Any 1962

D'aquest any són les urbanitzacions de Cala Tuent i Cala Molins (cala sant Vicenç) i la central elèctrica de Son Molinas, la creació d'Hotels Barceló.

Any 1962- Inauguració de la central elèctrica de Son Molines.

Excavació de Ses Païsses a càrrec de Giovanni Lilliu i Atzeni.

Pripps Espanyola S.A., empresa de capital suec i mallorquí s'instal·la a Son Molines.

Excavació de la cova de Moleta per William Graves i William Waldren.

Francisco Moner Juan és el batle d'Andratx i Bartolomé Bosch Palmer és batle de S'Arracó.

Luís Cilimingras Vives és el nou batle de Valldemossa en substitució d'Antonio Vives Colom.

Segons el BO de Balears, Calvià paga contribucions per valor de 8.175.379 pessetes, Manacor, 3.593.837 i Sóller 3.186.611 pessetes.

Mallorca ha exportat per valor de més de 245 milions de pessetes d'ametlla,97 milions de patata primerenca,82 milions en calçat, 38 milions en albercoc sec,12 milions en tàperes , i en total exporta per valor de 6.161 milions de pessetes.

El pressupost de santa Maria del Camí per al 1962 és de 492.000 pessetes.

Balears disposa de 7.850.000 ametlers segons l'estadística provincial.

Binissalem explota 100 hectàrees de vinya i produeix 200 mil litres de vi, especialment Franja Roja i Manto Negro (en un 80%). Un 5 % es dedica a vi de reserva i un 15% al vi rosat o claret.

Juan Fiol és el batle d'Algaida i Antonio Coll el de Pina i amb el regidor Lorenzo Falconer tracten de l'asfaltat i de les voravies de Pina.


El madrileny Ramon Ortega Rey, obté en subhasta per preu de 23.571.000'80 pessetes el quarter de sant Pere de Ciutat.

Gener de 1962 - Mariano Alonso Alonso és el nou capità general de les Balears.

14 de gener de 1962- Lorenzo Villalonga publica "Perdida Arcádia" en el diari falangista "Baleares".

26 de gener de 1962- Es crea la Comissaria del Pla de Desenvolupament.

3 de febrer de 1962-El Ministre d'Afers exteriors Castiella sol·licita l'obertura de negociacions per a l'ingrés d'Espanya en el Mercat Comú .


8 de febrer de 1962 -Decret 274- La sentència que condemna a mort per assassinat a Llorenç Morey Massanet d'Artà és conmutada per la de 30 anys de presó major.


16 de febrer de 1962-Declaració de monument històric artística al poblat de s'Illot on es volien edificar uns xalets.

 Març de 1962- L'Ajuntament de Llucmajor aprova la modificació del pla d'urbanització de Son Verí i la seva xarxa d'aigües.

Un llamp afecta la central elèctrica del Port d'Alcúdia i deixa Mallorca sense electricitat durant sis hores.

Pedro Cladera Socias és el cap de la Hermandad de Ganaderos y Labradores a Sa Pobla i el secretari local és Mateo Soler Serra.             

10 de març de 1962-Mor Juan March Ordinas, financer en accident de trànsit. En representació de l'Ajuntament de Palma es trasllada a Madrid el tinent de batle Juan Sastre Soler.

17 de març de 1962 - El director general de Ports Gabriel Roca legalitza l'ocupació de 44 metres quadrats en la zona pública marítima-terrestre i de 42 metres quadrats de terreny guanyats a la mar en "Es Barcarés" a favor de l'empresari franquista d'Inca,  Antonio Fluxà Figuerola i altres 30 metres quadrat de domini públic i 24 metres quadrats guanyats a la mar a favor de José Garcia Gelabert, empresari de Gràficas Garcia d'Inca.(BOE 107 de 4 de maig de 1962)

Abril de 1962-Fi del Diccionari Català-Valencià-Balear.

