Una nova configuració de l'imperialisme
(una hegemonia sense legitimitat)

Michel Husson

La guerra a l'Iraq inaugura aquest segle XXI amb una mostra de  barbàrie. Duu a interrogar-se sobre la configuració de l'economia mundial en la qual aquesta guerra es desplega. Per a abordar aquesta qüestió, potser no sigui inútil reprendre després d'unes altres , la tipologia proposada fa al voltant de 30 anys per Ernest Mandel.

Mandel distingia tres configuracions possibles:ultraimperialisme, superimperialisme i continuació de la competència interimperialista.

Ultraimperialisme

La primera hipòtesi, la del ultraimperialisme, deu ser rebutjada. Aquesta hipòtesi, proposada en el seu moment per Kautsky, correspondria a una configuració en la qual, per a reprendre les paraules de Mandel, "la interpenetració mundial dels capitals està avançada al punt que les divergències d'interessos decisius, de naturalesa econòmica, entre propietaris de capitals de diverses nacionalitats, han desaparegut completament". Estem molt allunyats d'un cas semblant i és necessari treure les lliçons d'això. La il·lusió d'un condomini equilibrat entre els tres pols de la "tríade" (Estats Units, Europa, Japó) ha fracassat. Es parlava en aquest moment de toyotisme, i de "nou model de treball" i s'extasiaven amb els nous recursos de la productivitat de la indústria japonesa. Es pensava, en resum, que els Estats Units es mantindrien sense reaccionar a una lenta erosió de les bases de la seva dominació i que jugaria el paper raonable d'una mundialització que alguns, com Alain Minc, no van dubtar a qualificar de "feliç".

Tampoc  és afortunada
la noció d’ "Imperi" al·legada per Michael Hardt i Antonio Negri la qual acaba de sofrir una enorme desmentida pràctica. Per a convèncer-se d'això, n'hi ha prou amb recordar el nucli dur de la seva tesi, així resumida per Negri: "En la fase actual, ja no existeix l'imperialisme - o quan subsisteix, és un fenomen de transició cap a una circulació de valors i de poders a l'escala de l'Imperi. Igualment, ja no hi ha estat - nació: se li escapen les tres característiques substancials de la sobirania - militar, política, cultural - absorbides o reemplaçades pels poders centrals de l'Imperi. La subordinació dels antics països colonials als estats - nacions imperialistes, igual que la jerarquia imperialista dels continents i de les nacions desapareixen o s'afebleixen així: tot es reorganitza en funció del nou horitzó unitari de l'Imperi" .

No obstant això, Hardt manté, malgrat
totes les consideracions en contra, la tesi de l'Imperi en una tribuna recent . Insisteix sobre els interessos comuns de les èlits d'Estats Units i d'altres països, en particular en l'esfera econòmica: "Els homes de negocis al llarg  del món reconeixen que l'imperialisme no és una cosa bona per als negocis, perquè desenvolupa les barreres que posen traves als fluixos globals. Els guanys potencials de la mundialització capitalista, que impulsen a tot arreu als mitjans de negocis des de fa solament alguns anys, depenen de l'obertura dels sistemes de producció i de canvi. Els industrials nord-americans assedegats de petroli tenen interès en això". Michael Hardt arriba a presentar l’ "Imperi" com una alternativa a l'imperialisme nord-americà, mentre denuncia a "les èlits que no saben actuar en funció del seu propi interès". Després d'haver predicat d'aquesta manera als poderosos del món, Hardt dirigeix de seguida els seus consells al moviment antiguerra.

D’aquest moviment diu per cert que el seu tarannà contrari als EUA es
nodreix de l'unilateralisme i de les posicions antieuropees de l'administració Bush. A pesar d'això, és un parany que condueix a una visió del món massa bipolar, o pitjor, nacionalista. Hardt oposa aquesta estretor de visió a la clarividència del moviment altermundialista, que havia aconseguit no pensar més la política "a partir de rivalitats entre nacions o blocs de nacions". Aquesta dissociació no té fonament, i l'actitud de Hardt expressa un sorprenent voluntarisme teòric que consisteix a negar una realitat molt palpable avui, que és el gran retorn de les contradiccions interimperialistes.

Superimperialisme

L'aparent supremacia absoluta que sembla revelar l'unilateralisme d'Estats Units mereix que s'examini la tesi del superimperialisme. En aquesta configuració, sempre amb la definició de Mandel, "una gran potència imperialista única gaudeix d’una hegemonia tal que els altres estats imperialistes perden tota autonomia real respecte a ella, i es redueixen a una situació de potències semicolonials menors". Encara que la Unió Europea no pot ser caracteritzada per res com "potència semicolonial menor", aquest esquema sembla correspondre's amb la jerarquia reafirmada entre les potències imperialistes que consagra el paper dominant d'Estats Units en tots els sectors: econòmic, tecnològic, diplomàtic i militar. Aquesta configuració és, no obstant això, molt més ambivalent del que sembla. Per cert, els Estats Units ha registrat un creixement netament superior al de Japó o Europa en el transcurs de l'última dècada.

També, en el
mateix període, ha restablit la seva situació hegemònica en dos terrenys estratègics, que són la tecnologia i l'armament. No obstant això, aquesta indiscutible supremacia està acompanyada de l'aplicació del que, en un article bastant premonitori, Wynne Godley anomenava "els set processos que no poden durar". Podem ressenyar-los breument: 1) caiguda de la taxa d'estalvi de les llars; 2) augment de l'endeutament net del sector privat; 3) creixement accelerat de la suma de diners descomptada pels bancs sense que arribi  a venciment real de moneda; 4) creixement del preu de les accions molt més ràpid que el dels guanys; 5) augment de l'excedent pressupostari; 6) augment del dèficit corrent; 7) augment de l'endeutament exterior.

Aquest quadre destaca que la manera de creixement batejat "nova economia" era fonamentalment desequilibrat i asimètric. El que no comprenen els seus precipitats teòrics, com Michel Aglietta , és que aquest model de creixement no podia estendre's a escala mundial perquè es basa, per contra, en una forma d’externalització de les obligacions cap als altres dos grans pols imperialistes. Com bromejant, es podria destacar que Estats Units no seria admès per a integrar la Unió Europea si el sol·licités, perquè estan lluny de satisfer els criteris que els països europeus s'infligeixen a si mateixos. El creixement relativament sostingut d'Estats Units en els anys ´90 s'ha basat en un moviment d'augment del consum de les llars i en un veritable creixement de la inversió. Com demostra Godley, es tracta d’una equació impossible de resoldre d'altra manera que per un aprofundiment tendencial del dèficit extern.

Això
duu llavors a dir que l'acumulació del capital i l'endeutament de les llars han estat finançats en gran part per entrades regulars de capitals, provinents de Japó i Europa, i també dels països emergents després de la crisi financera. Aquest moviment era tan poderós que ha contribuït a reforçar el dòlar, a pesar del dèficit que hauria hagut d'afeblir-ho si no s'hagués tractat de la moneda dominant. Aquesta apreciació del dòlar ha drogat a les exportacions europees i haurà estat una de les condicions (paradoxals) d'assoliment de l'euro. Va semblar que es produïa un arranjament relativament cooperatiu que permetia a Europa reconciliar-se amb el creixement. Fins i tot alguns economistes van anunciar que Europa, a partir de l'euro, podia convertir-se en la nova locomotora de l'economia mundial, si consentia a invertir únicament en les noves tecnologies.

Però
el que no podia durar no dura, i el retorn de les corregudes borsàries va posar fi brutalment a moltes il·lusions. El govern de Bush va prendre llavors una sèrie de mesures, per a evitar un escenari de malson fet realitat per un grau d'endeutament sense precedent. La nova estratègia es resumeix a un objectiu: preservar a tota costa les condicions del creixement nord-americà, a risc d'exportar la recessió al món sencer. Al principi, va rebutjar els acords de Kyoto, amb el pretext que els interessos de l'economia dels Estats Units han de tenir abans de res, altres consideracions. També unilateralment, i en flagrant contradicció amb el lliurecanvisme imposat als altres, els Estats Units van prendre mesures típicament proteccionistes sobre les importacions d'acer, i van augmentar de nou les subvencions als negocis agraris. La política pressupostària també va prendre un gir radical amb l'acceptació d'un dèficit que va créixer ràpidament a causa, no sol de les creixents despeses militars, sinó també de baixes d'impostos considerables a favor dels rics. Bush ha exceptuat sense dubtar els dividends de tot impost sobre l'ingrés. Finalment, en el plànol monetari, el gir també és molt clar: el dòlar va començar a baixar en relació a l’euro, el que equival a una devaluació prop del 25%. Dita d'una altra manera. els Estats Units desenvolupen una ofensiva comercial, per a reduir (en part) el dèficit gràcies al dinamisme de les exportacions més competitives.

Una hegemonia sense legitimitat.

Aquesta nova política subratlla el fràgil assentament de la dominació nord-americana que es pot sintetitzar d'aquesta manera: de manera bastant inèdita, l'imperialisme dominant no és exportador de capitals i, per contra, la seva supremacia es fonamenta en la seva capacitat de drenar un fluix permanent de capitals que vénen a finançar la seva acumulació i a reproduir les bases tecnològiques d'aquesta dominació. Es tracta llavors d'un imperialisme depredador, més aviat que paràsit, la gran debilitat del qual és la de no poder proposar un règim estable als seus vassalls. Japó va veure trencada així la seva capacitat de creixement autònom pel sobrevalor del ien imposat pels Acords de Plaza de 1985 i la seva economia vegeta des de fa deu anys.

Per la seva banda la Unió Europea, mai es va fixar a fons
tal objectiu. Mancat d’un superimperialisme que proposi una estructura estable, és llavors cap a la tercera configuració on s'està per dirigir el món, la de la competència interimperialista: "la interpenetració internacional dels capitals està bastant avançada perquè un nombre més elevat de grans potències imperialistes independents sigui reemplaçat per un nombre més petit de superpotències imperialistes, però està tan fortament travada pel desenvolupament desigual del capital que la constitució d'una comunitat global d'interessos del capital fracassa". El  crivell entre Europa i Amèrica serà un eix central de rivalitat en els anys per venir. Per a establir un llaç més directe amb la guerra de l'Iraq, és necessari introduir una característica més del capitalisme contemporani que es dedueix d'aquesta anàlisi ràpida, a saber, la seva incapacitat de proposar un model de difusió dels supòsits beneficis de la mundialització. Aquest model desigual, antisocial i excloent, de cop i volta no disposa de cap legitimitat. Està llavors condemnat a imposar-se per formes de violència; i enfront d'això, mancant alternatives suficientment construïdes, el rebuig s'arrisca a prendre la forma d'un ascens dels integrismes religiosos, comunitaris o nacionalistes.

Es
pot il·lustrar la manera que aquesta hegemonia il·legítima engendra una veritable dialèctica dels fonamentalismes amb l'ajuda d'un text, al·lucinant, publicat fa uns anys en la revista d'una escola de guerra . El major Peters descriu en ell, amb les seves paraules, el final d'una època: "És evident que, durant una bona part del segle XX, el ventall d'ingressos s'ha tancat novament, ja es tracti d'individus, de països, fins i tot de continents (...) Qui treballava més dur que el veí podria millorar la seva situació en el mercat. Aquesta justícia grollera nodria esperances àmpliament expandides. Aquest model ha mort. Avui, la despesa física es torna superflu en un món on les màquines i els mètodes de producció economitzen el treball (...) El nord-americà sortit del col·legi en els anys ´60 esperava un bon treball que li permetés assegurar-se el benestar de la seva família i augmentar raonablement el seu nivell de vida. Per a molts d'aquests nord-americans, el món es va esfondrar: fins i tot els mitjans els provoquen al mostrar-los les imatges d'un món sempre més ric, animat i entretingut, del que se senten exclosos. Aquests ciutadans marginalitzats tenen la impressió que el govern no s'ocupa d'ells, sinó únicament dels privilegiats".

Es
veu que l'odi a l'estranger s'uneix a la desconfiança de classe: "l'obrer nord-americà acomiadat i el talibà són germans en el sofriment". Aquesta pèrdua total de legitimitat, tant en l'interior com en l'exterior, condueix lògicament a una visió paranoica del món que desemboca en una veritable declaració de guerra: "els que no tenen res odien als qui ho tenen tot, i volen apoderar-se dels seus béns. I nosaltres, als Estats Units, seguirem sent percebuts com els que ho tenim tot. Serà necessari que intervinguem per a defensar els nostres interessos, els nostres ciutadans, els nostres aliats o els nostres clients. Guanyarem militarment cada vegada que tinguem el coratge de fer-ho. Ja no hi haurà pau. Estem cridats a viure en un món recorregut per múltiples conflictes amb formes canviants. El paper de les forces armades nord-americanes serà, en la pràctica, el de mantenir un món segur per a la nostra economia, i obert a la nostra ofensiva cultural. Per a aquesta fi, hauríem de matar alguna gent.

La guerra actual se situa en l'estret fil d'aquest deliri. La seva relació amb l'economia no pot ser analitzat segons esquemes mecànics segons els quals la intervenció serviria per a reactivar l'economia nord-americana, per a fer baixar el preu del petroli, o en una versió un poc més paranoica encara, per a assegurar la supremacia del dòlar sobre l'euro . Cap d'aquestes determinacions pot donar veritable compte de la intervenció en curs. Aquesta ens remet en el fons a la naturalesa desequilibrada i asimètrica de l'imperialisme contemporani, i a la incapacitat que es deriva d'ella per a dominar per altres mitjans que no sigui la violència.

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior

 

 

 

 

 

 

INICI