BALEARS EN BREUS

 
JAUME FONT I ELS 400 POUS
DONES MALTRACTADES: 48.000 A LES ILLES
ELS CONVENIS SEGUEIXEN EN CASTELLÀ AL BOCAI
B

SALARI  MÍNIM
IPC PREVIST
LES SEGONES RESIDÈNCIES DE BALEARS EN PODER DELS NO RESIDENTS
SA PRINCESA I UM AMB EL PP CONTRA LA LLENGUA
L’IPC DE BALEARS ÉS D'UN 2,3% L'ANY 2003
PREMIS CIUTAT DE PALMA: RIDÍCUL DE L'ESQUERRA POLÍTICA

118 morts a les carreteres

L'ATUR A LES ILLES BALEARS VA CRÉIXER UN 3,13% EN UN ANY, DOS PUNTS MÉS QUE A TOT L'ESTAT (1,13%)
UNA SANITAT DE VERGONYA
EL PREU DEL PA PUJA UN 10%
LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL EVOLUCIONA CAP AL FONAMENTALISME

L’ULTRADRETÀ EL DIA DEL MUNDO NO VOL QUE ELS INFANTS ES MANIFESTIN CONTRA L'AUTOVIA
LA JOVENTUT HO TÉ CRUU PER A COMPRAR UN PIS


HISTÒRICA MANIFESTACIÓ A MALLORCA EN CONTRA DE LES AUTOVIES

Les pensions de les Balears  són inferiors en 54,25 euros a les d’Espanya
Professors d’Institut: 990 baixes per raons psicològiques l’any 2003
La independència  dels joves cada vegada més difícil
Més desocupats
Més ciment

Revisions salarials a Balears per davall de la mitja estatal
La cultura no arriba a tothom

Les hores extra dels bombers de Ciutat
Els joves perden 5.513 llocs de feina

LA FAMÍLIA TRADICIONAL EN CRISI

GENT GRAN

UN NOU SINDICALISME ÉS NECESSARI

ELS DARRERS EN EDUCACIÓ

INCREMENT DELS PREUS DEL TRANSPORT

L'ESTAT ENS DISCRIMINA

INCREMENT DE LA TERCIARITZACIÓ

A CIUTAT AVIAT NO HI CABREM

MÉS JOVES EN ATUR

 

JAUME FONT I ELS 400 POUS

Tot preocupat (és un dir)  per aprofitar l’aigua fins la darrera gota, per així evitar la salinització, Jaume Font va anunciar la posada en marxa de la canalització de l’aigua de Sa Costera amb 56 milions d’euros, al mateix temps que Ventura Rubí anunciava la posada en marxa de 400 nous pous, no tant per les necessitats dels empresaris com dels propietaris dels xalets. (Per les necessitats de les seves piscines: una prioritat social sense dubte).

Així que aviat de tants forats passarem per ull.

                                                                                                                                Tornar

 ***

DONES MALTRACTADES: 48.000 A LES ILLES

Isabel Llinàs va informar que 48.000 dones rebien maltractaments a les Illes. Si les dades són correctes es tracta d’una situació de terrorisme quotidià esgarrifós. I no obstant, en les enquestes sobre les preocupacions que tan sovint ens freguen pels morros els informatius mai no he vist que sigui un tema de preocupació col·lectiva. O és que els qui fan les enquestes no el situen entre les opcions a triar per els entrevistats o qualque cosa falla aquí ? Si el terrorisme domèstic és una preocupació del PP seria bo que hi dediqués tant com dedica al que ve del Nord.

                                                                                                                                Tornar

*** 

ELS CONVENIS SEGUEIXEN EN CASTELLÀ AL BOCAIB

Alguns ingenus pensàvem que en el camí cap al bilingüisme gaudiríem de la possibilitat de veure els convenis col·lectius que es signen a les Illes en la nostra llengua. Però el mal en aquest cas no ve del PP, sinó de la manca de preocupació dels qui regiren la Conselleria de Treball en el Pacte de Progrés, que no dotaren en atenció d’aquest concepte ni un cèntim d’euro.

És evident que els treballadors illencs que cursaren estudis en el franquisme en castellà desconeixen majoritàriament la llengua escrita, i que tot sumat a l’ immigració existent calien polítiques actives en aquest sentit. La Conselleria de Treball tenia altres prioritats i no es va fer res.

Amb aquest precedent del pacte  no és de pensar que el PP millori les coses.