14 d'abril de 1962- Es nacionaliza el Banc d'Espanya. Es crea l'Institut de Crèdit a mitjan i llarg termini i l'Institut de Crèdit de les Caixes d'Estalvis.

20 de maig de 1962 - El Club Esportiu Constància aconsegueix la Segona Divisió després d'eliminar a l'Algecires per un resultat global de 4 gols a 3. El dia de l'ascens (2-0), els equips són :CONSTÀNCIA: Romero;Torres, Genis, Alcázar, Galmés,
Santana, Pío, Obrador, Martín, Monserrat i Rubio - ALGECIRAS: Torollo, Mendoza, Cervantes, Arturo, Ruiz, Domingo, Rodríguez, Espinosa, Orozco, Frutos, Jacin i Tapia.

25 de maig de 1962 - Lorenzo Femenías Durán és el nou batle accidental de la dictadura franquista a Manacor.

26 de maig de 1962-Completat el diccionari Alcover-Moll amb la publicació del volum X, els amics de l'Obra fan una excursió a Lluc.

Juny de 1962- Dieter Bach mata sis dofins amb la canoa Mar i Coca. Els pescadors del Port de Pollença li expressen el seu agraïment. (Paris Baleares 07/1962)

Juny de 1962 - Pedro Cladera Moragues és el nou batle de santa Margalida i Jefe Local del Movimiento en substitució d'Antonio Pujadas.

Juny de 1962 - L'Ajuntament de Sóller compra l'edifici del café des Replà amb l'objectiu d'engrandir la Casa de la Vila.

 3 de juliol de 1962-La República Francesa reconeix la independència d'Algèria.  El mateix dia mor Diego Zaforteza Musoles.

10 de juliol de 1962-Muñoz Grandes és designat vice-president del govern de Franco. 

18 de juliol de 1962 - Inauguració del pont d'entrada sobre la vía del tren a Lloseta.

Decret 1816/1962, de 19 de juliol de 1962, pel qual s'autoritza l'execució, mitjançant concurs, del projecte d'obra «Edifici, Torre de control, Aeroport de Palma de Mallorca/Són Sant Joan».

23 d'agost de 1962 -Allò que no diuen els mestres : així escrivia Llorenç Villalonga.

("Semanario Felanitx de 27 de juliol de 1985")

Binissalém 23-VIII-62

Sr. Don Bernat Vidal i Tomas.

Santanyí

Estimat amic: Tenia començat l'article sobre Pascal i l'he romput.

Explicaré els motius

Ja, els tres que vaig publicar a «Baleares» sobre aquest tema, em donaren petits disgusts: vaig haver de suprimir algún concepte, etc. Avui,«Diari de Mallorca» publica un traball d'un tal Junco, en que per defensar els jesuites ataca a Pascal —amb bastant desconeixement de causa, als meus ulls.— Está, es clar, en el seu dret. Per jo no tenc dret, perque m'el tornarien a negar, d'enfocar Pascal tal com el veig. Comprenç?

Per altre part, de cada dia som mes enemic d'escriure gratis. No hi, ha dret que, el qui tenim dues pessetes per poder manjar sopes cada vespre fassem una competenci als que s'han de viure —o ajudar a viure— de la ploma. La professió d'escritor ja està prou desacreditada i saps que als ulls de la majoria lo que se paga... «no ho paga»: no val res. Mentre tu dirigies personalment el «Santanyi» valia la pena fer una excepció per tú —mal fet moralment, peró merescuda. Des de que tu no ets el «Santanyí» —o ho ets manco— la cosa em sembla que ha variat, inclús en la cortesia. No sols els colaboradors hem deixat de rebre el periòdic, sino que ni tan sols els números que fan allusió a noltros. Per exemple, L. Moya escrigué sobre mi i m'en vaig enterar per l'exemplar del Circulo. Hi ha encara dues causes més: el traball que me du «Andrea Victric» i la meva salut. Es clar que aquest dos extrems no son molt de pes. Els qui m'han impulsat realment a no escriure son els altres.

L'«Andre» du molta de feina. Necessitaria un secretari capaç (on es ell?) per recullir-me datos d'economia política, estadístiques, etc. L'obra no es costumbrista, Deu meu! sino que trata de temes serios. A mig enllestir el llibre, Jacques Bergier acaba de publicar —a España— «El retorno de los brujos» —en francés «Le matin des magiciens». Semble que la meva novela te concomitancies amb la seva. i aquesta vegada Si que no podré demostrar, com amb «Bearn», que jo no vaig copiar el Princep de Lampedussa: Bergier se m'ha adelantat. Que no l'he plagiat es evident per mi, suposat que no conec el seu llibre. Però això sols ho sé jo. —Com et deia, la molta feina que du l'«Andrea» consisteix en recullir estadístiques, rellegir Spengler, Bardieff, Cartes Marx, etc. i, desprès, una vegada tallat tot un bosch, aprofitar sols una mica de llenya per fer una capseta. Perque, altrement, la novella seria pedant i mostruosa.

Me'n adon que t'he parlat de manca de temps per escriure dues quartilles i t'en escric quatre. Perdona l'inconsecuencia.

Pel setembre ens veurem a Son Danús. Posem als peus de sa teva dòna, saluda els Llobera i saps es el teu bon amic de veres. Llorenç Villalonga. També pens que aquesta carta podria ser l'article que em demanaves

Setembre de 1962-Porreres- El raïm es paga entre 55 i 60 pessetes el quintar i a santa Maria entre 1,50 i 1,80 pessetes el quilo, preus que no alegren als productors.  

Setembre de 1962-Autorització i posada en marxa de l'escavació arqueològica d'Es Vincle Vell a Palma.

26 de setembre de 1962 - La tempesta enfonsa el pont del passeig marítim de Palma, tomba paret del bosc de Bellver,inunda 57 locals de la Rambla i el Born.Destroça un espigó del club nàutic i obliga a tallar les carreteres d'Inca,Manacor i Llucmajor i a suspendre el trànsit ferroviari .A Santa Maria, en canvi cauen 38 litres per metre quadrat i 10 més l'éndemà.

Octubre de 1962 -Fundació de l'Agrupación de Antiguos Miembros del Frente de Juventudes.

octubre de 1962- Construcció de « El Hogar del Transeunte" a Can Pere Antoni en un edifici del Patronat per a l'acollida de 60 homes i 32 dones i nins.

octubre de 1962 - Jaime Enseñat Alemany imparteix una conferència sobre "La hora actual del turismo" a Mallorca on exposa la saturació existent i les seves conseqüències derivades de la construcció de 79 hotels l'any 1961,150 l'any 1962 i més de 150 per a l'any 1963.


Mor José Garcia Urra,sergent de complement en accident quan volia pilotar un reactor de Son Sant Joan.

Benedicció de les escoles prefabricades per al grup d'habitatges de l'O.S., "Verge de Lluc"

24 de novembre de 1962- Resolució de la Direcció general d'Obres Hidràuliques per la qual s'anuncia subhasta de les obres del projecte modificat de preus de canalització d'un tram del torrent Sant Magí, en terrenys de Son Dureta (Palma de Mallorca).

Desembre de 1962-Fundació de l'Obra Cultural Balear. El seu primer president va ser l'inspector d'obres públiques Miquel Forteza Piña.

Desembre de 1962-Troballa d'una nova cambra amb ceràmiques  a la cova de Son Maiol (Establiments).

30 de desembre de 1962-Apereix el "Majorca Daily Bulletin", a iniciativa de Pere A.Serra Bauzà.

31 de desembre de 1962- L'Ajuntament de la dictadura franquista proclama fills il·lustres de Palma, José María Tous Maroto i Maria Antonia Salvà Ripoll.