Panades

Ingredients:

Per a la pasta: 125 c.c d'oli d'oliva, 350 c. c. de sagí de porc, 250c. c. de llet o suc de taronja(opcional), un poc de sal , 4 rovells d'ou i farina de blat fluixa que admeti . La farina no ha de ser de força.

Per al farciment:

Un dels més populars és aquest:

Ingredients: 1 1/2 o 2 kg. de carn d'anyell (millor si és la cuixa) tallat en daus petits, sal, pebre bò, pebre bord dolç i picant, 1/2 quilo de sobrassada, 150 gr. de xulla o panxeta en trossos molt petits i 1 kg. de pèsols (opcional). Hi  ha gent que hi posa altres tipus de carn, com la de pollastre o de farciment, com els sofrits i la ceba.

Preparació:

Per a la massa:

En un llibrell és posa el sagí o saïm que primer s'ha de fondre, la llet o suc de taronja (opcional), i els rovells d'ou i es barregen. Una vegada barrejats tots els ingredients excepte la farina, l'afegirem a poc a poc amb la finalitat d'aconseguir una massa compacta i poc treballada. És molt important que la barreja estigui unida i quan no s'aferri a les parets del llibrell s'ha de treure i s'acaba de pastar a una taula, fins que agafi consistència i no s'aferri als dits.

Treballada la massa es deixa reposar devers un quart d'hora coberta amb un drap per a preservar-la de l'aire.

Per al farciment: Es salpebra la carn, amb els pesols (opcional), o altres (hi ha gent que hi posa sofrits) i s'amara amb un poc d'oli i pebre bord..

La panada mallorquina és com un bol cilíndric de pasta d'uns dos o tres cm d'altura que s'emplena del farciment i al damunt se li col·loca una tapa cosida mitjançant lleugers pessics, de manera que  les vores s'uneixen amb el bol.

Una vegada reposada la massa, se separa en dos trossos, un de dues terceres parts del total que destinarem a fer els bols i l'altre amb la resta per a confeccionar les tapes.

Confeccionarem el bol de la següent forma, farem boles de pasta d'uns 40 grams, que situarem sobre trossos de paper que no sigui adhesiu d'uns 10 cm de diàmetre i amb l'ajuda dels polzes anirem donant-li forma de manera que pugi un 3 cm i que les parets resultants siguin primes.

 Amb les proporcions donades dels integrants de la massa, han de sortir unes 24 panades. A cada panada hi posarem una cullerada sopera de pèsols, 7 o 8 trossos de carn, 2 trocets de xulla i una mica de sobrassada.

Es col·locarà la tapa que prèviament haurem preparat amb el tros de massa reservada a aquest efecte i que haurem allisat amb l'ajuda del corró fins a deixar-la en uns 8 cm. Unirem la tapa a la panada de la forma descrita anteriorment i després de retirar el paper les col·locarem en una placa de forn i a 180º fins que estiguin orades.

Han d'estar en el forn entre 30 i 40 minuts. Una vegada fredes ja es poden menjar.