                                                                                                                                 Tornar

 ***

118 MORTS A LES CARRETERES

Setmana final de 2003. Són 118 els morts en accident de trànsit, quinze més que l’any anterior. Encara no hem acabat, i com aquell que diu, tenim més baixes a l’asfalt que els soldats dels EUA fins al final de la guerra d’Iraq (que segons ells va acabar fa temps).

Però tot sembla normal. El terrorisme és una gran preocupació: els accidents de trànsit, en canvi, sembla que no.

El tabac mata, i el trànsit, també, però tot està al servei de la gran indústria dels vehicles, i no de les necessitats. Els cotxes poden córrer més del que permeten les condicions d’un parc automobilístic saturat. Els vehicles d’avui, estan pensats perquè tenguin menys durada, i estan fets amb materials poc resistents als impactes, perquè els fabricants han de reduir costs.

Els vehicles ocupen espai, massa espai, per una illa: espai en carreteres, en aparcaments públics i privats. Consumeixen massa territori, i encara en volen més.

El cotxe es menja la ciutat, els seus carrers, les seves places, els camps de conreu, els jocs dels infants, la vida en comunitat.

Però tot segueix sotmès a les decisions que beneficien als fabricants, i sense compensacions.

Si el tabac mata, els cotxes també, però la publicitat no atura d’impulsar el consum del tabac, i dels cotxes: la del tabac es qüestiona, però, la dels cotxes mai.

El cotxe és un dels millors símbols d’ostentació.

El transport públic, en canvi, és marginat. L’esmenten si, diuen que si, però no en fan res, i els pocs autobusos de Ciutat són incòmodes, van plens, i els trajectes no responen a les necessitats de la ciutadania. Fa trenta anys i amb molt menys habitants hi havia més línies d’autobús fent alguns trajectes que no ara. El tren no ha arribat encara a assolir la xarxa de l’any 1950 quan a Mallorca  encara hi cabí           

Els morts de trànsit són més dels que diuen, perquè altres moren més tard, de les conseqüències dels mateixos.

Però al marge dels morts queden els ferits greus, gent invàlida de per vida.

L’assistència sanitària és molt cara i els fàrmacs també, i no per la seva composició, sinó perquè les indústries químiques no tenen tampoc un objectiu social sinó el benefici del accionista.

Les companyies d’assegurances volen limitar les despeses que fan (que fem solidàriament els assegurats) per aquest concepte mitjançant exclusions i retalls en les garanties contractuals. A la fi volen el negoci i per això, enlloc d’assolir riscs els exclouen: un jove que vulgui fer-se una assegurança, ho té malament, i acaba al Consorci de Compensació (que és públic, i ja se sap que els empresaris tenen clar que els beneficis s’han de privatitzar i en canvi, s’han de socialitzar les pèrdues).

La funció social de l’assegurança privada es redueix només a un objectiu: incrementar els beneficis de l’accionista.

I així ens va amb aquest model social                                                       Tornar

 

SALARI  MÍNIM                                                                                                                          Tornar

No analitzarem el decret (reial com la vida mateixa) del salari mínim perquè , ni que fos de 600 euros (promesa dels socialistes cap al proper engany electoral) bastaria per a viure en una barraca de fustes i cartrons al costat de Sa Riera. I així i tot, molta gent no arriba a l’actual salari mínim.

Basten 600 euros per a  garantir les condicions de vida a Ciutat ?. És clar que no. Estirem el llistó per amunt fins a una renda mínima que garanteixi una vida digna.

El pensament nouliberal sobre aquest punt és que no s’hauria de fixar el salari mínim i deixar que el mercat l’establís tan “sàviament” com regula l’economia africana.


IPC PREVIST
                                                                                                                                 Tornar

Ja sabem que les previsions del govern en relació a l’any que comença és d’un IPC del 2,5 %.

Molta gent no creu que l’IPC reflexi en absolut l’evolució real del preus, i del consum.

Molta gent es conformaria en que les pujades dels preus de l’habitatge aquests darrers anys, siguin lloguers o compra, s’haguessin establert en base al que puja l’IPC com a indicador dels salaris o rendes.


 


LES SEGONES RESIDÈNCIES DE BALEARS EN PODER DELS NO RESIDENTS          Tornar  

Segons el Ministeri de Foment, de 94.350 segones residències (les legals) existents a les nostres Illes, només 16.357 estan en mans dels residents, i les altres 77.993 corresponen a gent no resident a les Illes. Aquest fet, típicament colonial es correspon a una política de desenvolupament insostenible perquè a la fi és un luxe quan molta gent que hi viu i treballa  té problemes d’habitatge.

