Any 1972 (veure documents): 0, 1 , 2 , 3

L'any 1972 en la memòria

Vaig començar l'any sense treball. Havia deixat Comylsa i tampoc esperava trobar res d' apreciable perquè tenia 19 anys i el servei militar, que era obligatori,  s'interposava en el camí de l'estabilitat laboral. Així que vaig començar a treballar de manobre a una obra d'habitatges que estava per acabar-se al carrer d'Eusebi Estada i on les feines eren més aviat de llevar enderrocs, brutor i tasques de neteja.

En aquella obra de Ferrer Gil. les preocupacions dels darrers peons que quedaven com jo no eren sindicals, sinó més aviat  sexuals. Hi havia dos gitanos, casats els dos, que també s'ho feien entre ells a canvi d'unes cigarretes de tabac ros, i un manobre que també era forner que resumia les seves aspiracions a anar al cine a la fila dels mancos, amb la seva novia, amb falda i sense bragues.

Però en aquella obra hi havia també un electricista català antifranquista  que en aquells moments no tenia cap problema en declarar la seva adhesió a Esquerra Republicana.

Acabada l'obra vaig passar a Ses Rotes, al terme d'Esporles on varem construir un menjador per a la "Fiesta Andaluza", propietat de Salas, el de la diputació franquista. En aquella obra vaig aprendre a manejar un "Dumper" per al transport de materials i vaig conéixer al "Caballito", Antoni Vich,  el comunista d'Esporles que també hi treballava d'oficial. Ens ho passàvem bé, perquè a vegades procuràvem pispar algún pollastre dels que giràven a la barbacoa preparada per als turistes, però l'¡ambient de treball era agradable i no teniem massa problemes. Empràvem ciment mallorquí, marès, llivanya i bovedilles de fang. A la migdiada veiem a vegades exercitar els cavalls de Dona Marieta, o  escoltàvem els xeremiers que vestits a l'ample actuaven per als turistes que anàven a menjar a la barbacoa.

Anys després vaig coincidir amb Antoni Vich en els actes electorals del PCE a Esporles, i també a una tancada d'un dia i nit que les Comissions Obreres varem organitzar al Carme, en defensa del patrimoni sindical.

 

No havia acabada l'obra de Ses Rotes quan em varen destinar a l'Hotel Son Vida amb la mateixa empresa, on vaig ajudar entre altres coses a col·locar teules, i ho vaig fer amb un gran patiment perquè em feia més por una teulada que un viatge en avió. Sabia  també que les bastides eren el lloc ideal per caure, especialment quan als jardins de l'Hotel hi havia prou motius de distracció com les sessions fotogràfiques de models de llenceria en els jardins, que per força ens feien dirigir les mirades més enllà de la bastida o de la teulada.

Però bé, jo vaig tenir l'oportunitat d'estar a l'Hotel Son Vida i a més cobrant  enlloc de pagar, tot i que el lloc de les becaines de la migdiada eren les banyeres buides de les habitacions en construcció.

 

Però tampoc vaig durar massa temps a l'Hotel Son Vida perquè un bon dia, un mestre de guixaires que ja havia conegut quan treballava a Dragados, em va fer la proposta de tornar a treballar d'administratiu amb ell, que havia de ser l'encarregat d'una empresa que es dedicava a la construcció i a la decoració, situada al carrer d'Anselm Clavé de Palma.

En aquella empresa em vaig dedicar a la confecció de les nòmines dels obrers i a l'administració del material per a les obres. Es tractava d'una empresa que treballava en la posada en marxa de botigues, bars, farmàcies, pastisseries  i comerços amb un mateix estil, fonamentat en el disseny de projectes amb ús de la fusteria anglesa i de les pintures de Pau Fornés, que marcàven un estil encara present en alguns d'aquests projectes que han arribat fins al dia d'avui. Tal com anava l'empresa i la genialitat dels seus caps decoradors havia de fer fallida, però aleshores jo ja l'havia deixat per tal de fer el servei militar.

