EUA.: Goodyear acomiada 1.100 treballadors

 

El tancament de la planta es va donar a conèixer tres setmanes després que els seus treballadors i els d'altres 15 plantes es declaressin en vaga, en protesta per una eventual onada d'acomiadaments i els baixos salaris. Més de 12 mil treballadors en 16 instal·lacions de Goodyear es van declarar en vaga el 5 d'octubre després de mesos de negociacions sense resultats. El sindicat United Steelworkers dels treballadors de Goodyear va considerar el tancament de la planta com "una bufetada en la cara", després de les concessions sindicals que fa sis anys van permetre acomiadaments per a ajudar a la companyia a millorar les seves finances. La companyia va explicar en un comunicat que el tancament obeïx a la seva estratègia global d'acabar la producció d'algunes de les seves marques. "Hem de prendre els passos necessaris per a reduir els nostres costos i millorar la nostra posició competitiva", va assegurar Jon Rich, president de Goodyear. "Aquesta és una decisió extremadament difícil per a cadascun dels involucrats. Però era necessària per a ajudar a donar un gir als nostres negocis a Amèrica del Nord", va subratllar. La decisió també provocarà, a més dels acomiadaments, un fort impacte econòmic en Tyler, comunitat de 84 mil habitants situada a uns 150 quilòmetres a l'aquest de Dallas. La planta de Goodyear era des de 1962 un dels principals empleadores de la zona.

Els treballadors accepten els plans patronals (3 de gener de 2007)

Els treballadors del fabricant nord-americà de pneumàtics Goodyear han tornat al treball després de tres mesos de vaga, després d'haver acceptat, divendres passat, el principi d'acord arribat entre la directiva de l'empresa i els representants del sindicat United Steelworkers, en el qual es recollia el tancament de la planta de Tyler (Texas) i l'empresa es comprometia a invertir 550 milions de dòlars (419,8 milions d'euros) en dotze de les seves fàbriques d'Amèrica del Nord. Les dotze plantes que es veuran afectades per aquest nou conveni van votar a favor del nou conveni, en el qual es reflectia, a més del tancament de la factoria de Tyler i la inversió de 419,8 milions, la creació d'un fons sanitari de 1.000 milions de dòlars (760 milions d'euros) per als treballadors jubilats. En aquest sentit, l'empresa va assenyalar que l'aprovació d'aquest acord li permetrà reduir els seus costos en 610 milions de dòlars (463 milions d'euros) en tres anys, així com 300 milions de dòlars (228 milions d'euros) en l'any posterior.

Un portaveu de la companyia, Ed Markey, va indicar que l'objectiu d'aquest pla és millorar el servei al consumidor i lluitar contra la competència. A més, va mostrar la seva confiança que l'empresa i els treballadors "formin un equip".

 L'acord recull que Goodyear "assumirà total responsabilitat" a l'hora de proporcionar una assegurança mèdica a tots els membres jubilats del sindicat. Així mateix, l'empresa continuarà amb la seva intenció de tancar la planta de Tyler. No obstant això, Goodyear s'ha compromès que el cessament de les operacions no es produeixi abans de desembre del pròxim exercici i que es faci de forma progressiva. Finalment, el document rubricado per la companyia i el sindicat també reflecteix la millora de la productivitat i la reducció dels costos laborals mitjançant el rediseño del sistema d'incentius i l'engegada de salari base en relació amb el mercat. Les plantes que estaran afectades per aquest acord són: Buffalo (Nova York), Danville (Virginia), Fayetteville (Carolina del Nord), Gadsen (Alabama), Lincoln (Nebraska), Akron, Marysville i Sant Marys (Ohio), Sun Paririe (Wisconsin), Topeka (Kansas), Tyler (Texas) i Union City (Tennessee).