Cuadro de texto:

 

 

Confederació General del Treball De les Illes Balears (CGT-BALEARS)

Secretariat Permanent

Comunicat de Premsa

 

Accidentalitat laboral,

Terrorisme patronal

 

Davant la mort del treballador Alfredo Serrano, la cinquena víctima en accident laboral d’enguany a les Balears, la tercera en obres públiques i la segona en menys d’una setmana, des de la CGT de les Illes Balears volem fer públiques les següents consideracions:

 

1.      A més del missatge de solidaritat i condol cap a la seva família, companys i amics, volem manifestar la nostra indignació per la passivitat culpable dels responsables institucionals, en matèria de salut i seguretat laboral, molt més davant un accident en obra pública. Les declaracions de la consellera Cabrer, valorant aquesta nova desgràcia només com un fet lamentable i de mala sort, i donant a entendre que forma part del preu que s’ha de pagar per las obres públiques, deixa molt a les clares un menyspreu de la vida humana davant del negoci especulatiu muntat al voltant de la política del PP.

 

2.      La desaparició de l’Institut de Salut Laboral de les Illes Balears, coincidint amb un augment espectacular dels accidents laborals (un 20 % respecte al any anterior, segons xifres oficials) a les nostres Illes, és una prova més que, per als nostres governants, la sinistralitat laboral només suposa un problema mediàtic i d’opinió pública. Es donen llicències d’obra a contractes i subcontractes, sense un correcte Pla de Prevenció, i no es posa cap interès en la investigació dels accidents. Per tant, consideram aquesta nova mort de responsabilitat plena del Govern, i exigim la total depuració de responsabilitats.

 

3.      Està més que demostrat que la precarietat laboral és la principal causa dels accidents laborals. Contractes, subcontractes, ETT’s i tota mena d’operacions de tràfic de mà d’obra; feina a escarada, hores nocturnes, festives, pirates, etc.; manca de formació professional i de prevenció, contractes laborals temporals, per setmanes, per dies... En definitiva, explotació pura i dura, que genera por, submissió, l’anul·lació absoluta dels més elementals drets laborals, ni tan sols el de la protecció de la vida humana. L’avarícia dels especuladors situa les mesures de prevenció com a retalls del benefici, i per això des de CGT consideram que totes les morts que s’han pogut evitar constitueixen autèntics actes de terrorisme empresarial cap als treballadors.

 

4.      No hem d’oblidar que al darrera de les infrastructures faraòniques (el cas de l’autovia Inca-Sa Pobla, on ha mort Alfredo Serrano, rebutjades per la ciutadania) s’amaguen els interessos de les constructores, grans beneficiaris de les polítiques del Partit Popular en el Govern. Per això denunciam una vegada més el model depredador instal·lat en les nostres Illes. Depredador, tant de recursos ecològics com dels drets dels treballadors. I exigim alhora acabar amb la precarietat laboral i social, i eliminar el tràfic de treballadors. Volem la promoció d’una autèntica i eficaç cultura preventiva, en matèria de riscs laborals. La vida dels treballadors i de les treballadores no té preu, i no ha de ser objecte de cap transacció.

 

5.      Exigim la total depuració de responsabilitats, perquè la mort d’Alfredo sigui la darrera en accident laboral. Fem una crida a la presa de consciència dels treballadors i de la ciutadania, perquè l’única manera de conservar els drets és exercir-los.

 

24 de maig de 2005.