En aquest sentit manca una política fiscal progressiva contra aquests fets que clivellen la societat.


SA PRINCESA I UM AMB EL PP CONTRA LA LLENGUA                                                   Tornar  

Els fantasmes que encara defensen la vessant nacionalista de la cort de Sa Princesa tenen molt a escriure en els papers per a intentar demostrar que UM és un partit “nacionalista”. Les mesures preses pel PP en matèria lingüística,  l’aproximació al franquisme en matèria repressiva i d’exaltació nacional espanyola, no són objecte de la menor reflexió d’un partit que no és més que un apèndix del PP.

La majoria de la gent creu que UM es una colla de personatges units per l’oportunitat de fer calaix. Alguns escrivents repeteixen una vegada més la farsa que en el seu dia volgueren fer-nos empassar quan els Canyelles i Forcades havien de constituir-se en caps tribals de la redempció de les Illes.
 


 

L’IPC DE BALEARS ÉS D'UN 2,3% L'ANY 2003                                                                    Tornar  

Increïble. La política institucional és un circ i n’hi ha que fan  jocs malabars.

PREMIS CIUTAT DE PALMA: RIDÍCUL DE L'ESQUERRA POLÍTICA                            Tornar

L’esquerra institucional ha demostrat una vegada més no estar a l’alçada dels moviments socials. Quan els escriptors planten el govern municipal, allò que ha de fer l’esquerra conseqüent és estar amb la gent que boicoteja uns premis que deriven políticament cap a l’espanyolisme ranci..

Que alguns escriptors, els que viuen sempre a l’ombra del poder, sigui convergent, social-liberal o pepero participin de la cerimònia de la confusió no ens ha de venir de nou, però el lloc de l’esquerra no és fer la cort a la batlesa Cirer.

 


 

L'ATUR A LES ILLES BALEARS VA CRÉIXER UN 3,13% EN UN ANY, DOS PUNTS MÉS QUE A TOT L'ESTAT (1,13%)

Els aturats registrats a les oficines del SOIB són 37.501 el mes de gener (8,84% de la població activa). El mes de gener de 2004 només 75 persones aconseguiren trobar feina.

Dels aturats registrats, 30.039 pertanyen al sector de serveis, 1.951 a la indústria, 4.346 a la construcció, 191 a l’agricultura i 972 es registraven per primera vegada.

Tothom sap, no obstant, que aquestes xifres són molt relatives pel fet que molts aturats no es registren. Registrar-se significa per a molta gent ,vistes les xifres d’ocupació mensual que surten del SOIB, una pèrdua de temps i gairebé una humiliació més, per la burocràcia que genera, i la manca de prestacions.
 

UNA SANITAT DE VERGONYA                                                                                                        Tornar

Aina Castillo consellera de Sanitat va dir que 11.335 persones estan a la llista d’espera a la Sanitat Balear: 4.439 esperen operar-se a Son Dureta i 3.378 a Son Llàtzer. És tracta d’una situació d’indecència total.

Quantes d’aquestes persones no moriran per la mancança d’una sanitat com cal ?

És ben hora d’obrir la Sanitat Pública al control de la ciutadania que la finança. Allò que no pot ser de cap manera és que després de pagar tota la vida, et donin sis mesos per fer una radiografia, tres mesos per tal de visitar un centre de salut mental i que una visita no passi dels cinc minuts, i surtis del centre d’atenció primària igual que has entrat.

El cas és que Aina Castillo estava tota contenta pel fet que, segons ella, només una vintena de persones estan a l’espera per més de sis mesos. Però, el pitjor del cas, i ja s’ha produït és que els ingressos programats en motiu d’intervencions quirúrgiques no s’han complert, al temps que es disposava d’una planta buida a Son Llàtzer.

De tots es sabut que el PP i altres partits que es diuen d’esquerra estan contra la Sanitat Pública, i per més que ho amaguin la seva voluntat és la privatització dels beneficis i la socialització de les pèrdues. Així que amb aquests gestors, de dreta o “esquerra moderada” mal anam. Com pitjor vagi la Sanitat Pública millor anirà el negoci de la Sanitat Privada.

La darrera setmana de febrer un home amb dues embólies está al mig d'un passadís de Son Dureta. No cal dir res més. És tot un detall d'humanitat de la gestió horrorosa del PP.
 

