La Cosa nostra: llista dels polítics balears imputats en processos judicials 

 

Llorenç Buades Castell

 

Article escrit per al Catalunya/Papers de Balears de la CGT

 

El  12 de desembre de 2009 més d’un miler de persones es manifestaren en una convocatòria espontània pels carrers de Palma per tal d’expressar el rebuig a la corrupció política. Dies després, el 29 de desembre, el Consell de Govern va aprovar la dissolució i liquidació del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), una empresa pública vinculada a la presumpta xarxa de corrupció del PP. Un dia abans, el dia dels innocents, Eugenio Hidalgo i Jaume Massot ingressaven a la presó de Palma .El  Tribunal Suprem havia confirmat  la condemna de 4 anys per a l’exbatle d’Andratx i de 3,6 per a l’excap de l’àrea d’Urbanisme del Consistori per construir un xalet il·legal. En qualsevol cas la major part dels polítics eviten la presó amb l’allargament dels processos i el pagament de les fiances, una situació que defineix perfectament que els efectes judicials no són els mateixos si els reus són rics, si són polítics, o són pobres.

 

Imputats del PP :

 

- Jaume Matas, expresident del Govern, està imputat de nou delictes pel cas del velòdrom Palma Arena. La Fiscalia estima que la quantitat abonada pel Palma Arena és de 79.905.905,80 euros. Una quantitat que sobrepassa, de lluny, els 48 en què estava pressupostat aquest equipament.

La querella criminal presentada al jutjat per la Fiscalia és ben clara:  més de 22 milions d'euros pagats per la construcció del Palma Arena no estan justificats i 30 més no tenen certificat de final d'obra. Antoni Palerm, exdirector insular d'Esports va reconèixer ser accionista al 10% de l'empresa Tubos y Bloques Fiol SL (TBF), que va subministrar material per valor de 804.609 euros per a l'obra del Palma-Arena, de la qual  el constructor Melchor Mascaró també n'era soci amb un 20%. L'empresa Melchor Mascaró va obtenir contractes polèmics  per part del PP com el del Metro de Palma, i que amb motiu de les constants inundacions va generar el nom popular del "Litro" .

Segons el diari el Mundo (del 7 de gener de 2009)  ,  l'empresa SB Activos Agencia de Valores  presidida per Fernando Areal, cunyat de Jaume Matas, va  aconseguir un ingrés d'1,2 milions d'euros en un compte de valors del constructor. L'empresa Melchor Mascaró , amb  govern s’encarrega de la construcció del IES Manacor, que està pressupostada en més de 8 milions d'euros, de la replantació d'arbres a l'aparcament de Son Fuster Vell i ha cobert la Fase I del Pla E al carrer de Blanquerna. Cal destacar que Antoni Pasqual conseller d'obres públiques (UM) va ser soci del constructor al temps que com polític li atorgava contractes. Les gasolineres d'Antoni Pascual al llevant varen ser  construïdes per Melchor Mascaró.

Ell titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma ha dictat una providència,  dins del procediment conegut com Palma Arena, en la que cita a declarar  el 23 de març vinent en qualitat d’imputats a Jaume Matas , la seva esposa, María Teresa Areal; Fernando Areal i Bartomeu Reus. Al Palma Arena  s'ha unit el cas Buckingham

El 24 de novembre de 2009, Joan Serra, constructor, va declarar que per la reforma del palau de Jaume Matas va cobrar 70.000 euros en metàl·lic  i la resta "en negre" de mans del cunyat de Matas Fernando Areal, que era gerent del PP.

-Fernando Areal, exgerent del PP. Està  imputat pel cas Palma Arena, inclòs el cas Buckingham. Cunyat de Matas.

-Gabriel Cañellas, expresident del Govern. Va salvar-se per prescripció del Cas Túnel de Sóller. El 29 d'octubre de 2009 la Fiscalia Anticorrupció va interposar

 una querella contra ell,  relacionada amb presumptes irregularitats en la gestió de la Torre de Sant Elm, al municipi d'Andratx.

