Any 1112

Els comtes de Portugal Teresa y Enrique donen la ciutat de Braga al seu arquebisbat, el titular és el llemosí Maurici Burdino (Maurici Bourdin) (1109-1118), futur antipapa Gregori VIII.

El papa Pascual II fa oficial la nul·litat del matrimoni d'Alfonso I i Urraca I, amenaçant-los amb excomulgarlos si romanen junts, el que farà efecte en l'aragonès, profundament religiós.

La reina Urraca es dedica a aglutinar l'oposició contra el seu marit ia reforçar la seva pròpia posició a Galícia. També negocia el canvi de bàndol de la seva germana Teresa i el seu marit Enric, comtes de Portugal (mar), que havien donat suport al seu espòs en la campanya de l'any anterior. En tot això comença a participar el seu fill Alfonso Raimúndez, que torna a Galícia (maig) (1112-1113), possiblement a la llar dels comtes de Trava, a qui la reina fa una important donació (possessions a la vall del riu Deza i al Salnés, al S del Tambre).

Una donació de la comtessa Islonza, filla de Gómez Díaz, membre destacat de l'aristocràcia gallega, a favor d'uns monjos cluniacencs, afirma que a Galícia reina "Idelfonso cum matre sua Urraca".

La reina Urraca dóna el burg de Viveiro (Lugo) (1ª esment del mateix) al bisbe de Mondoñedo, entaulant una pugna per això (1112-1346).

Primer esment del Monestir de Sant Salvador, a Celorio (munic. Llanes; Astúries), la fundació un historiador atribueix a Ferran I (1037-65).

Don Diego és nomenat bisbe de Lleó (1112-1130). Villadangos del Páramo (Lleó) passa a ser Senyoriu eclesiàstic (1112-1580).

Setge de Carrión dels Comtes (Palencia), plaça en mans d'Alfons I el Bataller, que acaba AMB 1 breu treva. En Voltant de este any Álvar Fáñez és Nomenat alcaid del castell de Peñafiel (Valladolid).

Restauració de la diòcesi de Segòvia, en ser Nomenat bisbe Pere d'Agen (1112-1149?). Construcció de l'església romànica de Bustasur (Cantàbria).
 
El burgalès Sant Joan d'Ortega, deixeble i successor de Sant Diumenge de la Calçada, Pelegrina a Roma ia Terra Santa, d'on portarà nombroses Relíquies.

El vescomte de Besiers Demana a Alfons I que protegeixi el seuestat, ja que marxa a Terra Santa.

Els almoràvits llancen un atac contra Osca i la zona NE de su Regió. El Ministeri de Sant Genís de Bellera (munic. Senterada; Pallars Jussà; Lleida) passa a dependre del de Lavaix (munic. Del Pont de Suert; Alta Ribagorça, Lleida).

Comença a intervenir a els Assumptes del sud de França, on te més terres que a la Península. En agraiment, Ramon Berenguer cedeix a Eimeric Fenollet i Perapertusa, obtinguts l'any anterior.

Consagració de l'església romànica de Santa Maria de Badalona (Barcelonès, Barcelona), de la qual tot just queden uns quants blocs de pedra reaprofitats a l'actual del s. XVIII.

Ramon Berenguer III cedeix el castell de Querol (Alt Camp; Tarragona) a Guerau Alemany de Cervelló

Primera menció documental de la població del Pont d'Armentera (Alt Camp; Tarragona)



3 de febrer de 1112- Ramon Berenguer III contreu a Arles  un tercer matrimoni amb Dolça, comtessa de Provença (heretada de su mare: 1112-1127), Millau i Gavaldà (Gévaudan, S del massís central francès) i vescomtessa de Carlat (els 3 Heretats del SEU pari: 1107-1127), que li donarà 3 Fills i 4 filles, ia l'costat- del seu germà uterí Eimeric II, vescomte de Narbona (1106? -34), organitza un poderós xèrcit amb el qual recupera la sobirania sobre el comtat de Carcassona i el vescomtat de Rasès, herència del seu avi arrabassada per Bernat Ató, vescomte de Besiers; Aquest mateix any Bernat Ató és declara el Seu vassall (mantindrà el títol de vescomte de Carcassona)

21 abril 1112

Mor Beltrán de Saint-Gilles, comte de Tolosa (n. 1065).

25 d'abril de 1112

Mor Waldric, bisbe de Laon

1 de novembre de 1112

Enrique de Borgoña mor en el setge d'Astorga (Lleó)  el seu fill Alfonso Enríquez hereta el comtat de Portugal (1112-1139), sota regència de la seva mare Teresa (1112-1128), qui farà servir el títol de reina , s'aferrarà al poder i mantenir estrets vincles amb Galícia i Lleó.



endavant