la manca de calefacció al centre.Estudiants i professors de l'IES Antoni Maura de Palma es manifesten reclamant calefacció a la Conselleria d'Educació.

Treball:

A les Illes Balears hi ha un total de 359.519 persones ocupades, i tancaren el mes de gener del 2005 amb un total de 38.629 persones registrades a l'atur.El 87'3% dels nous contractes realitzats el primer mes de 2005 a les Illes Balears són temporals( ja ho van ser un 93,66% dels nous contractes de treball en el primer semestre de 2004).

Al voltant de 174.000 contractes a Balears varen ser durant el 2004 de duració inferior als 3 mesos.Un 38% dels treballadors fixos discontinus de Balears no arriba als 6 mesos de contracte i no poden accedir a les subvencions d'atur.

 

.Durant l'any 2003 s'han creat 9.474 empreses noves a Balears, la meitat de les quals no tenen cap assalariat. El Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), només disposa de 46 milions d'euros de pressupost.

Al voltant de 44.000 persones treballen a Balears al sector públic (un 4,7%) en tant que la mitjana estatal és del 5,5%

Durant l'any 2004 es van produir un total de 24.467 accidents laborals a Balears: 230 de greus i 24.217 accidents lleus i 18 mortals.

Accidents i subcontractes: Metaltec, empresa subcontractada de Cemex, sancionada amb 6.011 euros de multa per la mort d'un obrer a la cimentera de Lloseta.

Salaris:

Els salaris balears creixen vuit punts per sota de l'IPC en 8 anys.

Astúries i les Balears van ser les comunitats que van obtenir menys increments salarials, amb una pujada del 2,9%. El 50% dels convenis col·lectius signats l'any 2004 a les Balears es van pactar per sota de l'IPC.

El grup Banca March en canvi va obtenir un benefici net atribuït de 197,9 milions d'euros, fet que suposa un increment del 74%. El grup Barceló ha tancat l'adquisició de 60 hotels als EUA per 51,24 milions d'euros, i ja en disposa de 107

L'Institut Nacional d'Estadística, afirma que un 12'61% de la població balear és pobra.Càritas denuncia que 7531 famílies de les Illes Balears no tenen cap tipus d'ingrés.

Pimem proposa derogar el principi de no discriminació laboral i implantar salaris a la carta.

 

 

Territori: l'expressió més clara dels doblers invertits pel PP-UM Obres i Destruccions.

El Consell de Mallorca aprova un Pla Territorial desenvolupista amb el rebuig de l'oposició i els vots favorables del PP i UM.

Més de la meitat del pressupost del Consell de Mallorca se l'enduran l'Institut de Serveis Socials i Esportius -ISSEM, controlat pel PP- i el departament d'Obres Públiques, que els destinarà bàsicament a carreteres.Es preveuen invertir 785.000 euros en la construcció d'una rotonda a s'Aranjassa.Es preveu una despesa de 469.000 euros per a la rotonda de Porreres i 730.000 per a una altra a Pollença.  També es destinaran tres milions d'euros al desdoblament de la carretera de Manacor.El Consell destina 1'4 milions per a la carretera sa Pobla-Alcúdia i dos milions per a l'accés de Muro.És aprovada la millora de dos trams de la carretera C-710, Banyalbufar-Estellencs-Andratx amb un pressupost de 536.421 euros i la PM-210, entre els municipis d'Orient i Alaró amb un pressupost de 548.568 euros, i és aprovat el condicionament d'un tram de la PM-202 entre Santa Maria i el cementeri de Bunyola amb una dotació de 582.872 euros.

El govern balear ha decidit endeutar-se fins a uns 380 milions d'euros per poder finançar el seu pla d'autopistes.Renatus Dierberger vol posar en marxa un parc temàtic de 13 milions de m2 a Sineu.

Un estudi del Consell recomana un màxim de 22 camps de golf a Mallorca, però ja n'hi ha 26 autoritzats.ALM-UM proposa la construcció d'un camp de golf en el Pla general de Manacor. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha donat la raó encara que no la tenguin, als promotors(entre ells Josep Antoni Pujadas) d'un camp de golf a la zona de Son Bosch de Muro.

L'Ajuntament de Palma ha regularitzat 374 piscines il·legals. ARCA denuncia al jutjat el trasllat de l'esperó del pont d'Antoni Maura de Palma.

El PP a Cort aprova la construcció d'un nou aparcament a ses Fontanelles.