-Marina Sans i Oscar Collado- La regidora del PP a Cort i expresidenta de la Funerària durant la passada legislatura, Marina Sans, ha estat imputada

en una presumpta trama de corrupció. Marina Sans, va pagar 6.833,93 euros en viatges familiars a càrrec de l'empresa municipal.

El jutge va decretar pel mateix cas presó eludible sota fiança de 100.000 euros per al ex gerent de l'Empresa Funerària Municipal (EFM), Oscar Collado,

empresonat provisionalment el passat 13 de juny. El 26 d'octubre de 2009, Óscar Collado, va considerar lògiques les despeses de 20.000 euros en menjars

i altres 44.000 euros en viatges seus pagats amb diners de la societat municipal en 2005.

- Jaume Font, exconseller de Medi Ambient, està imputat  pel cas Pla Territorial de Mallorca sobre irregularitats urbanístiques.

- Josep Joan Cardona, exconseller d’Indústria, Comerç i Energia, està imputat  per l'entramat d'empreses del CDEIB,(Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears).conegut com el cas Scala. La Fiscalia Anticorrupció  l’acusa de ser el cap de la trama de corrupció en el consorci..

- Antoni Serra, expresident de l'Institut de Serveis Socials. Està imputat pel cas Palma Arena. .

- Rodrigo de Santos, exregidor d'Urbanisme del PP.  Està empresonat. Condemnat a dos anys de presó i  quatre anys en situació d'inhabilitació absoluta

 per un delicte continuat de malversació de fons públics en prostíbuls..Imputat per malversació de cabals públics i abusos sexuals a menors.

- Altres imputats en el cas Palma Arena són, Jane King, exsecretari general de Presidència , Dulce Linares, excap del gabinet de  Jaume Matas, Rafel Duran, exregidor d'Esports, que formà part del consorci , Pedro Álvarez, exregidor a l'Ajuntament de Palma, Pepote Ballester, exdirector general d'Esports, detingut durant l'operació Espasa, Antoni Palerm, exdirector insular d'Esports, acusat de negociacions prohibides, Raimundo Alabern, exgerent de l'Ibatur, Està  imputat pel cas Palma Arena en relació als sobrecosts del velòdrom. Jorge Moisés, exgerent del Palma Arena. Era un càrrec de confiança i és un dels principals encausats. També està imputat Bartomeu Reus, exconseller d' Obres Públiques i exdirigent de Gesa-Endesa. Presumpte testaferro de Matas, investigat sobre la titularitat d’un pis a Madrid..

 

-Miguel Ángel Bonet, exsecretari de l'Ibatur. Està imputat pel cas Ibatur per presumptes delictes en el departament de Promoció.

-Felipe Ferré, exregidor a Lloseta. Està imputat pel cas Scala. Va ser expulsat del PP. Emparentat per família política amb Jaume Matas.

-Lluc Tomàs, exbatle de Llucmajor, condemnat per malversació de diners públics, juntament amb Rabasco , antic regidor d’ASI..

-Francisco Gálvez, exdirector general  de Joventut. Està imputat per la presumpta trama de corrupció al Consorci Turisme Jove. Se sospita que el total de diners malversats podria ser de tres milions d’euros. El 18 de juny de 2009,Juan Francisco Gálvez , va implicar davant el jutge  i la Fiscalia Anticorrupció l'exconsellera de Presidència i Joventut del Govern de Jaume Matas,  Rosa Puig (PP) per autoritzar el pagament d’unes factures sospitoses de devers 120.000 euros en hotels.

-Antònia Ordinas, exgerent del CDEIB (Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears). Va ser imputada i empresonada pel cas Scala.

Es trobà al seu jardí una llauna de Cola Cao amb diners. Jaume Gil,  exdirector general de Política Lingüística i  Kurt Viaene, exdirector de Promoció Industrial estan  imputats pel mateix cas.

-Damià Vidal, exgerent de Bitel. Està imputat pel cas Bitel per malversació de devers 700.000 euros públics.

-Eugenio Hidalgo, exbatle d'Andratx, actualment a la presó. Exclòs del PP. Imputat pel cas Andratx. Ja ha estat condemnat i té diferents

causes pendents i Jaume Massot, exdirector general d'Ordenació Territorial, actualment a la presó pel mateix cas. Ja ha estat condemnat i té diferents

causes pendents.

.

Imputats relacionats amb Unió Mallorquina:

 

- Maria Antònia Munar, expresidenta del Consell Insular de Mallorca, actualment presideix el parlament amb el suport del PSOE i del Bloc (PSM,EU-Verds i ERC).Està imputada pel cas Can Domenge, per presumpta corrupció urbanística  i en l'operació Son Oms- Maquillatge.

- Miquel Nadal, exvicepresident del Consell, exconseller de Turisme i regidor de l'Ajuntament de Palma, també està imputat pel cas Can Domenge i l' operació

Maquillatge. Tot i que la pressió dels seus socis de govern el va fer dimitir de la Conselleria de Turisme el 3 de desembre, es manté com a regidor de l’Ajuntament de Palma i amb el seu vot s’aprovaren els pressupostos actuals.

- Miquel Àngel Grimalt, excoordinador . Està imputat per una peça separada del cas Son Oms -operació Maquillatge.

- Bartomeu Vicens, exconseller d' Ordenació del Territori, separat d'UM i després en el Grup Mixt. Quan era conseller d'Ordenació del Territori atorgà a Tomàs Martín San Juan, comptable seu, un contracte menor d'assistència tècnica (de 12.020 euros) per dur a terme un estudi sobre el valor del sòl a Mallorca. Va dimitir després de ser condemnat a  quatre anys de presó i vuit d’inhabilitació absoluta, recorreguda i evitada pel pagament d’una fiança de 100.000 euros el passat 22 de desembre. També és imputat en el cas Can Domenge.Amb el seu vot el  govern del Pacte va aconseguir l'aprovació dels pressupostos actuals. Té imputacions pel cas Son Oms i dues peces separades.. La fiscalia anticorrupció el va acusar, davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears juntament amb l'expresident del Parlament, Maximilià Morales d'estafar 770.000 euros a propietaris de la zona de Són Oms fent ús dels seus càrrecs a UM.

- Maximilià Morales, expresident del Parlament. Està imputat pel cas Son Oms. Era soci de Bartomeu Vicens quan es requalificà la zona.

- Damià Nicolau, exsecretari general d'UM. Està  imputat per una peça separada de Son Oms sobre un informe de 12.000 euros. El 17 de desembre va ser condemnat a tres anys i dos mesos de presó per un delicte de malversació de fons públics.

- Miquel Àngel Flaquer,expresident d'UM i exconseller insular d'Economia. El 3 de setembre de 2009 la jutgessa li  imposà una fiança de 38.558.074 milions d'euros , i també a Francisco Ferrà, Mario Sanz , Joan Maria Pujals, i a les empreses que representen, Sacresa, i Construccions Ferrà Tur, pel  cas Can Domenge. El 22 de desembre de 2009 Miquel Àngel Flaquer,  va anunciar la dimissió com a màxim dirigent del partit i com a portaveu i conseller d'UM del Consell de Mallorca després de ser  implicat en el cas Maquillatge, de presumpte malbaratament i desfalc de diners públics, després que el jutge decretés mesures cautelars.

- Antoni Pascual, conseller insular de Carreteres. Està imputat pel cas Peatge, sobre el desdoblament de la carretera de Manacor, juntament amb Gonzalo Aguiar, director insular de Carreteres. Actualment els dos continuen en els seus càrrecs perquè cap partit del Pacte no els qüestiona..

 

Imputats del PSIB-PSOE:

- Xico Tarrès, president del Consell d'Eivissa. Està imputat  pel cas Eivissa Centre, en el qual s'investiguen irregularitats urbanístiques.

-Roque López, exdirigent socialista d'Eivissa. Està  imputat pel cas Eivissa Centre, en què s'investiguen irregularitats urbanístiques.

Imputats d'ASI:

- Joaquín Rabasco, exregidor de l'Ajuntament de Llucmajor. Va ser comdemnat per delictes de malversació i alçament de béns. Va recórrer al Suprem.