La CGT denuncia a Inspecció de Treball el mal estat de les oficines de Correus  

A vint-i-un metres quadrats treballen cinc carters en Es Castell / La societat estatal anuncia mesures per solucionar l'estat dels locals / Els sindicats opinen que les actuacions són pura demagògia

 

MIREYA ROURA (EL MUNDO)

 

tornar

 

MAÓ.- La CGT ha imposat una denúncia a la Inspecció de Treball| sobre l'estat dels locals de Correus i Telègrafs a l'illa. Fonts d'aquest sindicat al·leguen que oficines com la d'Es Castell i Alaior, entre d'altres, «presenten condicions per treballar lamentables».

Aquest diari ha pogut comprovar, en concret, l'estat de la cartería d'Es Castell. Es tracta d'un espai de set metres per tres on s'amunteguen les gàbies metàl·liques i les caixes amb cartes i paquets. Allà treballen en condicions d'amuntegament un total de cinc carters. L'espai s'ha quedat petit, ja que fa tres anys només eren dos els que treballaven amb les mateixes dimensions.

La separació entre dues de les quatre cadires existents i la paret és de 30 centímetres; l'equivalent a una distància d'un pam i mig que impedeix al treballador el mínim espai giratori per aixecar-se de la cadira. «Hem d'estar contínuament demanant a un company que s'aixequi perquè ens passi un paquet que és a l'altra punta. I realment és molt incòmode perquè són coses pesades», diu l'encarregada del local.

Per pal·liar aquesta situació, la societat estatal ha passat una oferta de compra d'un local fronterer a l'actual. Així mateix, reconeixen que l'oficina s'ha quedat petita per a la plantilla actual. No obstant això, l'encarregada d'Es Castell, a qui se li va informar de les intencions de Correus, explica que, «el problema és que tot va molt lent i quan t'han traslladat a una altra oficina ja en necessites una altra més gran».

Només Ferreries se salva

«L'única oficina que compleix les normes és la de Ferreries, tots els altres són locals no aptes per treballar», explica Luís Camarero, delegat sindical de la CGT.

En concret, parla de la precarietat que hi ha a l'oficina d'Alaior, «on no hi ha ni tan sols serveis sanitaris». Allà treballen set persones en una cartería de tres per sis metres on s'inclouen les taules i els armaris per a la classificació del correu. «Tot el local està en molt males condicions. Aquest s'hauria de tancar directament».

Tanmateix, la companyia pública afirma que aquest problema serà solucionat amb celeritat. «Hem llogat un nou local per a Alaior i aquest mes passarem la licitació», explica una font oficial de Correus.

Una altra de les actuacions que té previst fer Correus és la de solucionar el local de Sant Lluís que té «mesures ínfimes». Fins ara era una oficina auxiliar que depenia de Maó, amb un horari molt reduït. «En el primer trimestre de 2005 està previst que passi a ser una oficina tècnica. Aquesta mesura forma part d'un estudi de necessitats», explica la font.

La mateixa sort podrien tenir, si entressin dins d'aquest programa, les oficines auxiliars de Fornells, Cala a Porter i Es Migjorn Gran. «Aquests locals obrien a unes determinades hores i nosaltres volem que funcionin més temps i que siguin aptes per atendre al públic», diu Camarero.

Carters desbordats

Amb referència a les queixes fetes per alguns carters que diuen estar desbordats perquè cobreixen barris que creixen i no es divideixen, Correos considera que «el volum de treballadors està d’ acord amb les necessitats que tenim». Però per a aquest any està programat un mesurament de Maó i hi podria haver un increment de carters sempre que es detecti sobredimensionament