El GOB denuncia el tall d'una zona forestal al costat del torrent de Coanegra a Marratxí.El Tribunal Superior de Justícia de Balears confirma la multa de 12.000 euros a la patronal Astracoma per abocaments il·legals a Can Set.El GOB denuncia davant la Fiscalia les obres que s'executen en Es Fangar.El Consell de Mallorca aprova construir un zoològic al nucli de son Sant Martí de Muro sense tenir en compte els informes desfavorables dels tècnics de l'Ajuntament de Muro i del mateix Consell de Mallorca.

La Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports invertirà un total d'1'5 milions d'euros en el dragat del port de Portocolom.La Coordinadora del Port presenta una denúncia ciutadana davant la UE contra el dic del port de Ciutadella.

Sóller: l'equip de Govern signa el conveni per a la construcció de 30 xalets a la zona de Muleta

La comissió europea posa en marxa accions legals per l'incompliment de la legislació ambiental de la UE a Balears.

L'Estat Espanyol ens oprimeix

Balears queda fora del Pla estratègic d'infraestructures i tranports, dotat amb 242.000 milions.

Despesa pública: El Govern central només destinà a les Balears entre un 0'71% i un 0'74% del total de la despesa pública durant l'època Aznar.Amb el PSOE, més del mateix, Balears se situa a la cua en inversió de l'Estat i els ciutadans reben la meitat de la mitjana estatal: 236'91 euros respecte els 427,94 de mitjana.

El govern socialista rebaixa la inversió a Balears un 19% i no aplica el descompte aeri que va prometre.

El deute de Balears representa 757 milions d'euros, amb una pujada del 16,1% sobre 2003 i representa el 3,9% del PIB al tercer trimestre.

Pensions:

La pensió mitjana de jubilació del sistema de la Seguretat Social a les Balears es va situar al setembre en 581,10 euros  i en canvi és de  651,39 euros al mes al conjunt de l'Estat

Democràcia:

El Consell Insular de Mallorca rebutja una proposta del PSM a favor de la regulació de la consulta popular. PSOE i UM van abstenir-se.

Llengua:

El pressupost que el Govern Matas destina a Política Lingüística és un 22'3% inferior al que aprovà el Pacte de Progrés l'any 2003 i que tampoc va servir perquè el BOIB reflexés els convenis col·lectius en català. La cultura en català queda com sempre reservada a les èlits que igual suren amb el PP que amb el Pacte de Progrés (els Janer per posar un exemple).

Dels 1.800 agents de la guàrdia civil destinats a les Balears (200 en reserva activa) només un 10% parla català.

Els programes per a la normalització lingüística dels treballadors són pràcticament inexistents.La festa de Sant Sebastià de Palma tan sols destina un 15% del pressupost a la música en català.

Cultura:

Fer rialles: El Consell de Mallorca ha assignat un pressupost de 60.000 euros per impulsar la creació del Museu Marítim.En canvi el pressupost que l'Executiu destina a Marivent i a Son Vent és de 991.190 euros (devers 165 milions de pessetes). L'enllumenat de Nadal a Palma costa 280.000 euros. A l'atenció als sense sostre es dediquen 87.300 euros.

Vivenda:

Els ciutadans de les Illes Balears dediquen el 46,97% del salari a pagar la vivenda.

Població hipotecada: la població de les Illes Balears té un deute mitjà amb el sector financer de 22.648 euros per persona.

La vivenda segueix encarint-se. El metre quadrat a Balears es va situar en una mitjana de 1960,85 euros, un 15,42% més que l'any anterior l'any 2003.

 

Solidaritat:

Catalunya, el País Valencià i les illes Balears aporten el 90% dels fons de la caixa comuna de l'Estat que després són repartits entre la resta de territoris

Marginació:

El Projecte Home ha tractat fins el mes de juny d'enguany 108 presos amb problemes de toxicomanies.

Des de l'any 1994,  670 joves han rebut tractament del Projecte Home

Dels 1.394 presos que hi ha a les presons, segons Institucions Penitenciàries, 373 eren preventius, quasi un 30 %

L'enllumenat de Nadal a Palma costa 280.000 euros. A l'atenció als sense sostre es dediquen 87.300 euros i 20.000 euros a la subvenció de la Federació Balear de Colombofília. Segons la Creu Roja 176 persones dormen al carrer a Palma.

Mobilitat i desarrelament:

Durant l'any 2003, 46.841 persones de Balears canviaren la residència a la Península al temps que n'arribaven 45.863

Desintegració:

Palma:El total d'estrangers registrats, inclosos els de la UE, arriba a 52.615 persones.Un 9,2% del total d'alumnes matriculats a les Balears (13.064) és d'orígen estranger.