EL PREU DEL PA PUJA UN 10%.                                                                                                     Tornar

El preu del pa, aliment necessari i imprescindible, ha  sofert aquest passat mes de gener una pujada de gairebé el 10%. Es tracta d’un encariment  que en un sol mes es superior als increments de salaris i pensions que el govern del PP hagi pogut fer els darrers anys. La barra de pa ha passat de 40 a 50 cèntims i les baguettes i altres pans, han passat de 55 a 60 cèntims, sense que aquest major cost serveixi per a millorar la condició de l’agricultor.

Suposa una pujada tres vegades superior al IPC de 2003 (2,65%). Es tracta d’un fracàs de la política “popular” del ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete.


LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL EVOLUCIONA CAP EL FONAMENTALISME                     Tornar

El pronunciament de la Conferència Episcopal en relació a la violència contra les dones és  pròpia d’una antologia del disbarat. Fruit amarg de la revolució sexual, diuen.

 L’obsessió contra el sexe sembla incurable per aquesta genteta per a la qual, l’activitat sexual és el pitjor dels mals.

Possiblement el pitjor mal és la transmissió del rol de la dona que han fet els que es dediquen al comerç de Déu a la Terra. No eren ells els qui deien que la dona no tenia ànima, o que estava feta de la costella d’Adan ?

No han jugat ells amb el negoci escolar un paper fonamental per a la transmissió dels valors masclistes a la societat?
 


 

L’ULTRADRETÀ EL DIA DEL MUNDO NO VOL QUE ELS INFANTS ES MANIFESTIN CONTRA L'AUTOVIA                                                                                                                                           Tornar

El panflet ultradretà El Dia del Mundo que, com diria  Pere Serra, només es llegeix als avions perquè és gratis, no vol que els nins de l’escola de Son Sardina manifestin el seu rebuig pel segon cinturó. Diuen que es tracta d’una instrumentalització política.

La doble moral dels poques vergonyes diu que els infants poden ser subjectes de menjades de coco com la religió obligatòria a l’escola, o instrumentalitzats pels “educatius” medis de comunicació, com són el periòdic referit o les TV.

Quan els infants són víctimes de pocavergonyes tenen tot el dret del món a criticar i a manifestar-se.

Es veu que Alemany Dezcallar, descendent de jueus conversos i fill d’un aliat dels nazis a la campanya de Rússia (anormalitat total) ha pres les mateixes cullerades del duce Berlusconi, que ha prohibit als infants anar a les manifestacions, imposant en el seu cas una multa de 2000 euros als pares.

LA JOVENTUT HO TÉ CRUU PER A COMPRAR UN PIS                                                              Tornar

Les dades aportades per la Caixa de Catalunya manifesten la cruesa de la realitat social per al jovent de les Illes. El preu del metre quadrat construït ha arribat als 1728 metres, de manera que al llarg de 2003 l’increment causat és d’un 13,20% :més de 5 vegades per damunt del IPC, i de qualsevol pujada salarial als convenis.

Convendria que els sindicats deixàssin de fer el beneit, perquè si qüestions tan bàsiques com el pa o l’habitatge tenen aquests increments, res no justifica la moderació salarial que prediquen Fidalgo i Méndez.

La realitat és que el jovent de les illes no pot de cap manera fer-se un futur.

HISTÒRICA MANIFESTACIÓ A MALLORCA EN CONTRA DE LES AUTOVIES                    Tornar

 
Prop de 50.000 persones -45.000, segons la Policia Local i 30.000 segons el diari ultradretà El (In)Mundo van abarrotar  el centre de Palma en una multitudinària manifestació en contra de la política territorial del PP-UM especialment en matèria de carreteres.. La manifestació havia estat convocada per distintes plataformes sorgides  en contra de projectes viaris de l'Executiu com l'autovia Inca-Manacor, la construcció del segon cinturó, el  gasoducte, l'autopista Inca-sa Pobla i la urbanització de la Real. A ella es van sumar el  GOB, ARCA, la  OCB i el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, així com altres entitats.

La mobilització va començar a les sis de la tarda en una plaça d'Espanya que aviat es va quedar petita per a acollir als nombrosos assistents a la cita. Representants de les organitzacions convocants portaven una gran pancarta en la qual podia llegir-se « Qui estima Mallorca, no la  destrueix», el lema de la manifestació. A la pancarta de capçalera es va sumar a última hora l'hoteler Josep  Forteza-Rei i la cantant Maria del Mar Bonet, qui va assegurar que la seva presència es devia al seu amor per Mallorca i la seva oposició «a tot el que l'embruti». Per a Bonet, el  Govern està actuant en contra de la cultura i de l'ecologia i això no és polític sinó «pensar sense sentit comú».

