Juny de 1999 Antònia Al·lès Pons,esposa de Ramon Orfila (PSM), directora general de Comerç.

1 de juny de 1999 - L’Ajuntament de Palma aprova el Projecte d’Estatuts i Bases d’Actuació de la Junta de Compensació del Polígon de Serveis de Llevant SUP 74/01, presentat per Miquel Llabrés Feliu, en representació de més del 60% de propietaris dels terrenys afectats.    

                           

3 de juny de 1999

Javier Solana, fins llavors secretari general de l'OTAN, és designat primer representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea.

Milosevic accepta el pla de pau proposat per Rússia i l'Otan

Milosevic accepta la retirada de tropes del Kosove

El president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, s'associa amb l'exministre d'Agricultura, el socialista Luis Atienza.


5 de juny de 1999 Margarita Mariscal de Gante inaugura el Parc de Ses Estacions de Palma
7 de juny de 1999 Saenz de Ynestrillas és condemnat a 7 anys de presó per un intent d'homicidi.

8 de juny de 1999-El Consell Insular de Mallorca, institució governada per Unió Mallorquina, PSOE i PSM, decideix continuar subvencionant el manteniment dels repetidors de televisió que difonen la programació de Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i Canal 9 a Mallorca, activitat que mena l´Obra Cultural Balear (OCB) a través de Voltor. La presidenta del Consell Insular, Maria Antònia Munar, firma un conveni amb el president de Voltor, Ferran Gomila, per destinar 15 milions de pessetes al funcionament dels repetidors


10 de juny de 1999 L'Otan finalitza els atacs contra Iugoslàvia. Fi de la guerra.

11 de juny de 1999-La Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix les funcions i els serveis
transferits per l’Estat en matèria de mediadors d’assegurances.

13 de juny de 1999- El PP guanya les eleccions a les Illes Balears sense obtenir la majoria absoluta.


15 de juny de 1999 Inauguració de la nova presó de Palma
17 de juny de 1999  Thabo Mbeki president de Sudàfrica

22 de juny de 1999 El Sindicat Autònom de Banca i Estalvi de les Illes (SABEI) decideix integrar-se en la CGT.

La pancarta del darrere de Martin Cacho,Tià Ferrer i Pep Juárez va ser cosa de l'autor d'aquestes pàgines.


27 de juny de 1999 Mor Georgios Papadopoulos, antic dictador grec
28 de juny de 1999 Mor Vere Cornwall Bird, antic primer ministre d'Antigua
28 de juny de 1999 Reforma Constitucional a França que institueix la paritat política de l'home i la dona.


Juliol de 1999 Detingut Enzo Mastropietro, cap de la màfia romana, a l'aeroport d'Eivissa

 1 de juliol de 1999 Mor Joshua Nkomo, estadista de Zimbabwe
1 de juliol de 1999 Apertura dels parlaments d' Escòcia i Gal.les
2 de juliol de 1999 Mor Paulí Buchens, exbatle de Ciutat, franquista.
6 de juliol de 1999-Aprovació europea de la píndola del dia després per a l' interrupció de l'embaràs.

19 de jliol de 1999 - Signatura del Pacte de Progrés pels representants del PSIB-PSOE,PSM-Entesa,Unió Mallorquina, Esquerra Unida, Els Verds i la Coalició d'Organitzacions Progressistes de Formentera.

23 de juliol de 1999 Mor Mawlay al-Hasàn II ibn Muhammad rei del Marroc.

23 de juliol de 1999-El socialista Francesc Antich és investit nou president del Govern Balear amb el suport dels 31 diputats de les forces d´esquerra i nacionalistes que van signar el pacte de govern (PSIB-PSOE,PSM, EU-Verds, Unió Malloquina, Pacte Progressista d'Eivissa i Coordinadora d'Organitzacions Progresistes de Formentera). El PSIB-PSOE dirigeix set conselleries, el PSM tres (Educació, Economia,Agricultura), Esquerra Unida dues (Benestar Social i Treball), els Verds una (Medi Ambient). Unió Mallorquina obté la direcció del Consell de Mallorca i la presidència del Parlament).


25 de juliol de 1999 Partidaris d'Hugo Chávez obtenen la majoria absoluta a les eleccions (123 de 131 escons)

29 de juliol de1999-Es constitueix el nou Consell Insular de Mallorca, presidit per Maria Antònia Munar, líder d´Unió Mallorquina, que governarà al costat del PSM, liderat per Pere Sampol i Mateu Morro.


28 de setembre de 1999 Aprovació de la llei de mesures urgents urbanístiques.

18 d'octubre de 1999-La comissió executiva del PSM-Entesa Nacionalista rebutja l´aliança amb Unió Mallorquina per a les generals de la primavera del 2000. En contra s´hi manifesten 17 membres de l´executiva i a favor només 5.

21 d'octubre de 1999-Ple Confederal de la CGT de Balears:Cacho,Pere López, Gaspar Pujol, Dani,Amancio,Buades,Juárez,Oliver,Ferrer
1
25 d'octubre de 1999- Reunió de la Comissió Gestora de la CGT de les Illes Balears:Mulet,Dani,Juárez,Ferrer, Buades i Pizà

26 d'octubre de 1999- La prostitució és considerada una activitat laboral a Holanda.

3 de novembre de 1999-El secretari general d´Izquierda Unida (IU) a les Balears i conseller de Treball, Eberhad Grosske, denuncia que l´aportació de 460 milions de pessetes que va realitzar el Govern Balear presidit per Jaume Matas (PP)- per a la construcció d´un nou iot per a la família reial va ser "opaca davant l´opinió pública". Segons Grosske, el Govern Balear va negociar en secret convenis amb els foments del turisme de cadascuna de les Illes, perquè aquests aportessin 460 milions que, posteriorment i fins a l´any 2007, els serien tornats en forma de subvencions.

11 de novembre de 1999- El Parlament balear aprova d´elaborar una llei dels consells insulars que permetrà a aquests organismes assumir  les competències d´urbanisme, ordenació del territori, benestar social, carreteres, cultura i esports.


13 de novembre de 1999 Descobriment de l´asteroide Margalida per Àngel López i Rafael Pacheco des de Mallorca.

24 de novembre de 1999-Es modifica a l'alça el pressupost de rehabilitació del Baluard de sant Pere amb un import de 62.004.580 pessetes.
 

28 de novembre de 1999- Trobada  d'ex-militants de la JOC de Mallorca celebrat en el
monestir de Santa Llúcia de Mancor
 


Desembre de 1999 Campanya de la CGT contra l'acomiadament de Xisco Morro, apoderat del BBVA de Cala Millor
Desembre de 1999 La titularitat d'onze parcel·les que sumen 128.000 metres quadrats fou transferida per la família Nigorra a societats d' Euskadi per tal de tributar menys
2 de desembre de 1999 Autonomia d' Irlanda del Nord.

10 de desembre de 1999 - El Museu de Mallorca compra la Colecció Pieras, formada per 40 xilografies i 2 fotogravats.

24 de desembre de 1999-S'assumeixen i es distribueixen les competències transferides per l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en matèria de taxes i altres exaccions sobre el joc. (Decret 255)


31 de desembre de 1999 Boris Ieltsin renuncia a la presidència russa
31 de desembre de 1999 La superfície urbanitzada a Balears va creixer durant els anys noranta un 40% respecte del que s'havia edificat en tota la història, mentre que a l'Estat l'increment fou d'un 25%

 

Un exemple més, eloqüent dels criteris que guien les polítiques neoliberals és el cas de Noruega  que, amb una taxa d’atur del 3,3% rep l’advertència per part de la OCDE que la contracció de l’atur podria dur a una pujada de salaris perillosa per a la lluita contra la inflació. Aquesta advertència és significativa del tipus de prioritats que guien als gurus de la política i l’economia liberals.

Com que la cosa va bé, l’OCDE critica  l’any 1998 a Noruega pel fet que s’ha reduït l’ edat de jubilació, de manera que es redueix l’oferta de mà d’obra, i per afegir recomanacions, també l’OCDE l’any 1999 proposa a Noruega una promoció de la flexibilitat laboral. Totes aquestes recomanacions parteixen de l’OCDE cap a un país eminentment exportador , amb un dels índex de creixement econòmics més alts, amb uns salaris que es mantenen bastant més alts en la seva evolució que la mitjana europea, i amb un índex d’atur del 3,3%. No són altra cosa que recomanacions que inciten a la pobresa.

Text de Llorenç Buades (any 2002)