Miquel López Crespí guanya el premi Ciutat de Tarragona 2005.

 

 L'escriptor pobler va ser premiat ahir per l'obra 'Les ciutats imaginades', quaranta poemes en els quals recull els seus viatges per ciutats de tota Europa

 MARCOS TORÍO PALMA. (EL Mundo)- L'escriptor Miquel López Crespí va rebre ahir el Premi de Poesia Ciutat de Tarragona 2005 pels Ciutats Imaginades, un llibre de quaranta poemes basat en els viatges realitzats pel literat a través de tota Europa en les últimes quatre dècades. El columnista d'EL MUNDO/ El Dia de Balears ha posat rima a «un munt de records difuminats pel pas del temps» perquè «tots els llibres són la vida del poeta». Encara que s'hagi centrat en els viatges, «la infància, el paisatge, la Mallorca preturística» estan presents com part de la seva trajectòria i d'unes vivències inesborrables. Ha volgut «deixar constància d'aquest passat a través de pinzellades» que esquitxen tot el continent. Roma, París, Moscou, Atenes, Londres, Belfast, Dublín, Belgrad, Praga, Lisboa, Derry, Barcelona, Madrid, El Caire, Florència, Gènova, Sofia, Varna, Istanbul o Venècia omplen les pàgines d'aquest «primer efecte sentimental i nostàlgic» que López Crespí ha recuperat anys després de visitar aquestes ciutats.

Vida quotidiana

A les ciutats s'uneixen l'evocació d'amics, històries i espais que condicionen la vida quotidiana de l'escriptor i que formen part d'algunes de les constants de la seva obra: la lluita contra el pas del temps, la mort, l'amor i l'amistat. Per tot això ha decidit treure a la llum aquest poemari i sent que «a l'arribar a una certa edat, es nota molt més com va passant el temps».

 Compromès políticament, López Crespí s'endinsa, entre unes altres, en la Lisboa del 74 i aporta la seva particular visió sobre el París del 68. Es declara incapaç de quedar-se només amb una ciutat: «Totes les he viscut de diferent forma». I afegix: «Som ciutadans de tot el món».

El premi ha estat atorgat per un jurat format pels escriptors Xavier Amorós, Jaume Pérez Montaner, Monserrat Abelló, Francesc Roig i Gerard Vergés que van reconèixer en Les Ciutats Imaginades «un poemari que conjuga imatges d'algunes ciutats reals o imaginades amb el llaç afectiu del joc poètic».

L'autor de Sa Pobla continua la seva prolífica trajectòria i la publicació d'aquest poemari premiat se suma a la d'uns altres com Temps moderns: homenatge al cinema, Lletra de batalla o El cant de la Sibil·la. En menys d'un any també ha vist com arribaven a les llibreries les novel·les El darrer hivern de Chopin i George Sand, Corambé: el dietari de George Sand o Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera. A més, la Universitat de les Illes Balears ha editat les obres Acte únic i Els anys del desig més ardent en la seva col·lecció de teatre Tepsis. Els premis Ciutat de Tarragona 2005 van reconèixer ahir també l'obra Planys de figuera blanca de Josep Gironès Descarrega en la categoria de biografies i memòries. La millor novel·la va ser Terres de lloguer d'Antoni Pladevall Arumí, mentre que el premi de cultura popular va recaure en el treball El drac aquós. Folklore, història i tradició de l'estany de Banyoles escrit per Jordi García Ferrer i Angel Vergés Grifa