La manifestació va recórrer els carrers  Oms, Rambla, Unió,  Born,  Conqueridor, Palau  Reial i Colom, per a desembocar en la Plaça  Major a les 19.10 de la tarda, a aquesta hora, la plaça d'Espanya estava encara plena de manifestants que van tardar encara més d'una hora a arribar al lloc on el cantant d'Antònia Font, Pau  Debón, i l'escriptora Maria Antònia Oliver van llegir el manifest. La plaça Major va ser incapaç d'absorbir als milers de manifestants que es van concentrar allí una vegada finalitzat el recorregut, de forma que part dels concentrats van haver d'abandonar la plaça per a deixar espai a nous manifestants.

Les pensions de les Balears  són inferiors en 54,25 euros a les d’Espanya                             Tornar

Si Espanya « va bien » a les Balears, encara que els medis de manipulació i publicitat ens vulguin vendre que es viu d’allò més bé, les coses no van bé. El retrat de la pensió a les Illes Balears  és prou clar: el pensionista mitjà quí només té l’ingrés de 518,60 euros, en tant que un pensionista espanyol el té de 572,85 euros.
En qualsevol cas allò que queda clar és que amb pensions per davall dels 600 euros fa molt mal viure, pel fet que no basten ni per al lloguer d’un pis.
Però allò que fa més ràbia és que molts dels nostres pensionistes són tan ignorants que mantenen al govern que els discrimina.

 Professors d’Institut: 990 baixes per raons psicològiques l’any 2003                                      Tornar

Els professors d'Institut de les Balears demanaren un total de 990 baixes per motius psicològics, segons es desprèn de les dades de la Conselleria d'Educació referides al 2003. Cada cop que un professor sol·licita una baixa d'aquest tipus té dret a gaudir de quinze dies de descans. Però no vol dir que les 990 baixes sol·licitades el 2003 siguin de professors diferents, sinó que una mateixa persona en pot fer més d'una, segons la gravetat de la situació.
La depressió i l'ansietat representen el cinquanta per cent del total de dolències psicològiques patides pels ensenyants. I aquestes malalties assoleixen una gravetat forta en 81 casos

La independència  dels joves cada vegada més difícil                                                                 Tornar

Un jove de Balears destina el 76,4 per cent del seu sou mensual a finançar l'adquisició d'un pis, en cas de subscriure una hipoteca mitja a 25 anys, o el que és el mateix, destina a pagar el seu habitatge el salari íntegre de 16 anys de treball, segons dades de l'últim Observatori d'habitatge realitzat pel consell de la Joventut d'Espanya amb dades del tancament del tercer trimestre de 2003.

Un 44'3% dels joves entre 18 i 34 anys que resideixen a les Illes Balears viuen fora de la llar familiar, i el 74'8% té feina. Així es desprèn de l'estudi realitzat pel Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) sobre la situació d'aquest col·lectiu en referència a l'habitatge o  el mercat laboral.

Però aquest accés al mercat laboral és relatiu pel fet que el 21% dels joves de  té un contracte de menys d'un any de durada  i només el 38%  gaudeix d'un contracte indefinit. Aquest fet juntament amb la manca de possibilitats d’accedir a un habitatge fa que els joves ho tenguin difícil per a independitzar-se dels seus familiars . A les Illes Balears, mantenir un pis durant un any costa més de 20.000 euros, mentre que el salari mitjà se situa entorn dels 11.000, i  està 1000 euros per davall de la mitjana espanyola.

Més desocupats                                                                                                                            Tornar

El nombre de
desocupats registrats en les Oficina d'Ocupació de l'INEM a Balears va augmentar en 873 persones al febrer, un 2,48 per cent respecte al mateix mes de l'any anterior, de manera  que afecta a 36.608 treballadors de les illes. Així, la taxa d'atur es va situar en el 8,5 per cent de la població activa  mentre que a Espanya es va situar en el 9,2 per cent, segons dades facilitades ahir pel ministeri de Treball i Assumptes Socials.

