COLÒMBIA I SÀHARA, MONEDES DE CANVI

 

Després de la retirada de les tropes espanyoles de L'Iraq, les decisions en política exterior del Govern del PSOE s'han orientat cap a la ràpida recomposició de les relacions amb l'administració nord-americana. En aquesta obstinació, al paper subaltern en el marc de l'OTAN, reafirmat pel nou executiu, i a la continuïtat de les bases militars nord-americanes en territori espanyol, s'afegeixen decisions, en matèria de política exterior, que reafirmen una relació de submissió de l'Estat Espanyol respecte a la Casa Blanca i al Pentàgon. Moratinos, igual que el seu company Bono, s'aplica a greixar les frontisses lumbars de la política exterior espanyola.

 

La primera missió de relacions exteriors del govern de Zapatero va ser al Marroc, per a rendir acatament a Mohamed VI, fidel aliat d'occident i guardià dels seus interessos. Aquell significatiu gest va suposar, a més de la complicitat econòmica i política amb un sistema feudal i corrupte, tota una punyalada per l'esquena a les legítimes aspiracions del poble saharaui. El règim alauita ha recruat darrerament la política d'ocupació, amb la repressió de les manifestacions, l'empresonament i tortures de militants independentistes saharauis, i la prohibició de l'entrada de delegacions d'observadors estrangers en la zona ocupada. Actuacions que s'afegeixen al permanent sabotatge polític marroquí al procés de consulta sobre l'autodeterminació de l'antiga colònia espanyola, afavorit per l'ONU. Però el Govern espanyol sembla estar absent d'aquesta realitat, i contra la voluntat majoritària de la ciutadania i de les pròpies resolucions de l'ONU, s'oblida del compromís moral, ètic i polític de l'Estat Espanyol amb la població del Sàhara.

 

Altre “brillant servei”, en la mateixa línia, és el cas colombià. Álvaro Uribe Vélez, president de Colòmbia, ha girat visita recentment a Madrid, i el Govern i la monarquia espanyola s'han engalanat per a proporcionar-li el millor regal que Uribe podria esperar: l'executiu espanyol avalarà la seva política davant la Unió Europea, on són abundants les reticències davant la sistemàtica violació dels drets humans a Colòmbia (per exemple, entre les desenes de milers de víctimes civils, des de 1985 han estat assassinats 4000 sindicalistes, dels quals 400 en els últims cinc anys). El conflicte armat de Colòmbia, que ja dura diverses dècades, enfonsa les seves arrels en gravíssims problemes d'injustícia, pobresa i exclusió social, i de sistemàtica depredació econòmica i ecològica del país. En un context d'assassinats, segrests i extorsions, la intenció de Uribe d'amnistiar als paramilitars ho converteix, senzillament, en còmplice i avalista dels crims d'aquests.

 

Segons ha declarat Condoleezza Rice, el president colombià és el principal amic de Bush a Llatinoamèrica. Ho és en la mesura que converteix a Colòmbia en porta d'entrada de la política del ALCA (Acord de Lliure Comerç de les Amèriques, projecte ianqui de neo colonització comercial de tota Amèrica Llatina) i de l’anomenat “pla Colòmbia” (darrerament “Pla Patriota”), o ocupació militar complementària a l'econòmica. Per tant, l'aval espanyol a Uribe és, sense embuts, un altre excel·lent servei als projectes comercials, polítics i militars del Govern de George Bush, encara que per a això Zapatero, Moratinos i companyia hagin de desdejunar calàpots cada dia.

 

Les anades i vingudes de Bono al despatx de Rumsfled sembla que han començat a donar els seus fruits: el sinistre secretari de Defensa americà ha donat llum verda per a la venda a Espanya dels mortífers míssils Tomahawk, armes de destrucció massiva intensament utilitzades contra la població iraquiana, i carísims artefactes d'alta tecnologia que, fins ara, solament estaven a disposició, a part del propi exèrcit nord-americà, del fidel aliat britànic. (Davant aquest fet, il·lustratiu dels “mèrits” realitzats, demanam: Per a defensar-nos, de qui?, Quant costen aquestes màquines de matar?, Quantes necessitats socials es poden cobrir amb aquestes i altres despeses militars?) Mentrestant, Moratinos seguirà treballant fins a aconseguir l'anhelada foto de Zapatero amb Bush, en el despatx oval. Per a això, el seu ministeri converteix les polítiques sobre Sàhara i Colòmbia en monedes de canvi, en pro de la reconciliació.

 

La qüestió és si la ciutadania va a consentir que el Govern de Zapatero, encara que sigui amb altres formes i tarannàs, torni a servir a l'administració Bush, com una peça més del seu engranatge, com ja ho va fer Aznar. A més dels conflictes de L'Iraq, Afganistan i Palestina, amb les seves terribles conseqüències presents i futures per a tot el món, entre les desenes de conflictes bèl·lics actuals, no hem d’oblidar que Colòmbia i Sàhara, pels motius exposats, també estan en l'ull de l'huracà. És urgent, doncs, aixecar la veu ciutadana, solidària amb els treballadors i els pobles saharaui i el colombià, i amb tots els qui sofreixen ocupació i opressió.

 

Pep Juárez, Secretari general de CGT-BALEARS, Juliol de 2005