 

Any 1972


Constitució de la Societat Anònima Balear de Cerveses després de la compra de la fàbrica Pripps de Son Molines per part d'un grup d'accionistes de la mateixa empresa representats per Josep Sunyer Martínez. Es deixen de fabricar les marques Pripps i Falcon i ven la nova marca,  Dorada Balear.


Nicolás Pizà Lladó és el batle franquista de Campos.

 

12 Gener de 1972 Reunió del CE del Sindicat Provincial d'Ensenyament (Sindicat Vertical ) presidit pel sr.Moreno Rodríguez. Era vicepresident  Durán Pastor.

Els representants dels empresaris eren Leoncio Simón i Antonio Morales i dels treballadors Aguilera Perelló i Perelló Paradelo.El secretari era Juliá Caubet.

El Sindicat de Comerç estava presidit per Camilo Codina Sala

Sindicat d'Activitats Diverses.- Vicepresident Eusebio Jaime.

President Unió Empresaris:Ramón Darder

Sindicat Provincial de Pesca.- President: Miguel Massutí Oliver

President de la Diputació Provincial:José Alcover Llompart.

Delegat Provincial de la Joventut: Francisco López Caparrós.

Secretari Provincial de la Joventut: Pablo Díez del Moral.

Cap del departament de Formació:Antonio Ramis

Cap del departament de Participació: Victorino Plaza.

Cap de Serveis a la Joventut: José Orts.

Cap de secció d'Activitats esportives:Luis Montojo Martínez d'Hervas.

Director de Ràdio Joventut: José Mohedano del Castillo

Governador Civil:Victor Hellín Sol.

Delegat Provincial de Sindicats:José Antonio de Mesa Basan

Delegat  provincial del MEC: Bartolomé Pastor

Cap de  la Inspecció de la D.Provincial de Treball : Antonio Martínez Sánchez.

Gener de 1972

Edicions 62 ja ha publicat 500 llibres en català des de la seva fundació.

 

 

Gener de 1972 -Comercialització de la calculadora de butxaca.
Trencament de les CC.OO. a Galícia en relació a la qüestió nacional.Waldino, Benavides, Andrade i Vaqueriza pel PCE,Hierro Chomón, Abelardo Collazo , Ramón González, Xosé Anxo, pels OO
1 de gener de  1972- Fundació de la Unió de Repúbliques Àrabs
7 de gener de  1972 -Moren104 persones a Eivissa en un accident d'avió.
Recital de Maria del Mar Bonet a l'Auditòrium.
10 de gener de  1972 -Retorn a la vaga de la facultat de medecina Madrid
Mujibur Rahman torna a Dacca.
11 de gener de 1972 -Gabriel Alzamora, batle franquista de Palma, dimiteix.
13 de gener de  1972- Clausura de la facultat de medicina de Madrid
14 de gener de 1972 -Vaga a Unión Española de Explosivos de Sallent per l'anul·lació de les sancions imposades a 35 treballadors
.

La  representació dels treballadors de Seat reivindica una pujada lineal de 3000 ptes i un còmput horari de 1940 hores anuals.

14 de gener de 1972-Dissolts per la policia universitaris de la facultat de Medicina que intentaven reunir-se en assemblea a Madrid. Salts de manifestants a Moncloa i Cristo Rey. La facultat és en atur acadèmic durant gairebé tot el curs.   El degà Tamarit Torres amenaçava amb suspendre la matrícula dels 4000 estudiants. Dos estudiants van ser detinguts.14 de gener de1972 -Mor Frederik IX de Dinamarca. Margarida II, reina.
20 de gener de 1972- Gaston Eyskens primer ministre belga
24 de gener de 1972 -Revolta d' estudiants a El Caire
27 de gener de1972- Mor Richard Courant,matemàtic
30 de gener de1972- Diumenge sagnant a Londonderry. L´exèrcit britànic mata 14 manifestants catòlics
31 de gener de1972 -Mor Mahendra Bir Bikram Shah, rei del Nepal.


Febrer de 1972 - La publicació de la Joventut Comunista de Catalunya, Puño,  manifesta:
Sólo el 0'2 de los obreros y empleados y el 1% de agricultores (incluidos campesinos ricos y grandes terratenientes) acceden a la Universidad. Los maestros están mal retribuidos y carecen de consideración social. Se ha privilegiado siempre la enseñanza media y superior en detrimento de la primaria. En la Universidad sólo aprueban el 44 % de los matriculados.

Febrer de 1972- Execució de Ion Serb, general romanès
Febrer de 1972- Nixon a Xina

7 de febrer de 1972 -Incidents a la Facultat de Medicina Complutense. Llancen pedres contra la polícía en la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense, en lluita pel dret de reunió. La facultat d'Arquitectura seguia tancada.
Jesus Gil i Gil és indultat de la seva condemna a cinc anys de presó major.
8 de febrer de 1972- Vagues a la Ciutat Sanitària de Barcelona
9 de febrer de 1972- Estat d'excepció a Gran Bretanya
10 de febrer de 1972- En marxa el reactor nuclear de Vandellos
11 de febrer de 1972- El Tribunal d´Ordre Públic requereix la duquesa de Medina-Sidonia.

Aquí yace boca arriba

Uno que cayó de bruces

Muchas veces en la vida.”

Antonio Espina.

 

12 de febrer de 1972- Mor a Madrid Antonio Espina García, escriptor, governador de Balear en el moment de l'alçament franquista.  S'oposà al lliurament d'armes als sindicalistes. Ell va sobreviure a la guerra i a la repressió. Altres no. Durant el franquisme va escriure al ABC.  Havia militat a Izquierda Republicana, partit dirigit per Azaña.


13 de febrer de 1972 -Tancament de la Facultat d'Econòmiques a Bilbao

14 de febrer de 1972- La policia armada fa detencions en les manifestacions de protesta dels estudiants de batxillerat de Palma per les reformes que vol introduir Villar Palasí en l'accés a la universitat.
15 de febrer de 1972 -Mor Elviro Sans Rosselló, col·laborador de "La Nostra Terra", president del Consell diocesà d'Acció Catòlica i de l'Associació per la Cultura de Mallorca.
18 de febrer de 1972- El primer govern Andreotti, tot democristià, pren possessió al Quirinale.
19 de febrer de 1972 -Rafael De la Rosa, nou batle franquista de Palma.
25 de febrer de 1972 -La Sonda Pioneer 10 surt cap a Júpiter
28 de febrer de 1972 -El "Escuadrón de la muerte" assassina l'estudiant Ibero Gutiérrez a l'Uruguai.

Març de 1972-

  Jornada de Convivència  de la Guàrdia de Franco a la residència General Yagüe de Can Picafort amb l'assistència de 250 membres.

Ajudant Provincial:Antonio Gutiérrez Ubierna.

Lloctinent Provincial:José Mª Pereiro Randulfe.

Sotscap Provincial del Moviment:Sebastián Serra de Gayeta Perelló.

Cap Insular de Menorca:Juan Garrido Juan.

Cap Local de Palma del Moviment: Martín Enseñat.

Secretari Local del Moviment a Inca: Lorenzo Ramis

Vicepresident Local del Moviment a Inca:Francisco Homar.

Secretari Local del Moviment a Llucmajor: Clemente Moragues


Març de 1972- Ofensiva nordvietnamita.

Març de 1972- Mor en accident de la construcció en el Port d¡Alcúdia l'obrer llubiner Antoni Llompart Cladera.

Març de 1972 - Mor en el part d'una nina, Martina Bergas de Maria de la Salut als 27 anys.

Març de 1972- Hierro Chomón, antic militant del PCE i membre de l'OO i OM-LG és empresonat per haver cremat un autobús.
3 de març de 1972 -Arrestat Pino Rauti d' Ordine Nuovo, partit dissolt, acusat de voler posar en marxa el partit i en relació als atemptats de 1969
Segrestrat Idalgo Maciachini, dirigent de Siemens durant unes hores per les Brigate Rosse
7 de març de 1972 -Destrucció del monument al duque de Ahumada en un atemptat.
8 de març de 1972- Mor Erich ( von dem Bach) Zelewski, dirigent nazi de les SS , a la presó de Munich. Va adoptar el primer cognom per tal de germanitzar-se.Tenia 3 germanes casades amb jueus.
10 de març de 1972 -Moren Amador Rey i Daniel Niebla, obrers al Ferrol i 16 resulten ferits de bala en la repressió policial contra els treballadors de drassanes de la Bazàn que lluitaven per un conveni de la factoria. Un total de 160 treballadors varen ser acomiadats, 101 detinguts, 60 empresonats i 54 multats.
11 de març de 1972- Assassinat Giusseppe Tavecchio, pensionista, pel llançament de bombes llacrimògenes per part de la policia durant una manifestació a Milan.

13 de març de 1972 -Manifestacións de protesta antifranquista a Cuatro Caminos, a la Ciutat Universitària i a la Universitat Complutense de Madrid pels fets de la Bazan. El mateix dia 250 guàrdies de Franco es reuneixen a Can Picafort.
24 de març de 1972 - Dissolució del Parlament de Belfast.

24 de març de 1972- La costa Nordoest de Mallorca, és declarada "paraje pintoresco".

Abril de 1972 -El Partit Comunista d'Espanya a les Illes Balears arriba als 22 militants del sector de la construcció. Les Comissions Obreres només tenen 5 grups a la construcció amb 22 militants, un grup de sis persones (5 forasteres) a hoteleria i un altre grup de 4 militants al sector de la fusta. Reivindiquen el salari mínim de 400 pessetes, i 40 hores de treball per 5 dies, de dilluns a divendres.
Abril de 1972- Bombardejos contra el Vietnam del Nord
Abril de 1972- Formació de la Mesa Democràtica de les Illes

Abril de 1972- Presentació de l'Organització Obrera a Galícia
3 d'abril de 1972- Destrucció en un atemptat de la torre de La Voz de Guipúzcoa

6 d'abril de 1972- Decret 1042/1972 per el qual s'accepta la donació que fan Raimundo Fortuny Maura i els seus germans d'un immoble de 1406 metres quadrats a Esporles per a la construcció d'una caserna de la Guàrdia Civil.

9 d'abril de 1972- Signatura del tractat de cooperació entre la URSS i l'Iraq.

9 d'abril de 1972 - El governador provincial franquista Victor Hellín Sol inaugura la IIª Asamblea Provincial del Turismo.

10 d'abril de 1972- Américo Tomás, president portugués, surt de Lisboa cap al Brasil
11 d'abril de 1972- Detencions a Elizondo

13 d'abril de 1972- Manifestacions hongareses
18 d'abril de 1972- Gonzalo Fernández de la Mora inaugura els embassaments del gorg Blau i Cúber
21 d'abril de 1972- Assassinats 8 militants de la seccional 20 del Partit Comunista de l'Uruguai
23 d'abril de 1972- Aprovació en referéndum de l'entrada del Regne Unit a la CEE
25 d'abril de 1972- Vaga de la construcció.Madrid
30 d'abril de 1972- Mor Clara Campoamor, feminista espanyola


Maig de 1972- Trencament de la Unificación Comunista on es constitueix un grup que publica la revista ARMA a la Universitat de València i promourà la Unión Marxista Leninista.

Maig de 1972- Atemptat contra George Wallace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El 10 de març de 1972 en la vaga dels treballadors de Bazán, en el Ferrol, són assassinats per la Policia els treballadors Amador Rei i Daniel Boira.

 

Maig de 1972- Assassinats 72 civils a Lod (Tel Aviv) per l'Exèrcit Roig japonès.
2 de maig de 1972- Reapertura de la Universitat de Saragossa.

3 de maig de 1972- Un total de 25 obrers són processats pel TOP (Tribunal d'Ordre Públic) pels esdeveniments d'O Ferrol
5 de maig de 1972- Detencions de membres d 'Acción Revolucionaria Unida.
5 de maig de 1972- Assassinat Franco Serantini, anarquista, a cops de bastó per la policia italiana en una contramanifestació a la del MSI a Pisa
6 de maig de 1972- Assalt feixista al pensionat de la universitat Bocconi a Milan
9 de maig de 1972- Resultats electorals a la Cambra italiana: DCI 267 PCI 179
9 de maig de 1972- Resultats electorals al Senat italià: 135 DCI, 91 del PCI-Psp .

El mes comença amb una ocupació de la meitat de les places hoteleres existents, la qual cosa fa que el Foment de Turisme demani la suspensió de la construcció de noves places hoteleres. Els hotels per tal de ser rendibles exigeixen una ocupació del 70%..

11 de maig de 1972- Projecte de construcció de"Platja Ravena"
12 de maig de 1972- Zorita sol·licita ampliar la central nuclear
15 de maig de 1972- Els EUA retornen Okinawa al Japó
17 de maig de 1972- Assassinat Luigi Calabresi, comissari de policia implicat en la mort de l'anarquista Giuseppe Pinelli
25 de maig de 1972- Inauguració del Poliesportiu de Sant Ferran a Palma
Sandro Pertini del PSI és president de la Camera; el president del Senat és Amintore Fanfani de la DC.
26 de maig de 1972- SALT: negociacions en relació a l'armament
30 de maig de 1972-Aprovació del Pla Urbanístic Ribas Piera per l'Ajuntament de Palma.

31 de maig de 1972- Moren 5 carabinieri en un parany amb bomba provocat pel feixista Vincenzo Vinciguerra

Juny de 1972 - Fundació de les Joventuts Revolucionàries Catalanes amb l'aprovació de la declaració política de principis.


1 de juny de 1972- Inauguració del Club de Mar a Palma, on l'autor d'aquestes pàgines havia treballat durant l'any 1971.


Nacionalització de la Iraq Petroleum Co.

8 de juny de 1972- Llorenç Buades Castell, als 20 anys, comença a treballar a l'empresa Juan Eusebio Ferrer Gil.

13 de juny de 1972-Incendi a Son Dureta que suposa un perjudicis superiors als sis milions de pessetes.

16 de juny de1972- Policia i carabinieri assalten la Universitat Estatal de Milan per impedir una assemblea.

Juliol de 1972- Apareix el Combate nº 10, previ a la divisió de LC i LCR.

                                    http://ddd.uab.cat/pub/ppc/combateLCR/combateLCR_a1972m6.pdf


Les Joventuts Revolucionàries Catalanes editen "El  petit llibre roig del jove estudiant".

14 de juliol de 1972-Mor Emilio Abreu Gomez, escriptor mexicà
18 de juliol de 1972-Retirada de consellers de la URSS a Egipte
23 de juliol de 1972-Un incendi a Sa Costa (capdepera) crema més de cinquanta quarterades.
23 de juliol de 1972- Mor Max Aub, escriptor
24 de juliol de 1972-Constitució de la Federazione unitaria amb la Cgil, Cisl i Uil
27 de juliol de 1972-Inici de la construcció del pont sobre el riu Humber a Gran Bretanya
30 de juliol de 1972-Scott i Irwin allunitzen a Hadley-Apennine. Passeig espacial de Worden. Recullen 76,8 kgs de material.
 

agost de 1972-Mor Lluis Amorós, arqueòleg.

1 d'agost de 1972
Ordre per la qual s'autoritza a don Lorenzo Torrens Borrás, (exregidor franquista a Sa Pobla) l'ocupació de terrenys de domini públic a la zona de servei del port d'Alcúdia (Mallorca) per a la instal · lació de quatre dipòsits per a la descàrrega d'oli a granel.

10 d'agost de 1972 Retirada de la darrera unitat terrestre de combat nordamericana al Vietnam del Sud.

12 d'agost de 1972- Primera exploració de Sa Cova de Sa Campana a Escorca. Té una sala de 9720 metres quadrats i 30 metres d'alçada.