Més ciment                                                                                                                                 
Tornar

El
GOB
assegura que les operacions de reconversió territorial que potencia el PP impliquen un increment de 8.500 places turístiques i el consum de més de 700 hectàrees de sòl rústic. Denuncia el GOB que són reconversions  qüestionables les de Cala Carbó a S´Ullal, hotel Don Pedro a Ds. Vinyola, hotel Rocamar a Port de Sóller, dues àrees d'Alcúdia i una operació que permet l'aparició de 35,3 hectàrees d'ús hoteler i residencial a Son Durí (Campos), amb actuacions en el ANEI d'és Salobrar "sense que en aquest cas es tracti d’un sector desclassificat o permuta". Segons el GOB, es tanquen 11.587 places turístiques i es creen 20.100, el que suposa 8.513 noves.

Revisions salarials a Balears per davall de la mitja estatal                                                      Tornar

Les revisions salarials dels convenis signats a les Illes Balears durant el mes de gener de 2004 han obtingut una mitja de 2,81 punts . La mitja estatal va ser de 2,85 punts. Tot i que la vida es més cara a Balears que a  gran part de l’Estat, la patronal no fa concessions , ni contribueix en absolut a millorar els salaris. Aquest fet que va contra el poder adquisitiu topa després amb els plors d’uns comerciants que es lamenten de la manca de vendes

La cultura no arriba a tothom                                                                                                       Tornar

Són 36.097 les dones de Balears que no tenen cap tipus d’estudi i 3.231 les dones que no saben llegir ni escriure.

Les hores extra dels bombers de Ciutat                                                                                      Tornar

Els bombers de l’Ajuntament de Palma han fet al llarg de l’any 2002 hores extres equivalents als salaris anuals de 40 bombers. Però allò més trist és que aquesta situació es produeix des de fa més d’onze anys. A tot això cal afegir-hi que no són pocs els bombers que fan altres feines remunerades.

Ni els sindicats dels bombers, ni l’oposició ( si es que n’hi ha) han pogut o volgut  fer res per tal de generar uns llocs de treball que es demostren més que necessaris al llarg de tots aquests anys. Es veu que la ja vella consigna de “treballar menys per a treballar tots” només és per a treure al carrer els primers de maig.

Els joves perden 5.513 llocs de feina                                                                                           Tornar

Durant l’any 2003 s’han perdut 5.513 llocs de feina en els trams d’edat compresos entre els 16 i 29 anys segons dades oficials del SOIB. Així les coses hi ha algunes contradiccions entre allò que diuen els responsables de la política educativa que, segons diuen, els joves passen dels estudis perquè tenen l’accés al treball massa fàcil i això que diuen els del SOIB que són del mateix partit. D’allò que no queda cap dubte és que tan inútils semblen uns com els altres per a integrar el jovent al món educatiu o al món laboral.

LA FAMÍLIA TRADICIONAL EN CRISI

Segons  "Anuari Social d'Espanya 2004" elaborat per la Fundació "la Caixa", referits a l’any 2001, Balears va registrar aquest any 4.326 matrimonis, dels quals 2.714 es van celebrar sota el ritu catòlic; 1.597, pel civil; i 15, sota altres religions.

Cal constatar aleshores que un 37% dels que es casen ja no ho fan per l’església.

Si a aquestes dades es sumen els que constitueixen parella de fet sense passar per jutjats, vicaries o ajuntaments cal destacar que la influència de la religió sobre el futur de les parelles és cada cop menor.
Aquest mateix any es van produir en les Illes 1.142 separacions i 839 divorcis, el que llança uns índexs de 12,5 i 9,1 casos per cada 10.000 habitants, respectivament, el que dóna lloc a una taxa de ruptures matrimonials de 6,2 per cada mil matrimonis.
                        ________________________________________

GENT GRAN


A les Illes Balears hi viuen 133.383 persones majors de 65 anys, el que suposa un 14 per cent de la població.

                       _________________________________________

UN NOU SINDICALISME ÉS NECESSARI

A les Illes Balears amb només 300 treballadors en vaga i 1.200 jornades perdudes durant el passat any va ser la Comunitat amb els índexs més baixos de conflictivitat social, mentre que en el 2002 es van comptabilitzar 30.900 persones en vaga a les illes.

L'augment salarial mitjà pactat en els 31 convenis col·lectius registrats a les Illes Balears en els dos primers mesos de l'any 2004 va ser del 2,69 per cent, el tercer més baix d'Espanya, i afecten a un total de 113.391 treballadors, segons dades del butlletí d'estadístiques laborals del ministeri de treball.

Aquest fet posa en evidència la relació entre manca de pressió sindical i baixos salaris.

                       ___________________________________________

ELS DARRERS EN EDUCACIÓ

A les Illes, dels 434 centres escolars, 293 són públics, fet que representa un 67'5% del total, i 141 són privats (32'5%).

Un estudi del departament d'Inspecció educativa sobre els resultats del curs 2002-2003 indiquen que l'índex de fracàs escolar de les Illes Balears està en la mitjana estatal. Així, dels alumnes d'ESO, tant de centres públics com concertats i privats, 5.949 aconseguien obtenir la titulació, xifra que representa el 73,3 per cent del total. En canvi, 2.169, un 26,7%, no van obtenir-la i van engrossir la llista de fracàs escolar, fracàs que sempre es personalitza en l’alumne i no en el sistema educatiu i social que el genera.

 Les Balears són a la coa de l'Estat en l'escolarització de la població a tots els nivells educatius. Les Illes tenen el percentatge més baix de joves d'entre 12 i 17 anys i d'entre 18 i 23 anys cursant estudis d'ensenyament secundari i universitari. També es troben entre les autonomies amb una taxa menor d'infants de 0 a 5 anys i de 6 a 11 anys matriculats en educació infantil i primària, segons es desprèn de l'Anuari Social de La Caixa, que recull dades del curs 2002/2003. En l'educació infantil, un 54'1% dels nins d'entre 0 i 5 anys estan matriculats, mentre que la mitjana estatal és d'un 59%.Pel que fa a la taxa d'escolarització a l’educació secundària, les Illes Balears són la comunitat on el percentatge és més baix entre la població de 12 a 18 anys. Mentre que la mitjana estatal és del 92'5%, a l'arxipèlag només un 82'8% dels joves d'aquesta edat cursen l'ESO.

Les Illes Balears estan per sota de la mitjana estatal en presència de ciutadans amb títol universitari. Mentre en el conjunt de l'Estat són un 13'3%, a les Illes només són un 10'5%.

                      ______________________________________________
INCREMENT DELS PREUS DEL TRANSPORT


Ara, amb l'increment de preus generalitzat de més de tres euros, un bitllet anada i tornada Palma-Maó o Palma-Eivissa arriba a costar 102,78 euros a residents, excepte si aconsegueixen una de les places existents a uns 50 euros, de les quals només hi ha un quatre per cent en determinats horaris i dies, com van informar.

Si el bitllet d'anada i tornada que es preveu comprar és d'Eivissa a Maó -o viceversa-, la quantitat a desemborsar ascendeix ara fins els 205,56 euros, ja que no hi ha cap vol directe entre ambdues ciutats i el preu del servei públic s'estableix per trajecte. És a dir, que com s'ha d'aterrar a Palma, el preu és el de quatre trajectes, segons fonts d
e Serviberia.

        

                       _______________________________________________

L'ESTAT ENS DISCRIMINA

El Govern balear podrà gastar enguany en cada ciutadà de les Illes 1.998 euros gràcies als seus 1.892 milions d'euros pressupostats. Els seus 1.998 euros contrasten amb els 3.540 euros per habitant del Govern extremeny i queden molt lluny dels 2.818 euros de mitjana de totes les comunitats autònomes.

Aquest deficient finançament es posa de manifest en un ampli estudi realitzat pel responsable de la comissió d'Economia d'UM, Miquel Àngel Flaquer, en col·laboració amb Maria del Mar Gual. L'estudi revela que l'escassa base financera de la Comunitat té conseqüències directes en la forma en la qual el Govern es gasta els doblers i en les vies que empra per aconseguir-ho.

En aquest últim cas, el de les vies per aconseguir els doblers, l'estudi demostra que el Govern balear es finança bàsicament amb càrrec als imposts. Els ingressos del Govern per habitant arriben als 1.852 euros, per sota tan sols de Madrid. Al costat oposat es troba la comunitat extremenya, els ingressos tributaris de la qual per habitant són de només 935 euros.

I d'on aconsegueix els doblers la comunitat que presideix Juan Carlos Rodríguez Ibarra? Bàsicament, de transferències d'altres institucions, ja siguin el Govern central o l'Administració europea. Per aquest concepte, cada ciutadà extremeny aconsegueix una mitjana de 2.508 euros. Les xifres de Balers són especialment eloqüents en aquest aspecte: 92 euros per habitant en concepte de transferències, mentre que la mitjana estatal és de 1.181 euros per habitant.

