Ensenyar a Secundària



 

Un dels problemes que té, a la meva manera d'entendre, l'Ensenyament Secundari és l'absència d'una Escola de Magisteri, en la qual es formassin els futurs professors perquè ensenyassin als alumnes una sèrie de matèries. En canvi, hem desenvolupat un altre sistema en el qual es formen titulats superiors en diverses branques (matemàtiques, física, química, geologia, biologia ...) sense intenció clara cap a la docència a Secundària, encara que en molts de casos hi estiguin clarament orientats.

Això porta molts de problemes per als titulats superiors i, evidentment i de manera crucial, per als alumnes. En altres països com França o Alemanya hi ha una llarga formació per a titulats que vulguin fer classe a Secundària: no els ensenyen la Bíblia de les matemàtiques, però sí que els diuen com ensenyar-ne. I aquesta és la gran diferència. A Espanya ensenyam molt als nostres titulats superiors, però l'únic ensenyament que reben per fer classe a Secundària és el desinflat i gastat Curs d'Aptitud Pedagògica (CAP), per cert, actualment en revisió per part del Ministeri.

D'una banda, d'aquí en prové una part dels problemes que poden estar patint els nostres joves, ja que la formació dels seus professors no és del tot adequada. I, d'altra banda, hi ha un enfrontament continu entre titulacions superiors per definir determinats «vedats» en els quals opera cada una d'elles: els llicenciats en matemàtiques, a fer classe de matemàtiques; els llicenciats en física, a fer classe de física... sense que ens aturem a pensar si aquests titulats, pel fet de ser-ho, són els més indicats per ensenyar aquesta matèria. Hi insistesc, no existeix cap Facultat a Espanya en la qual els titulats superiors rebin una formació per fer classe en cap matèria.

M'atrevesc a anar més enllà. Tal vegada, el fet que les matemàtiques resultin tan complexes per als alumnes es degui precisament a al circumstància que els encarregats d'ensenyar aquesta matèria siguin precisament matemàtics.

Els matemàtics saben matemàtiques més que ningú, però saben com ho han de transmetre?

Per ventura sí, però no és una qualitat que se'ls pugui atorgar pel fet de ser matemàtic. Ells, els matemàtics, han après a resoldre molts de problemes, indubtablement; però no és menys clar que l'aplicació a la realitat, que és el factor en el qual la LOCE incideix perquè els alumnes s'enganxin a les matèries, no la tenen del tot clara. Els físics, els enginyers o els llicenciats en ciències de la mar poden oferir, amb un alt grau de coneixement de les matemàtiques, una gamma d'exemples més pròxima a la realitat, cosa que els situa en una posició millor amb vista a transmetre la informació a l'alumne.

Sigui com sigui, de moment l'alumne n'és el més perjudicat i en el futur ho serem tots. Pels matemàtics? No, és clar, sinó pel sistema d'ensenyança a Secundària.

Abelardo Gómez Márquez (Santa Maria de Guia).