15 d'agost de 1972 Fuga del penal de Rawson
16 d'agost de 1972 Atemptat aeri contra Hassan II


19 d'agost de 1972 ETA destrueix un campament de la OJE
21 d'agost de 1972 Atemptat contra la caserna d'Urbi-Basauri

26 d'agost de 1972 Assassinat Mario Lupo, obrer, militant de Lotta Continua, pels feixistes a Parma
27 d'agost de 1972 Els neonazis Franco Freda i Giovanni Ventura implicats pel jutge D'Ambrosio en els fets de piazza Fontana
28 d'agost de 1972-Campanya d'ADENA per a la protecció de Cabrera.

28 d'agost de 1972 - Una pedregada afecta els municipis de Manacor i Felanitx, amb pèrdues molt importants als conreus i a les vinyes.

29 d'agost de 1972-Un policia municipal mort a Galdacano en un atemptat.
31 d'agost de 1972-Campanya del falangista Gafim contra Miró.


2 de setembre de 1972-Moren Bisquer i Seijo (ETA) a Lekeitio
Detenció de Raúl Sendic dirigent del Moviment d´Alliberament Nacional del Uruguai Tupamaru.


4 de setembre de 1972- Llorenç Buades Castell treballa per a l'empresa del decorador Miquel Sagrera i Caldentey

 


5 de setembre de 1972-Manifestació i enfrontaments a Munich.
Moren 11 atletes israelians arrel d'un atemptat de Septiembre Negro als Jocs de Munich


Agustin Garcia Rodríguez secretari de la Diputació Balear
6 de setembre de 1972-Wallace E.Rowling premier de Nova Zelanda.


7 de setembre de 1972-Proposta d'ampliació del pont d'Es Fortí (Palma)
9 de setembre de 1972- Vaga a la Citröen de Vigo convocada per CC.OO. que acaba amb 5 acomiadaments.Vulcano, Satodomingo, Álvarez, Artiscar i Barreras s'uneixen a la vaga en protesta per la repressió.
1 de setembre de 1972-Mor Johannes de Groot, matemàtic, a Rotterdam
13 de setembre de 1972-Cessa Antonio Nicolau Cerdó diputat a les corts franquistes.14 de setembre de 1972-Consell de Guerra contra José Antonio Valente
15 de setembre de 1972- Terroristes croats segresten un DC 9 de SAS
Ramos Fernández governador civil de Balears


16 de setembre de 1972 El lloctinent provincial de la Guàrdia de Franco, Enrique Girona Olmos acompanyat de l'ajudant provincial Antonio Gutiérrez Ubierna visita les instal·lacions de la Guàrdia de Franco a Calvià on és rebut per Patiño, el "Jefe Local".

SOBRE EL PACTO FRANCO-UNION SOVIÉTICA.(De la revista Comarca-PSUC nº 1-Pla del Llobregat, setembre de 1972)

La propaganda franquista ha echado las campanas al vuelo para dar a conocer la firma de un tratado comercial entre la Unión Soviética y el régimen franquista. No es el primer país del este europeo que ha dado el mismo paso y no creemos que por tratarse de la URSS la cuestión merezca una especial publicidad. Pero si la propaganda franquista ha remarcado el suceso ha sido sin duda con el propósito de confundir y engañar.
Para nosotros, los comunistas catalanes, el que la Unión Soviética, o no importa que país, firmen acuerdos, con Franco o con el diablo (lo que viene a ser lo mismo) es cosa que no nos concierne. Si el gobierno de la Unión Soviética considera que la firma del acuerdó comercial con Franco es cosa que le beneficia pues allá ellos, puesto que como nación independiente, su gobierno a nadie tiene que dar cuenta de
su gestión, sino es a los ciudadanos de su propio país.
No hubiéramos tocado este tema de no ser porque el Sr. MATEOS MADRIDEJOS, en una crónica publicada con su firma en el NOTICIERO UNIVERSAL del 16-9-72 refiriéndose a dicho tratado, dice: Que debido a las malas relaciones entre los dirigentes comunistas españoles y el Kremlin, el tratado comercial significa un duro golpe para los comunistas del exterior y los del interior.


final de 1972