Augmenta la condició proletària

 

Per tal de saber si la condició proletària va en camí de desaparèixer o, al contrari, en camí d’expandir-se, cal examinar la comparació entre el que es guanya i el seu consum mitjà, és a dir, la capacitat d’estalvi. Si la capacitat d’estalvi permet a una persona viure de manera independent, treballar de manera autònoma, o viure per si mateix de la seva producció, hauríem de dir que la condició proletària disminueix.

Si al contrari, constatem que la immensa majoria de la gent, després d’una vida de treball, acaben tan rics com eren, sense capitals suficients per a establir una empresa o mitjans de producció que li puguin garantir la subsistència, hauríem de dir que la condició proletària va en augment. Si s’ha d’anar al mercat a vendre la força del treball per a poder viure, la condició proletària no desapareix: altra cosa seran les condicions en que es dóna aquesta venda.

Pel que diuen les estadístiques més que estalvi el que hi ha és deutes. Quin treballador en actiu o en atur no està endeutat...

 

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior