Els Verds deixaran ICV “per manca de debat intern” i per no acceptar l'assumpció d'Interior


E.P.
No estan contents, i el conseller d’Interior, Joan Saura, ja coneix les seves intencions. Els dos-cents militants de la formació Els Verds, integrats en el si d’Iniciativa per Catalunya des del 2003, han pres la decisió en ferm d’organitzar, els propers 16 i 17 de juny, una assemblea general en la qual decidiran el seu futur polític. Sobre la taula hi ha una proposta: la possibilitat de deixar definitivament la política, abandonar ICV i passar a convertir-se en una entitat social.

Les raons són múltiples. Però n’hi ha una que ha pesat més del compte, com el fet que ICV-EUiA hagi assumit una cartera, la d’Interior, sense el suficient debat intern. Els Verds posen l’exemple del partit liderat per Joschka Fisher, a Alemanya. “Quan estaven al govern ho discutien tot amb la militància cada cop que prenien una decisió, com ara assumir el Ministeri d’Exteriors o decidir sobre una operació militar en un altre país”, sosté Antoni Garcia, portaveu d’una formació que semblava consolidada a dins d’ICV i que, tot i així, defensa la gestió duta a terme en l’àrea de Medi Ambient i Habitatge, “on es partia de zero i ara, almenys, hi ha un pla d’acció”.

Política de seguretat
El que més ha dolgut, segons Garcia, ha estat l’assumpció del departament d’Interior sense que abans hi hagués un debat previ sobre si era convenient, o no, passar a controlar una àrea que suposava xocar amb bona part dels simpatitzants de l’ecologisme polític i de l’esquerra del PSC, on hi caben els comunistes i els moviments socials i veïnals de base. “No vull, ni molt menys, culpar Joan Saura de les actuacions reprovables que han tingut els Mossos darrerament, ni fer-lo responsable del cas Núria Pòrtulas”, diu Garcia, “però hem passat de ser una coalició que demanava comprensió, envers tota mena de qüestions, a ser jutges de la situació fent complir la llei”, afirma aquest membre del Consell Nacional d’ICV. “I això ha creat confusió”, conclou.

Saura es troba ara amb 70.000 vots menys. Pel dirigent d’Els Verds, la imatge de la coalició ha sortit perjudicada a ulls de l'electorat potencial, sobretot després dels escàndols protagonitzats pels Mossos. Dilluns passat, després de les eleccions, Joan Saura va manifestar que les causes del descens electorals “eren difícils de saber”, però per Antoni Garcia la resposta és clara: haver acceptat una cartera que mai no havia estat una prioritat a dins d’Iniciativa per Catalunya. Una cartera sobre la que hi havia poc debat polític, tot i que s’assumia que era –i és- necessari fer una política progressista de seguretat. “És evident que alguna cosa sí que s’ha fet bé, com ara instal·lar càmeres a les comissaries o insistir en la lluita contra la violència domèstica”, indica. “Però acceptar Interior ha estat un canvi estratègic que no han entès molts militants i que ens portarà a debatre si volem seguir a dintre”, afegeix.

Assemblearisme
La sortida d’Els Verds no està, ni molt menys, decidida. Però sí perfilada. L’estructura d’aquest partit, majoritàriament implantat en l’àrea metropolitana de Barcelona, donarà la paraula a la militància en una assemblea que farà arribar una decisió a Iniciativa. “Nosaltres ens identifiquem amb l’altermundisme i ICV ens ha anat marginant”. Garcia es queixa de la manca de veu d’Els Verds a dins de la coalició i de l’allunyament dels ecosocialistes d’aquells moviments i idees que, durant tant de temps, havien begut. Clar i català: per Els Verds, ICV-EUiA s’ha allunyat del perfil ecologista i d’esquerres. L’assemblea que tindrà lloc a mitjans de juny és la culminació d’un període de consultes obert a l’abril passat i marcarà, doncs, l’abandó de la federació. No obstant això, la formació ecologista s’ha afanyat a deixar la porta oberta perquè els seus integrants segueixin militant, a títol personal, en el partit presidit per Joan Saura.