                         __________________________________________________

INCREMENT DE LA TERCIARITZACIÓ

El sector industrial de les Illes Balears va passar d'ocupar a 41.224 persones l’any 1999 a només 33.925 l’any 2002, fet que va suposar un descens de 7.299 ocupacions en tres anys, segons es reflecteix en un estudi publicat per l'Institut Balear d'Estadístiques (Ibae)

En aquest temps, la indústria va passar d'emprar a 37.158 habitants a 33.925 en 2002, és a dir, que en cinc anys es van perdre 3.233 llocs de treball.

Aquest descens, no obstant, es va produir en els tres últims anys del citat lustre, pel fet que de 1997 a 1999, es va registrar un augment de 4.066 contractacions en aquest sector, després d'arribar a en aquest any les 41.224 ocupacions.

En el sector serveis, que proporciona ocupació a les tres quartes parts del mercat laboral de Balears, es va passar dels 219.755 treballadors contractats en 1997 als 278.975 de 2002, el que va suposar que en aquests cinc anys s'incorporessin 59.220 persones.

La construcció també va experimentar un increment important, ja que de les 33.866 ocupacions de 1997 es va passar als 57.600 de 2002, un augment de 23.734 llocs de treball.

L'agricultura, el sector amb menor pes en el mercat de treball balear, també va registrar un augment de 991 ocupacions, ja que de les 6.434 persones ocupades de 1997 es va evolucionar fins les 7.425 de 2002

No obstant això, aquest sector també va experimentar un  decreixement de l'ocupació des de 1999, ja que en aquest any 7.996 persones treballaven en el camp balear, de manera que va significar una pèrdua de 571 ocupacions en els últims tres anys del període citat.

 

                                  ________________________________________

A CIUTAT AVIAT NO HI CABREM

Set barriades de Palma superaven a principi del 2004 la densitat de població de les regions amb més habitants per quilòmetre quadrat del món: els territoris xinesos de Macau i de Hong Kong, i els microestats de Mònaco i de Singapur.

Segons les dades disponibles a l'Ajuntament de Palma, les zones de la ciutat que s'inclouen en aquest club «selecte» són Son Ximelis, amb 567'03 habitants per hectàrea; el Camp d'en Serralta, que en té 391'77; Pere Garau, que arriba a 368'63; Can Capes, que en té 323'02; Foners, amb 290'94 i Son Canals, que en té 288'91.

Macau, que segons la base de dades internacional de l'Oficina del Cens del Govern dels Estats Units, és el territori amb major densitat del món, té 278'3 habitants per hectàrea. Mònaco, que vendria a continuació, arriba a 160 habitants per hectàrea. Singapur, el següent territori més dens, en té 76'4. Per acabar, Hong Kong, moltes vegades exemple d'aquestes situacions, se situa com el quart territori amb més densitat, amb els seus 75'6 habitants per hectàrea

                                   __________________________________________

MÉS JOVES EN ATUR

L'evolució de l'ocupació dels joves balears de 16 a 29 anys va registrar un descens mig de 5.513 llocs de treball durant 2003, en el que va suposar una tendència contrària a l'experimentada en la resta de segments de la població, segons les dades del SOIB

El director de
l SOIB, Antoni Mulet, va informar que la Conselleria de Treball del Govern balear estudia les causes d'aquest descens, que afecta especialment als afiliats a les Seguretat Social de 16 a 19 anys, entre els quals es va detectar un decreixement del nombre d'ocupacions del 10,7% .

En aquest tram, el nombre d'ocupacions va passar dels 11.801 de 2002 als 10.543 de 2003, el que va suposar una pèrdua de 1.258 llocs de treball.

Dels 20 als 24 anys la disminució va anar de 3.143 ocupacions, al passar d'un exercici a un altre de 42.027 llocs de treball a 38.884, el que va significar una reculada del 7,5%.

La tendència negativa també es constata en el segment de 25 a 29 anys, amb una pèrdua de 1.112 ocupacions, dels 61.484 de 2002 als 60.373 de l'any passat, en un descens del 1,8%.

En el segment entre 30 i 34 anys s'ha passat de 59.164 ocupacions en 2002 a 60.418 en 2003, el que es tradueix en un augment de 1.200 ocupacions. En la franja d'edat entre 35 i 39 va haver 54.507 ocupacions en 2002, mentre que en 2003 la xifra va arribar a 55.737, el que va suposar un augment de 1.230 ocupacions, segons xifres difoses ahir per la Conselleria de Treball.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior

INICI