Però ells tenen recursos:

El Govern balear té un percentatge de participació en els imposts especials sobre el tabac de 121.820.000 euros.

Al Consell de Mallorca li correspondran 1.604.786 euros per la cessió estatal de part dels imposts sobre el tabac.

El Govern balear té un percentatge de participació en els imposts especials sobre l'alcohol i les begudes derivades de 12.670.000 euros.

El Govern balear té un percentatge de participació en els imposts especials sobre els hidrocarburs de 12.670.000 euros.

El Govern balear té un percentatge de participació en els imposts especials sobre la cervesa de 3.380.000 euros.

Brutors i mangarrufes:

Emaya incrementa un 8% la tarifa de recollida del fems.

La família Truyols Rovira fa obres a les cases de Morell (Artà) sense la llicència municipal.

El jutjat declara que Construccions Billenium (antiga Cañellas Bosch) va fer una fallida fraudulenta.

Els contribuents manacorins deuen a les arques municipals la quantitat de 7.400.000 euros, derivada de l'impagament de tributs.

El jurat popular declara per majoria de vuit a un, culpable de suborn Antonio Vadell, funcionari del Jutjat de Pau de Calvià.

Miguel Sabater, regidor de l'UIMP-PP no ha pagat els 4.073 euros de plusvàlua que deu des de finals de 2003 per l'herència d'un Hotel. Lluc Tomàs Munar, del Partit Popular, batle de Llucmajor jutjat per presumpre delicte de prevaricació. Catalina Soler, batlessa de Felanitx (PP)  imputada per un pressumpte delicte de prevaricació en relació a la teulera del seu pare.Jorge Cabral, funcionari de l'INE imputat pel jutge del cas Mapau (PP) per sospites de manipulació del cens.El GOB denuncia Llorenç Casasnovas, alcalde de Ciutadella, davant la fiscalia per no actuar contra les extraccions a Son Planes.El PSM denuncia que Rafel Torres, tinent de batle d' Inca per el PP, guanya un salari públic sense anar a treballar.El batle pedani de Can Picafort, Miquel Ordinas inclourà en un nou nucli rural la casa il·legal de l'exregidora Franch sobre la que pesa una ordre de demolició del Consell Insular de Mallorca.José Ramón Ahicart, que fou director general de Funció Pública amb José Antonio Berastain (PP), utilitza una seu del Govern autònom per a les seves activitats privades.Joan Verger (PP) president dels ports de Balears paralitza l'expedient sancionador contra l'empresa IP3M la seva ex empresa. Maria Umbert, directora d'IB3 manté en el càrrec dos directius, Agustín Sintes i Sonia Escribano, condemnats per difamació.Antoni Nadal, regidor del PP de Palma condemnat a pagar 200 euros «com autor directe d'una falta de coaccions»: només així va dimitir.Armando Garcia de l'UTE que gestiona l' 112 denuncia que el conseller d'interior del PP a Palma José Mª Rodríguez li demana 600.000 euros.

Especulació: El soterrament de les vies del tren per part del PP a Jacint Verdaguer de Palma fa pujar a 3000 euros el metre quadrat. Jesús Boyero, gendre de l'editor Pere Serra obté del Consell la reclassificació d'una finca a Son Massot (Calvià),-Ara val 34 milions més. L'escàndol fa aturar el negoci.

L'ajuntament d'Es Castell aprova la construcció d'un hotel de luxe per part de Vicente Grande (diirectiu del RCD Mallorca) i l'immobiliària Drac amb els vots del PP i dels partidaris d'Irene Coll expulsats del PSOE.

Els rebuts de l'IBI del predi de Santa Ponça del banquer Miquel Nigorra dels anys 1997, 1998, 1999 i 2000 han prescrit sense pagament.

El PSM-EN i el PSIB-PSOE premiaran l'evasió d'imposts per part de Carles Moyà amb el vot favorable a la medalla d'or de Cort.

Militants d'Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa demanen la dimissió del regidor Leopold Llombart per haver votat a favor  del PGOU

El Consell declara el Temple (Palma) Bé d'Interès Cultural amb la categoria de monument després de la tolerància de l'Ajuntament de Palma (PP) en la destrucció patrimonial que s'ha fet.

 

Devers 140 faroles del Passeig Mallorca de Palma imposades pel PP i que costaren cada una al voltant d'un milió de pessetes tenen defectes de fabricació