El Congrés de Nicaragua prohibeix l'avortament

CECÍLIA TOLEDO

Daniel Ortega, del Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) acaba de ser electe president de Nicaragua i una de les seves primeres mesures significa un atac brutal als drets de les dones. D' acord amb l'actual govern, acaba de declarar il·legals tots els tipus d'avortament en el país. La mesura va ser aprovada en el Congrés nicaragüenc per 52 vots a favor, cap en contra i 9 abstencions. Els representants dels dos majors partits del país, l'Aliança Liberal i el Front Sandinista d'Alliberament Nacional es van unir i van garantir la votació. La llei aprovada inclou sentències de presó per a les dones que es facin un avortament i per a tots aquells que les ajudin en aquest procediment. Els autors de la llei volien que la pena anés de 30 anys de presó, però aquesta clàusula no va ser aprovada.

Actualment, les dones que es fan un avortament i tots els quals les ajuden són sentenciats a una pena màxima de sis anys de presó. Els opositors al dret de la dona a decidir sobre el seu propi cos, entre ells els líders de l'Església Catòlica (que és molt influent a Nicaragua) van fer un lobby per a pressionar al Congrés abans de les eleccions presidencials, realitzades el passat 7 de novembre. D'acord amb l'agència de notícies Reuters: "Centenars de persones van protestar del costat de fora de l'Assemblea Nacional, en la capital" contra la il·legalització de l'avortament el dia anterior. Entre els manifestants, estava l'activista Xiomara Lluna, que va dir: "Ells estan forçant a les dones i joves a morir. Ells no són pro-vida sinó pro-mort".

Un mes abans, a l'octubre, milers de persones van participar d'una marxa contra l'avortament a Managua, organitzada per l'Església i altres grups. Abans, Ortega va mantenir la llei de Somoza. Ara ni tan sols això Fins a la legislació de l'època de la dictadura Somoza era més tova. A Nicaragua, l'avortament era legal si tres metges diagnosticaven que la vida de la gestant corria perill, o si l'embaràs era resultat d'una violació o un incest. Però solament si la dona tenia el consentiment del marit i altres familiars.

 Ara, fins i tot aquest permís mesquí, i que poc resolia el problema de moltes dones, ha sigut eliminat per la nova llei. Aquesta reculada va tenir l'aval de tres dels quatre principals candidats a president, entre ells Daniel Ortega. Segons el periòdic Los Angeles Times: "Al setembre, Ortega va signar una declaració escrita pels líders evangèlics declarant que les lleis de l'avortament existents a Nicaragua són un 'pretext per a legalitzar tots els tipus d'avortament'". La posició del líder del FSLN sobre l'avortament és coherent amb la seva actitud sobre la qüestió presa en els anys 80, quan ell estava en el poder. Es va produir un debat públic a Nicaragua sobre la necessitat de rediscutir la legislació que datava de l'època de la dictadura de Somoza, prohibint pràcticament tots els casos d'avortament. La llei va ser mantinguda intacta pel govern del FSLN, encara que havia arribat al poder, en 1979, per mitjà d'una insurrecció popular que va derrocar Somoza. El govern del FSLN va mantenir aquesta legislació a pesar que milers de dones moren tots els anys o queden amb greus seqüeles a causa de avortaments induïts.

El dia 26 de setembre de 1987, en un acte organitzat per l'Associació Nicaragüenca de Dones, Ortega va expressar el seu punt de vista. Va dir que, a causa de la petita població de Nicaragua, en relació amb el seu territori, i la "política genocida" per part dels EEUU, de la qual el país era víctima , "els que estaven en el front lluitant contra aquesta agressió eren homes joves. Una forma de destruir la nostra joventut és promoure la esterilització de les dones a Nicaragua o dur endavant una política d'avortament." Per a Ortega, "el problema és que és la dona qui reproduïx. L'home no pot complir aquest paper". Algunes dones, va dir, "aspiren a ser alliberades" i decideixen no tenir fills. "Una dona que fa això, nega la seva pròpia continuïtat, la continuïtat de l'espècie humana". L'acte va ser cobert pel periòdic The Militant, que va informar que les declaracions d'Ortega van causar gran revolta entre les dones i que, al final, Ortega va ser encerclat per moltes de les participants que li van expressar el seu repudi.

 El periòdic The Militant també va informar que, en 1989, l'Associació Nicaragüenca de Dones planejava presentar un projecte de llei en l'Assemblea Nacional per a legalitzar l'avortament i penalitzar les violacions i la violència contra la dona. No obstant això , les líders de l'Associació van ser pressionades pel FSLN a no fer-lo, argumentant que aixecar temes com el dret a l'avortament, contra la violència cap a dona i contra les violacions podrien crear confusió i perjudicar als candidats del FSLN en el període electoral. Una breu declaració de la delegació del FSLN en l'Assemblea Nacional, a l'agost de 2006, confirma aquesta vella posició: "Nosaltres som un partit a favor de la vida. Per això, vam reafirmar el nostre respecte, promoció, desenvolupament i protecció de les vides dels homes i dones. i, conseqüentment, som contraris a l'avortament."

D'acord amb el Ipas, grup nord-americà de drets reproductius, en els últims tres anys, només van ser fets 24 avortaments autoritzats a Nicaragua, mentre s'estima que es fan uns 32.000 avortaments il·legals cada any. Les taxes de mortalitat materna i infantil a Nicaragua estan entre les més altes de la regió, i els avortaments clandestins contribueixen amb el 16 per cent del total de morts maternes. Les dones de Nicaragua, que van lluitar amb les armes en la mà, en 1979, contra el dictador Somoza, i que van dipositar la seva confiança en el Front Sandinista, ara tenen una prova més de com la seva direcció es va passar, amb armes i bagatges, del costat de la burgesia i de les multinacionals. "Vull donar seguretat al sector privat, als inversors nacionals i estrangers", va declarar Ortega al vèncer en les eleccions. Una nova demostració que el seu govern no tindrà cap compromís amb els treballadors i el poble de Nicaragua. Per això, a les dones nicaragüenques només els resta reprendre el camí de la lluita pels seus drets i els de tots els treballadors, exigint que aquesta llei infame, que col·loca a Nicaragua en la retaguardia de tot el continent, sigui derrocada. En tots els altres països llatinoamericans, inclusivament al Brasil, l'avortament només és permès en casos de risc de vida per a la mare i quan l'embaràs és resultat d'una violació. En tota Amèrica Llatina, l'avortament només és completament legal a Cuba i Puerto Rico. Cal lluitar per la legalització en tots els altres països perquè les dones que així ho desitgin puguin fer-se un avortament en hospitals públics, amb tota seguretat, única forma d'acabar amb la mortandad materna que creix cada dia en els nostres països.