LITUÀNIA

  Retorn a Eurolàndia    

 
Els laboristes del milionari d'orígen rus Uspaskich  han obtingut 23 dels 77 escons elegibles a la primera volta de les eleccions que han tingut lloc el 10 d''octubre i que està basada en un sistema de votació proporcional. El Parlament lituà consta de 141 escons i els altres 66 diputats han de ser elegits el 24 d'octubre a través d''un sistema de votació de majories, segons les circumscripcions de Lituània.

Aquesta és la primera cita legislativa que té lloc a Lituània després de la seva adhesió a l''Organització del Tractat de l''Atlàntic Nord (OTAN) i a la UE. En el comicis del 10 d''octubre, la coalició en el poder dels socialdemòcrates i dels social-liberals ha obtingut 19 dels escons elegibles, mentre que el Partit Conservador i la Unió Liberal del Centre van aconseguir 11 i 7 escons respectivament.

La popularitat d''Uspaskich, que es va fer ric amb el comerç de gas a fins dels 80, va provocar la inquietud dels quals segueixen tement que el Govern rus controli la activitat política de l''antiga república soviètica, que va aconseguir la seva independència en 1991. Tot i això, una part important de la població enyora l''era soviètica, quan Lituània figurava entre les repúbliques més riques de l''URSS i no entre les més pobres de la UE, com succeeix ara.

BRAZAUSKAS, PRIMER MINISTRE

Tot i la victòria electoral d''Uspaskich a la primera volta, l''actual primer ministre lituà, Algirdas Brazauskas, vol mantenir el seu càrrec. "Penso que una coalició amb el Partit Laborista no és possible si no tinc el càrrec de primer ministre", ha declaratr Brazauskas després de la primera volta.

El president lituà, Valdas Adamkus, ha recolzat a Brazauskas, dient que només designarà a Uspaskich com a primer ministre si aquest obté una victòria aclaparadora a la segona volta. Segons Rimvydas Valatka, periodista del diari lituà ''Lietuvos Rytas'', probablement els laboristes arribaran a un acord amb la coalició dels socialdemòcrates i dels social-liberals.

"